Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: EOS 5D czy EOS 600D?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
    To po co używać aż tak długiego teleobiektywu jak 400mm? I chyba im wieksza giga panoramka tym jest ona bardziej giga...

Domyślnie

Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widać w tym wątku sporą fascynację magicznym FF, ale rzeczywistość nie jest tak różowa. Zanim się coś napisze, warto spojrzeć w specyfikację i wziąć kalkulator.
    5d II = 20d (30d) czyli 8Mpix na APS-C. O starym 5d przez litość nie wspomnę.
    Do panoram chyba jednak wybrałbym właśnie APS-C, bo na brzegach FF będzie mniej ciekawe. 400/5.6 L jest zacne, ale do ideału bardzo wiele mu brakuje. O telekonwerterze w ogóle bym zapomniał (tylko obnaży słabości szkła).

Domyślnie

~jotes25

czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?

To dla mnie kluczowa informacja. A co do panoram to FF by się przydał do szybkiego zestawu (3 shoty z Samyanga tylko wystarczą) i do zdjęć w nocy przy dużym iso (np. w sali z poruszającymi się ludźmi)
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopano Zobacz posta
    ~jotes25

czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?

To dla mnie kluczowa informacja.
    Tak bym to widział. Niemniej efekt można zmniejszyć przymykając obiektyw np. do f/11. O ile można sobie na to pozwolić przy panoramach (myślę, że tak). O panoramach mam słabe pojęcie, popatrz jakich puszek ludzie do tego używają.

Domyślnie

Dobra spadam na forum panoram
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Daj znać co wybrałeś, jestem ciekaw.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
    A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.

Wychodzi na to, że należałoby mieć dwie puchy. FF pod sferyczne i crop pod giga. Każde narzędzie do czegoś.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.

Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
    Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
    Szumy z 5d to nic w porownaniu do cropa ktory daje naprawde wstretny szum.

Wydaje mi sie jednak ze do tak specyficznego typu fotografii jak panorama bedzie najlepszy crop i domykanie szkla do f11 gdzie crop powinien dac ostry obraz.
    Jak dla mnie crop jest dobry tylko do sportu no i giga panoram.
    Do wszystkiego innego polecam 5d.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do wszystkiego innego polecam 5d.
    Ja też...

Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...

A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów