Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Bardzo tani szeroki kąt do 5D???

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Rozumiem. Na co je przerabiasz?
    5DMKII

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

na lepszej lub gorszej jakości słoiki do canona

Domyślnie

jeśli ktoś szuka taniego 1k-1,5k~(używka) UWA to wczoraj miałem okazję podpiąć Sigmę 10-20 DC HSM do 5d i w zakresie 14-20, nie ma ŻADNYCH winiet, za to mamy mega szeroko ... Naprawdę takie rozwiązanie się sprawdza, jeśli ktoś chce zobaczyć to jestem w stanie wrzucić kilka sampli za niedługo. Myślę, że to dość fajna alternatywa dla Samyanga 14mm (2.8 manualny... no ale umówmy się przy tak szerokim kącie nie trzeba wcale krótkich czasów, a AF się przydaje na imprezach).

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    jeśli ktoś szuka taniego 1k-1,5k~(używka) UWA to wczoraj miałem okazję podpiąć Sigmę 10-20 DC HSM do 5d i w zakresie 14-20, nie ma ŻADNYCH winiet, za to mamy mega szeroko ... Naprawdę takie rozwiązanie się sprawdza, jeśli ktoś chce zobaczyć to jestem w stanie wrzucić kilka sampli za niedługo. Myślę, że to dość fajna alternatywa dla Samyanga 14mm (2.8 manualny... no ale umówmy się przy tak szerokim kącie nie trzeba wcale krótkich czasów, a AF się przydaje na imprezach).
    tokina 11-16 też nie winietowała tak od 15mm ale jakość na rogach była tak masakryczna, że i tak trzeba było cropować.
    Pokaż full cropa z narożnika.
    Wolę manualnego samyanga który w rogach prezentuje się bardzo dobrze niż AF i masakrę w narożnikach z jakiegokolwiek szkła UWA projektowanego pod aps-c i podpinanego pod FF.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.

Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Co nazywasz masakrą w narożnikach ? Mydło ? Bo jeżeli tak to używając 14mm na FF nie sądzę by jakakolwiek nieostrość w narożnikach przeszkadzała przy tak mocnej dystorsji... Zgram niebawem zdjęcia to prześlę, szczerze mówiąc sam jestem ciekawy jak się prezentuje w rogach, na wyświetlaczu od 5d niewiele można ocenić.

Zresztą zakres 15-16 w tokinie na ff to nie ten sam zakres co 14-20 w sigmie, więc dla mnie tokina od razu odpada. Między 16, a 20 jest naprawdę spora różnica w kadrze.
    Mydło? Obraz się tak rozjeżdżał, że zastanawiałem się czy może nie zacząłem robić zdjęć w 3D i jak kupię okulary to mi się w narożnikach to na siebie nałoży i będzie wystawać np. trawa z ekranu
    Mydłem był tego nie nazwał tam się obraz wręcz rozwarstwiał + masakryczna dystorsja i aberracja.
    Przy f11, 16 nawet nie było dobrze. A miałem to szkło akurat na wycieczkę w góry z założeniem szerokich landszaftów i panoram. W Efekcie panoramy robiłem 35 w pionie i dobrze bo te z tokiny to i tak musiałem mieć ze 2/3 pokrycia w sąsiednich klatkach żeby to się potem jakoś złożyło
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

nie ma chyba nic tańszego niż samyang 14mm i to jest szeroko jak cos bardziej uniwersalnego to 35f2 lekkie i tanie ale z szerokoscia mało ma wspólnego
    jak juz bardziej uniwersalnego to tamron 28-70 f2.8 tanio i przyzwoicie pod FF miałem go z 5dmk1 było ok.
    L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ten Samyang, 35/2 i Tamron są do kupienia w cenie ok. 200zł? Bo z tego co pamiętam taki był temat wątku czyli szeroki kąt za 200zł.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ten Samyang, 35/2 i Tamron są do kupienia w cenie ok. 200zł? Bo z tego co pamiętam taki był temat wątku czyli szeroki kąt za 200zł.
    autor pierwszego posta swój dylemat już rozwiązał.
    Temat jest o tanim szerokim kącie do 5D.
    Zależy co dla kogo jest tanie
    Dla mnie Samyang jest bardzo tani w porównaniu z niektórymi szkłami które mam lub zamierzam mieć w niedalekiej przyszłości

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No tak, 5DII też jest tani w porównaniu do 1Ds III. Nie oznacza to jednak, że przeciętny zjadacz chleba nosi w portfelu kwotę wystarczającą na zakup taniego 5DII. Nie patrz tylko na czubek własnego nosa. Średni miesięczny dochód netto w PL to około 2500zł. można więc przyjąć, że 200zł za coś co używane będzie minimum rok to tanio. 800zł już tanio nie będzie a wszystko co powyżej 2000zł to będzie drogo bo zmusi do mocnego ograniczenia wydatków na inne rzeczy. W przypadku większych dochodów czy podparcia się kredytem lub w sytuacji kiedy sprzęt zarabia na siebie sytuacja oczywiście wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w tym ostatnim przypadku.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów