Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Bardzo tani szeroki kąt do 5D???

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

19-35 kosztują bliżej czterech stówek niż dwóch.
    Poza tym Cosina/Soligor/Tokina/Tamron/Voightlander/Vivitar AF 19-35/3.5-4.5 z matrycami radzą sobie bardzo słabo (telecentrycznośc się kłania, ale i rozdzielczość nie zachwyca). Podpiąłem to kiedyś do 300D (cropnięta matryca 6,3 MPx0 i wygenerowało mi obrazki jakościowo podobne do tych z kitowego 18-55.
    Droższe i bardzo trudne do ustrzelenia Tokina AF 20-35/3,5-4,5 i Tamron AF 20-40/2,7-3,5 to też nic o co warto by się bić. Po prostu, czas tych szkieł minął wraz z nadejściem ery cyfrowej. Jako proteza, owszem, zdjęcia da się nimi robić ale na pewno nie są to słoiki z którymi warto zaprzyjaźnić się na dłużej.
    Najtańsze UWA z AF, które przyzwoicie spisuje się z pierwszą piątką i można pomyśleć o posiadaniu go przez czas dłuższy to Canon 20-35/3,5-4,5 USM, ale by je mieć trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 1 kzł.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

MacGyver, mam Tamrona 19-35 kupionego tu na forumie mam też dostęp do 17-40
    oba zapinam do 5DmkI
    przy domknięciu do f8 -f11 oba na ~20mm bo tak z reguły potrzebuję
    to tamron daje mniej aberracji a jakość obrazka jest bardzo porównywalna

19-35mm można wychaczyć już za 200zł

np tu poszedł przed chwilą
    http://allegro.pl/tokina-af-19-35-mm...011055066.html
    177plus wysyłka
    plus adapter do canona 45zł
    wychodzi 240zł

Canona faktycznie szukam jakiś czas w dobrej cenie kompletnego i niezajechanego ale to inna bajka i też inny poziom cen

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ten był do nikona i uszkodzony. Ludziska, przestańcie proponować coś, czego nie widać w handlu w tej chwili i autor wątku nie zdoła tego sprowadzić w ciągu 6 dni. Jak coś polecacie to dawajcie namiary, a jak tylko teoretyzujecie, to załóżcie sobie osobny wątek gawędziarze
    5DMKII

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Ten był do nikona i uszkodzony. Ludziska, przestańcie proponować coś, czego nie widać w handlu w tej chwili i autor wątku nie zdoła tego sprowadzić w ciągu 6 dni. Jak coś polecacie to dawajcie namiary, a jak tylko teoretyzujecie, to załóżcie sobie osobny wątek gawędziarze
    optyka i mechanika była ok tylko uszczerbek w gwincie filtrowym był
    co z tego że do nikona
    zakładasz adapter i jedziesz;
    masz więcej możliwości niż jakimś starociem na M42
    w tej tokinie masz pierścień przysłony a w modelach do canona go brak

teraz to i tak można tylko teoretyzować a założyciel kupi lub nie to co znajdzie w słowach kluczowych w postach

jest jeszcze MIR 3,5/20mm
    revuenony 28mm
    vivitary czy inne 20 czy 15 letnie szkła robione do zenitów
    w okolicach 200zł jest spory wybór szerokich staroci

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Enter, to jest Tokina AF do Nikona, a nie manualna, przysłoną steruje puszka, to po pierwsze. Po drugie nie ma to znaczenia, bo pytającemu nic po kupionym już szkle, on potrzebuje tak naprawdę w tym momencie porady, co jutro kupić z tych, jakie są dostępne na Allegro. Kupi tą Tokinę? Nie, bo już ktoś kupił. Kupi jutro taką do Canona, albo z mocowaniem dającym się zapiąć poprzez adapter do Canona? Też nie kupi, bo takich w tym momencie na Allegro nie ma, a jak wiemy nie ma czasu na czekanie, aż się ewentualnie pojawią. To, że jest szeroki wybór różnych manuali też zapewne wie, ale chce konkretnej odpowiedzi jaki z AKTUALNIE dostępnych na Allegro lub w jakimś sklepie nabyć i co za tym przemawia. Jak chcecie pomóc, to pokazujcie linki do szkieł i wtedy zachwalajcie.
    5DMKII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc, kupiłem C 28-80, nad tokiną też się zastanawiałem, ale po dwóch przegranych licytacjach sobie odpuściłem, mam nadzieje ze przeżyje z nim te 2 miesiące

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    jest jeszcze MIR 3,5/20mm
    Ten Mir osiąga ostatnio ceny podobne do cen elementów stacji kosmicznej o tym samym imieniu. Trudno niestety nazwać go "tanim szkłem", ale obrazek generuje piękny. Bardzo go lubię.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Enter, to jest Tokina AF do Nikona, a nie manualna, przysłoną steruje puszka, to po pierwsze. .......
    można manualnie ustawić wartość przysłony
    http://www.adorama.com/images/large/TN1935NNKAF.jpg

a wiem że mir osiąga coraz dziwniejsze ceny
    ale ja sobie już go dawno odpuściłem
    aktualnie celuję w serię E nikona
    Ostatnio edytowane przez enter ; 23-12-2011 o 10:30

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Enter, z tą przysłoną masz rację, ale to było i tak już po ptakach z tym obiektywem. A z czym celujesz w serię E Nikona? Moim zdaniem nie bardzo ma to sens, są lepsze szkiełka w atrakcyjnych cenach.
    5DMKII

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Enter, z tą przysłoną masz rację, ale to było i tak już po ptakach z tym obiektywem. A z czym celujesz w serię E Nikona? Moim zdaniem nie bardzo ma to sens, są lepsze szkiełka w atrakcyjnych cenach.
    cena i jakość mnie zadowala,
    obrazek również
    a M42 już już mi się znudziło, przerobiłem chyba większość szkieł od industara 3,5/50 po Pentacona 5,6/500
    został mi tylko Flektogon 2,4/35mm
    potem przerobiłem większość Tamronów adaptalli też nic nie zostało
    następnie komplet Psixa od 30-300mm i został u mnie ale wiessz tylko 12 klatek na kartę wchodzi więc rzadko używam
    aktualnie eSeria pod Fbagnet i jakieś szkiełka pod bagnet PK

wiesz trzeba mieć jakieś hobby : ) poza fotografowaniem

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów