Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: EOS 5D czy EOS 600D?

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Skoro szkło typu 8mm nie jest dla Ciebie problemem, to pozostaje dobór korpusu. Jeżeli FF ma dopomóc w pracy, to ku niemu bym szedł. Posłuchaj w tej materii Goomisia.

Zakup 5dmk1, a za resztę dołóż do szkieł. Filmy w 5mk2 na pewno Cię nie zbawią przy wykonywaniu panoram

Jednak najbardziej, co mnie ciekawi to legalność takiego czegoś jak samyang bez osłonki. Na pewno gwarancja nie będzie realizowana...
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Dziękuję za rady!
    Przekonaliście mnie i poluję obecnie na używaną i w miarę nie zajechaną, starą piątkę...

A co do gwarancji Samyanga -
    Co co się może stać takiemu obiektywowi ? Zapewne najpierw testują dane egzemplarze a dopiero potem piłują.

A BTW -> czy oprócz eBaya, Allegro, i keh.com można gdzieś szukać sprzętu?
    Szkoda że Digart już nie działa (dogorywa) , kiedyś tam wyłowiłem niezłego Kiev'a...
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 22-12-2011 o 18:14 Powód: dorzucono zapytanie o zakupie
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Domyślnie

Jeśli do zdjęć to zdecydowanie 5D !
    ------------------------------------------------------
    C5DMark III | C16-35L/2.8 | C50/1.4 | S50mm ART| 580 EXII | Vertex 200 AW |

I wielka pasja zatrzymywanie czasu, czyli Tomasz Malinowski

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    1) Wbudowana lampa,
    Wybacz, ale przynajmniej dla mnie, używanie wbudowanej lampy mijało się z celem, bo szkła zawsze był większe od kita i ten cień jednak zostawał.( Nie wspominając o tym wspaniałym ostrym świetle )

Samyang 8mm shaved, jak jest kupiony u bodajże NOVOFLEXa, ale moge się mylić, to ma gwarancje, bo firmy mają umowe na wykonywanie takiej przeróbki.
    Ostatnio edytowane przez CyrJak ; 27-12-2011 o 02:08

Domyślnie

A gdy dokręce np 400/5,6 do pełnej klatki to wyciągnę więcej niż z cropowanej matrycy ?
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie ma porównania, 5D to zupełnie inna bajka ( oczywiście ta lepsza )
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A gdy dokręce np 400/5,6 do pełnej klatki to wyciągnę więcej niż z cropowanej matrycy ?
    Przy cropie miałbyś ekwiwalent 640 mm. Do tele crop jest chyba lepszy.

Domyślnie hmm

To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D

Generalnie chodzi mi o uzyskanie możliwie najwyższej jakości przy użyciu stałoogniskowego tele 400mm. Większą ogniskową mogę też uzyskać zakładając dobrej jakości telekonwerter np. 1.4
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 16-02-2012 o 15:43 Powód: dodałem o co mi chodzi
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D
    I będziesz to miał w wielkości 8 MPX jak nie mniej. Chyba, że kupisz MKII wtedy uzyskasz podobną rozdzielczość po wykadrowaniu. Pytanie jak duże te pliki do tych giga panoram potrzebujesz.

Domyślnie

Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów