Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.

Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.
Mydło? Obraz się tak rozjeżdżał, że zastanawiałem się czy może nie zacząłem robić zdjęć w 3D i jak kupię okulary to mi się w narożnikach to na siebie nałoży i będzie wystawać np. trawa z ekranu
Mydłem był tego nie nazwał tam się obraz wręcz rozwarstwiał + masakryczna dystorsja i aberracja.
Przy f11, 16 nawet nie było dobrze. A miałem to szkło akurat na wycieczkę w góry z założeniem szerokich landszaftów i panoram. W Efekcie panoramy robiłem 35 w pionie i dobrze bo te z tokiny to i tak musiałem mieć ze 2/3 pokrycia w sąsiednich klatkach żeby to się potem jakoś złożyło