Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

Dopiero zaczyna Awatar MateuszCanon

Domyślnie Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

Witam, do tej pory używałem kompaktów - ciągle canon, jestem zdania, że jak aparat fotograficzny to tylko canon. I teraz chciałbym kupić coś lepszego i zastanawiam się na cyfrową lustrzanką. Jestem amatorem i nie zamierzam robić zdjęć codziennie i szkolić się w tym fachu. Dopiero na wyjazdach się do tego przykładam, ale tylko na etapie szukania fajnych miejsc do zdjęć bo o fotografii niewiele wiem. Dlatego pomyślałem, że cyfrowa lustrzanka będzie najbardziej odpowiednia. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić.

Myślę przekazać do 1600zł na coś ze stajni canona.
    Może być inna firma jeżeli będzie to coś lepszego, liczę na Was.

Może coś takiego ?
    http://allegro.pl/canon-1100d-18-55-...000145433.html
    Ostatnio edytowane przez MateuszCanon ; 21-12-2011 o 21:04

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Lustrzanka C1100 będzie odpowiednia ale ten obiektyw nie, gdyby chć była to wersja z IS...............

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Lustrzanka C1100 będzie odpowiednia ale ten obiektyw nie, gdyby chć była to wersja z IS...............
    Dziękuje za odpowiedź hm, a jest możliwość zakupu tej lustrzanki z obiektywem IS...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszCanon Zobacz posta
    [...]Dopiero na wyjazdach się do tego przykładam, ale tylko na etapie szukania fajnych miejsc do zdjęć bo o fotografii niewiele wiem. Dlatego pomyślałem, że cyfrowa lustrzanka będzie najbardziej odpowiednia. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić.
    I właśnie dla tego powinieneś raczej szukać nowego aparatu wśród kompaktów. lustro wymaga wiedzy technicznej, zdjęcia z trybu auto będą gorsze niż z kompakta. Standardowe obiektywy w cenie poniżej 1 tyś zł dadza obraz gorszy niż w kompakcie. Większe użyteczne ISO w lustrze zostanie zniwelowane bardzo ciemnymi tanimi obiektywami. Musisz tez być przygotowanym, że lustro to konieczność zakupu przynajmniej dwóch obiektywow. Obiektywy megazoom 18-200 dadzą obraz gorszy niż ze średniej klasy kompakta.

Proponuję zakup dobrego kompakta z jasnym obiektywem - da Ci to więcej radości, będzie mniejszy i nie będzie wymagał nakładów finansowych na obiektywy.

Kiedy kupiłem pierwsza lustrzankę i miałem tylko standardowy obiektyw tzw. KIT to pierwsze co mnie uderzyło to ogromna różnica w ostrości zdjęc między lustrem a starym kompaktem na niekorzyść lustra! Dopiero zakup lepszego i obiektywu (wartego znacznie więcej niż aparat + obiektyw KIT) pozwoliło mi uzyskać lepszą ostrość. Kolejną poprawą jakości było opanowanie wywoływania plików RAW - w tym momencie zauważyłem już lepszą jakość niż zdjęcia z kompakta. Potem zakup dobrego oprogramowania LR i PS i nauczenie się ich obsługi dało mi zauważyć, że warto było tyle kasy i czasu pakowac w lustro.

Polecam kompakta, zaoszczędzisz czas, pieniądze i będzie Ci lżej
    Ostatnio edytowane przez m-a-r ; 21-12-2011 o 21:57
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Domyślnie

popieram m-a-r, jeśli chcesz robić zdjęcia a nie myśleć jak je zrobić (bo d sporo czasu zajmuje nabranie pewnego automatyzmu) to kompakt. lustrzanka będzie wymagała szkolenia się i dodatkowych Inwestycji - nie małych

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m-a-r Zobacz posta
    I właśnie dla tego powinieneś raczej szukać nowego aparatu wśród kompaktów. lustro wymaga wiedzy technicznej, zdjęcia z trybu auto będą gorsze niż z kompakta. Standardowe obiektywy w cenie poniżej 1 tyś zł dadza obraz gorszy niż w kompakcie. Większe użyteczne ISO w lustrze zostanie zniwelowane bardzo ciemnymi tanimi obiektywami. Musisz tez być przygotowanym, że lustro to konieczność zakupu przynajmniej dwóch obiektywow. Obiektywy megazoom 18-200 dadzą obraz gorszy niż ze średniej klasy kompakta.

Proponuję zakup dobrego kompakta z jasnym obiektywem - da Ci to więcej radości, będzie mniejszy i nie będzie wymagał nakładów finansowych na obiektywy.

Kiedy kupiłem pierwsza lustrzankę i miałem tylko standardowy obiektyw tzw. KIT to pierwsze co mnie uderzyło to ogromna różnica w ostrości zdjęc między lustrem a starym kompaktem na niekorzyść lustra! Dopiero zakup lepszego i obiektywu (wartego znacznie więcej niż aparat + obiektyw KIT) pozwoliło mi uzyskać lepszą ostrość. Kolejną poprawą jakości było opanowanie wywoływania plików RAW - w tym momencie zauważyłem już lepszą jakość niż zdjęcia z kompakta. Potem zakup dobrego oprogramowania LR i PS i nauczenie się ich obsługi dało mi zauważyć, że warto było tyle kasy i czasu pakowac w lustro.
    Polecam kompakta, zaoszczędzisz czas, pieniądze i będzie Ci lżej

Przeczytaj uważniej wątek. Autor już nie chce kompaktu. :smile:

Z Twoimi uwagami w większości trudno się zgodzić:
    - że zdjęcia robione lustrzanką w trybie auto muszą być gorsze, niż z kompaktu,
    - że tanie obiektywy muszą dać obraz gorszy, niż z kompaktu,
    - że tanie obiektywy muszą być ciemne (a co z C50 f1.8, C35 f2 ? ),
    - że 18-200 musi dać obraz gorszy, niż kompakt,
    - że obiektyw kitowy musi dać mniej ostre zdjęcia, niż kompakt.

Zakup 1100D z obiektywem kitowym jest doskonałym wejściem w świat lustrzanek, a po uzyskaniu niezbędnych doświadczeń kolega sam zorientuje się, jakie inne obiektywy są mu potrzebne.
    Nie bez powodu aparaty dla początkujących amatorów są sprzedawane właśnie z tanimi obiektywami kitowymi. :-)
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czemu nikt nie doradza "piątki" i 135mm/2L?

Domyślnie

To może faktycznie uderzyć w kompakta http://allegro.pl/canon-sx30-is-nast...004094957.html ?

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Chcesz większe możliwości, lepsze zdjęcia to tylko lustrzanka. Ale wiedz jedno że kupno body i jakiegoś kitowego obiektywu to dopiero początek wydatków:-P
    Poznasz lustrzankę i jej możliwości to zaczną się wymagania odnośne obiektywów, a i lampa by się przydała itp. itd........
    Ale jak Cie foto rajcuje to bierz lustrzankę.
    P.S. Zamiana kompakta na kompakt niewiele zmienia

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Słuchaj... wg mnie 1100D z KITem to dobry wybór.
    Jeśli poczujesz, że jednak Lustro to nie to... kupisz sobie kompakt i już. Choć widzę, że jesteś zdecydowany na zmianę wielkości matrycy.
    Te bajki co piszę o jakiś wielkich szkoleniach, naukach, itd. nie bierz dosłownie do siebie. Nie każdy od razu jest dobry z fotografii, często zależy to ogólnie od tego czy to się czuje czy nie.
    Lustrzanka to nie pilotowanie F-16 jak to przedstawiają.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów