Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jak imitować stare, analogowe zdjęcia?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Jak imitować stare, analogowe zdjęcia?

Interesuje mnie dojście do sposobu obróbki, który imitowałby w miarę możliwości zdjęcia Merlina Bronques'a. Korzysta on z 5D Mark II, 28mm f/1.8, 35mm f/2.0, 50mm f/1.4 oraz Speedlite 270EX. Niestety nie posiadam FF, więc na starcie tracę już całą "magię". Oprócz tego nie wiem jak dojść do takich, specyficznych kolorów oraz niskiego kontrastu, jakby zadymienia, który świetnie imituje zdjęcia, które wychodziły ze starego Canona AE-1 i przeterminowanych kliszy.

Poniżej parę przykładów:
    http://lastnightsparty.com/shortstac.../81560018.html
    http://lastnightsparty.com/clubmate/...inEDU_174.html
    http://lastnightsparty.com/poppy/slides/76840030.html
    http://lastnightsparty.com/brainfree.../76020044.html

Macie może jakieś wskazówki i porady jak dojść do takich efektów?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Znam to oprogramowanie, jednak nie chodzi mi o wtyczki z gotowymi ustawieniami (w których z resztą nie ma takiego presetu), a konkretne wskazówki co do obróbki.

Coś już napisał Awatar tomicher

Domyślnie

w drugim od góry się z kolorami fajnie porobiło. te brązy są genialne =)
    klasycznie do bólu ale to chyba właśnie jest największą zaletą

sam chętnie bym się dowiedział co jest kluczem do sukcesu

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Hmm dla mnie działa warstwa w gimpie nad zdjęciem, wypełniona ciemnym brazowym, z opcją "lighten only" i zabawa opacity. To na pewno jakiś dobry początek, zdjęcia nagle robią się bardziej analogowe. Czegoś brakuje, ale nie jest źle.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    Hmm dla mnie działa warstwa w gimpie nad zdjęciem, wypełniona ciemnym brazowym, z opcją "lighten only" i zabawa opacity. To na pewno jakiś dobry początek, zdjęcia nagle robią się bardziej analogowe. Czegoś brakuje, ale nie jest źle.
    Na pewno w taki sposób się do tego nie dochodzi. Po pierwsze, jest to żmudna praca i wymaga indywidualnego podejścia do każdego zdjęcia. Przy sporej ilości zdjęć imprezowych nikt się w to nie bawi. To samo dotyczy się zdjęć lifestyle'owych w przypadku tego fotografa. Korzysta on z wywoływarki RAWów, bodajże Aperture lub Lightrooma, także raczej na 90% jest to właśnie gotowy preset + drobne modyfikacje lokalne.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

no dobra, ale z takiego podkładania brązu pod cienie na zdjęciu można zrobić preset albo akcje, przepuścić to batchem i już mamy nasze wymarzone analogowe zdjęcia z 5dmk2...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    no dobra, ale z takiego podkładania brązu pod cienie na zdjęciu można zrobić preset albo akcje, przepuścić to batchem i już mamy nasze wymarzone analogowe zdjęcia z 5dmk2...
    Nie wiem jak można stworzyć warstwę w LR, chyba nie ma takiej funkcjonalności w tej aplikacji? Pobawiłem się trochę krzywymi, profilami i standardowo suwaczkami. Wyszło mi coś takiego:

Idzie to chyba w dobrym kierunku, aczkolwiek ciągle sporo brakuje, głównie jeżeli chodzi o kolorystykę.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

nie wiem, pewnie nie ma, nie posiadam, nie bawiłem się. Twoje wyszło super, jeszcze ziarno i jakiś lightleak i całkiem zgrabnie imitowałoby jakiegoś bardzo starego analoga

Początki nałogu

Domyślnie

spróbuj Alien Skin Exposure 3 - ponad 500 presetów z możliwością modyfikacji, od dagerotypu, przez filmy i slajdy do polaroidów i crossów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów