Zdjęcia mi się podobają
Jakiej lampy użyłeś (dyfuzor?) i jakie ustawienia aparatu ?
Postprocessing w PS czy w jakimś innym progsie - podoba mi się "gładkość".
Zdjęcia mi się podobają
Jakiej lampy użyłeś (dyfuzor?) i jakie ustawienia aparatu ?
Postprocessing w PS czy w jakimś innym progsie - podoba mi się "gładkość".
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
heh no to ja opowiem swoją historie z nierozpoczetej jeszcze studniowki... Ja jestem w drugiej LO i moi znajomi z maturalnych mają studiowke i mnie poprosili bym zrobił im zdjęcia klasowe... zgodziłem sie. Potem wyszło ze mam zostac całą impreze i focic całą nocwszystko spoko. Wynajeli jakąś kamerzystke ktora miała kręcic studiowke. Moja kumpela ktora zajmuje sie organizacją tej studiowki powiedziała jej ze ja robie zdjęcia a ona kręci film... wszystko ok, kazdy sie zgodził itp A dzisiaj podchodzi do mnie kumpel i mowi ze ta kamerzystka przy okazji wizyty w naszej szkole (poniewaz miała zrobic pare ujęc z lekcji w szkole) zaczeła zbierac zapisy na zdjęcia klasowe na studiowce... heh oczywiscie odrazu telefon do mojej kumpeli co sie dzieje. Ona nic o tym nie wie i wyraznie jej mowila co kto robi i zadzwoni do niej i ją opierdo** heh dobrze ze nie wiemjak ta babka wygląda to tez bym dodał pare słow od siebie :P bo ogolnie jest to conajmniej nie miłe takie wpychanie sie na siłe. Bo ja tez rownie dobrze mogl bym pozyczyc od kolegi kamere i kamerowac ale nie wpycham sie bo wiem ze kto inny jest do tego wynajęty... heh świat jest okrutny
![]()
tez jestem ciekaw co do dyfuzora... bo kurde chciałem kupic ale nie wyrobie sie z kasa do studiowki... to juz w piątek teraz. I tak dobrze ze juz w drodze jest 50mm 1.8
Zastanawia mnie to jak mam robic te zdjęcia klasowe tam... sufit sie juz dowiadywałem jest dosc wysoko wiec nie wiem czy wyjdzie mi dopalanie od sufitu... Jest gdzies napisane jaki jest max wysokosci jesli sie dopala od gory (mam 550ex)?cholera bo nie chce bezposrednio walic bo będą cienie
nawet stofen tutaj nie pomoze chyba.
Dzięki za uwagi, komentarze i wszelkie sugestie.
Co do sprzętu jakim pracowałem to 300D + (wstyd się przyznać, ale jeszcze nie mam innego) KIT 18-55mm i lampa 580EX. Wszystkie zdjęcia lampą w sufit z wysuniętym odbłyśnikiem lampy. Aparat w trybie M ustawiony na :
- ujęcia statyczne 1/80s F:6,3
- tańce 1/200s F:6,3
Zdjęcia w RAW wywoływałem w C1 jako TIFF. Później photoshop i Neat Image bo przy wyciąganiu cieni szumy wychodzą.
Co do atmosfery to rzeczywiście było spokojnie. Później impreza zaczynała się rozkręcać, ale ja byłem tylko do 22:00.
wstyd nie wstyd... obiektyw to obiektyw - słuzy do robienia zdjęćZamieszczone przez bogunow
Jakie ISO stosowałeś? Na jakiej wysokosci był sufit?no i czy zdjęcia klasowe robiłeś z statywem, i czy tez dopalałeś od sufitu z odbłyśnikiem?
dokładnie tak jak na dworcu centralnym w W-wie, nie no żartuje...Zamieszczone przez Venio
@ VENIO - na zdjęciach nie widać??
ISO 200 trochę też 400.Zamieszczone przez Venio
Przy zdjęciach klasowych wyszło znowu trochę zamieszania
Pierwsze trzy klasy robili panowie o których pisałem wcześniej. Gdy w końcu ustawiłem swoich, kilka osób chciało żeby grupowe i tamci im zrobili. No ale oni oczywiście, że jeśli zrobią to ja grupowego nie mogęMnie właściwie było wszystko jedno, bo "umowę" miałem na nagranie zdjęć na CD - bez odbitek, więc nic na tym nie straciłem, tylko maturzyści mieliby tanie odbitki grupowe, a tak będą słono płacić za sztukę. Co do techniki robienia zdjęć grupowych przez panów fotografów, to robili to tak jak ja, czyli bez statywu, lampa z odbłyśnikiem od sufitu.
Ostatnio edytowane przez bogunow ; 17-01-2006 o 18:20
Pewnie przegapiles najwazniejsze... by tak od 23:00 wyjelismy arsenal z pod stolowZamieszczone przez bogunow
![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
O... To tez
Stringi to jak paseczki na eLuniach![]()
...
Fotki naprawdę fajne, będą mieli pamiątkę oraz wspomnienia. Fajnie wykożystałeś lampę, nie strzelałeś fotek prosto skierowaną lampą tylko wspomogłeś się ustawiając lampę pod odpowiednim kątem oraz wbudowanym odbłyśnikiem lampy - efekt jest naprawdę dobry - Bravo !!! Dyfuzor też by pomógł lub nawet chyba dałby jeszcze lepszy efekt. raczej ci panowie (profesjonaliści) raczej mieli rację, że zrobisz im konkurencję !!! A co do aparatu, to fotograf robi zdjęcia a nie sprzęt. Po prostu dobrze umiesz go wykożystać. A lepszy sprzęt może ci tylko w tym pomóc. Powodzenia i udanych fotek !!!!
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D