Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 176

Wątek: Studniówka

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No ale ciemny! 4.0! sic! :P
    Nie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
    Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Nie wiem jaką masz szklarnię, ale zakładając, że masz jasne szkła (1.2, 1.4...), to tak z ręką na sercu ile zdjęć robisz na pełnej dziurze? Jasne szkła są miłe, ale nie ma co się onanizować cyferkami :-) Pomijam już fakt, że wiele jasnych szkieł jest na pełnej dziurze mało użytecznych i dopiero lekko przymknięte pokazują swoje walory. Kolega miał wspomniane 17-40 i właśnie go to f/4 wkurzało, więc zmienił na 16-35/2.8. No i jaki efekt? Ano taki, że robi na przesłonie powyżej 4 jakieś 95% zdjęć ;-)
    Dołączam się do zachwytów nad 17-40, bo to jest świetne szkło i też je sobie w tym roku kupię (na cropie 1.3 to 17 da się przeżyć ;-) ).
    no tak, ale jak kiedyś ktoś pisał - 2.8 przymkniesz do 4 a 4 już do 2.8 nie otworzysz.. i jak nie masz IS to f4 już jest ciemno (z Isem sporo lepiej) poza tym jak jest f4 ale przymknięte z 2.8 to ostrość jest sporo lepsza niż na pełnej dziurze
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    no tak, ale jak kiedyś ktoś pisał - 2.8 przymkniesz do 4 a 4 już do 2.8 nie otworzysz.. i jak nie masz IS to f4 już jest ciemno (z Isem sporo lepiej) poza tym jak jest f4 ale przymknięte z 2.8 to ostrość jest sporo lepsza niż na pełnej dziurze
    Może to i prawda ;-) Nie jestem "ślubnym", więc mroki świątyń mi nie straszne :-) Ostatnio większość prac wykonuję studyjnie, więc pewnie dlatego nabrałem takiego dystansu do "dużych dziur" :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Na swojej studniówce zauważyłem jak jeden z fotografów miał włożony do lampy odpowiednio wyciętą kartkę A4. Była lekko zagięta, żeby zbierać światło i właśnie długości około kartki A4. Wszystkie zdjęcia robił od sufitu i podejrzewam, że spora część tego światła odbijała się od tej kartki padając na nas. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Próbowaliście/stosujecie tej metody?
    No to miałeś na studniówce prawdziwego profesjonalistę! :-) (nie walił lampą w pysk). A tak poważnie mówiąc to zestaw: gumka recepturka (w wersji "pro" może być czarna i szeroka guma od gaci :-) ) + kartonik (to pełne A4 to IMHO lekka przesada) to stary jak świat patent na rozproszenie światła - część światła idzie w sufit i działa wypełniająco, a część odbija się od kartonika i ładnie rozproszona oświetla osoby. Oczywiście, żeby być totalnym "pro" można używać zestawów Lumiquest'a :-) (taaa...jestem "pro" ;-) ).

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Czyli podobne efekty uzyska jak lumiquest 80-20 tak? Tak tak, tamten gość miał spory kawałek kartki włożony do lampy. Nie widziałem takiego wynalazku na ślubie dlatego tym bardziej się zdziwiłem kiedy to zobaczyłem.
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Czyli podobne efekty uzyska jak lumiquest 80-20 tak? Tak tak, tamten gość miał spory kawałek kartki włożony do lampy. Nie widziałem takiego wynalazku na ślubie dlatego tym bardziej się zdziwiłem kiedy to zobaczyłem.
    Dokładnie tak jest - kartonik na gumce to po prostu taki Lumiquest 80/20 dla oszczędnych ;-) Rozwiązanie tanie, ale jednak nieco nieporęczne w użytkowaniu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam

a ja mam takie pytanie, posiadam 350 D oraz takie obiektywy: 24-70 L oraz 10-22 EFs

sala niezbyt szeroka :/ nie wiem czego rozsadniej uzywac przy polonezie 24-70 czy 10-22 ? jesli tego pierwszego moze mi zabraknac szerokosci natomiast uzywajac 10-22 nie dam rady za bardzo przyblizyc :/ (wykluczam mozliwosc zmiany obiektywu w czasie poloneza a drugiego body nie mam.

No i pytanie drugie ktorego z nich uzywac przy grupowych zdjeciach ? to moj pierwszy raz i "TROCHE" sie tremuje...

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

24-70,
    ja poloneza robiłem 50`tką i mam szerokie ujęcia (jak dopiero idą) jak i zbliżenia gdy przechodzili blisko (akurat potrzebowałem zdjęcia jednej pary, więc spoko), ważne tylko zeby sie dobrze ustawić no i żeby pan kamerzysta nie wszedł przed Ciebie centralnie
    Pozdrawiam,
    Michał

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spokojnie zdążysz przepiąć szkiełka, bo polonez jest dość wolnym tańcem. Różnorodność ujęć najważniejsza!

Najpierw ze 3 szerokim, później reszta 24-70tką, a jak już poczujesz, że masz wszystko, to znowu możesz 10-22.

Strona 14 z 18 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów