Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: EOS 5D czy EOS 600D?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Ja też...

Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...

A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P
    Masz racje. Zwierzeta tez pewnie byly by tu dobre dla cropa.
    Co do szumow to niestety watpie zeby crop przebil tu szybko 5d. Niestety producenci w tanich puszkach skupiaja sie caly czas na megapixelach, klatkach na sekunde i innych marketingowych duperelach.

Sam mialem cropa i crop to tez dobry aparat ale po przejsciu na FF ciezko by bylo powrocic do 1.6
    Pewnie tak samo czul bym sie po przesiadce z FF na sredni format.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
    Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
    Pamiętaj że więcej pikseli oznacza więcej detalu. Większa ilość szczegółów w tym przypadku jest sprawą kluczową.

Uważam że do tworzenia panoram za pomocą teleobiektywów nowe cropy będą zdecydowanie lepsze niż stare 5d.
    ISO schodzi tu na plan dalszy, a brak wad związanych z rogami obrazu na FF staja się ogromną zaletą!

Domyślnie

Dobra to najpierw zakupię coś z cropem, a jak przyjdzie dopływ gotówki to sobie dokupię FF może nawet wtedy już MKIII wyjdzie

Mam teraz więc dylemat takiej natury jak
    - kupienie używanego 50D
    - kupienie nowego plastykowego 550D
    - czy wydanie nieco więcej ok. 800-900 PLN i kupienie EOS-a 60D

Bo nie chcę wydawać więcej jak 3000 na samo body - szkieł będę musiał od razu kupić kilka.
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Domyślnie

Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
    to w takim razie którą puszkę wziąć ?
    Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?

Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
    Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 17-02-2012 o 14:07
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panoramę z 3 shotów Samyanga zrobisz, ale nie będzie to ładna panorama. No chyba, że chodzi o szybkie reporterskie panoramy - to co innego, tu jakość ma drugorzędne znaczenie.

Domyślnie

Wiem wiem Antibes... ale chciałbym aby ktoś odpowiedział na moje ostatnio pytanie
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Myślę, że tylko Ty możesz na nie odpowiedzieć właściwie

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

To może doprecyzuje - czy te 3mega więcej będzie miało aż takie znaczenie ? A może jest jeszcze coś innego np. nowsze rozwiązanie jakiegoś problemu, oprócz tego że EOS60D nie ma paru rzeczy o których wiadomo że były w 50D
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopano Zobacz posta
    Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
    to w takim razie którą puszkę wziąć ?
    Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?

Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
    Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
    60D bym nie brał bo to chodzi na karty SDHC a nie CF
    Poza tym to chyba ma być nowa półka dawnych serii XXXD

Domyślnie

Nie przeszkadza mi plastik w 60D, w tym przypadku chodzi mi tylko o jakość zdjęcia, a całą resztę wolałbym pominąć w tych rozważaniach, czyli min. tego:
    -brak mikroregulacji AF w obiektywach
    -brak gniazda PC
    -byle jaka obudowa

W chwili obecnej korzystam z Samsunga GX-20 i z tego co wyczytałem w sieci to jakość obrazka jest podobna do tej z 50D, a jednak jak już wywalam na coś kasę, to wolałbym choć mały, ale jednak upgrade.
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 17-02-2012 o 16:19
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów