Dodało, tylko były nieregulaminowe i moderator usunął.
Co do pomysłów na kadr, to polecam 2 rzeczy:
1. oglądać dużo książkowych albumów ze zdjęciami. Albumy maja to do siebie, że zazwyczaj wydawane sa przez ludzi, którzy wykonuja zdjęcia w sposób przemyślany. Analiza takich zdjęć zazwyczaj bardzo rozwija w dobrym kierunku. (słowo "zazwyczaj" pada dlatego, że zdarzają się i odstępstwa od reguły). Poza tym w albumach zdjęcia wyglądaja "naprawdę", nie sa przekłamane przez niedoskonałości monitorów.
2. nie pytać na forach internetowych ogólnie, co można poprawić. Oglądać zdjęcia, zastanawiać sie dlaczego nam się podobają jedne, a dlaczego nie podobają się drugie i starać się samemu wyciagac wnioski z obserwacji. To że ja Ci napiszę, że to jest do bani, a tamto do d..rugiej bani wcale nie musi znaczyć, że mam rację, albo że się na tym znam. Jestem tylko "sieciowym avatarem", który równie dobrze robi "copy-paste" madrości innych. Sama musisz wiedzieć, co chcesz osiągnąc i dlaczego. Kiedy będziesz to wiedziała, wtedy można i warto zapytać, dlaczego Ci konkretnie to właśnie nie wychodzi. Pytanie o konkret jest tysiąckrotnie cenniejsze, niż o ogół. Przede wszystkim dla Ciebie.
Jeśli nie wiesz co chcesz osiągnąć i nie wiesz dlaczego, warto udac się do kogoś doświadczonego na warsztaty. Najpierw czysto techniczne, gdzie dowiemy się jak działa aparat, jak działa światło i dlaczego moje zdjęcie na ekranie komputera wygląda inaczej niz na papierze, a co gorsza zupełnie inaczej na moim ekranie, niż na ekranie kolegi (podkreślenie nie bez znaczenia). A potem na warsztaty w których ktoś nam otworzy wrażliwość na kompozycję.
Odpowiedzi, jak komponować kadr i kiedy naciskać migawkę znajduje się w terenie, z ludźmi, a nie na forach internetowych.
Dlatego własnie napisałem Ci tylko to, co z technicznej strony warto byłoby poprawić.