Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Torrenty za darmo?

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ale to ma miejsce kiedy się udostępnia pliki, z tego co czytałem? Rozpowszechnianie czyti udostępnianie dla innych.

Aby scigać tych co sciagaja, musza z tego co się orientuje udowodnić, że klient ma te kopie...

Mam też pytanie.. Mam filmy na DVD, ale i tak ściagnałem sobie kiedys DiVx bo mi się nie chciało konwertować (szybciej było sciagnać). Czy to też naruszenie?
    Mi poprostu wygodniej ogladać na DiVixie niz DVD...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec Awatar Nicram
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ściema na całego.

1. Jeżeli masz płacić to dopiero po wyroku - a sami piszą, że sprawa jest w toku.
    2. Poszukaj na stronach federacji konsumentów lub uokik - dużo jest opisów takich spraw.
    3. Wezwanie do zapłaty na rzecz poszkodowanego wydaje sąd.
    4. Szukają frajerów - było dużo ostatnio artykułów o takich praktykach.
    jakieś D + sporo zapału

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ad 1 i 3 - bzdura jakich mało...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ...Mam filmy na DVD, ale i tak ściagnałem sobie kiedys DiVx...
    Też mam filmy na DVD i też ściągam aviki...popatrz jaki ten świat jest mały
    Generalnie polityka jest taka, że szybciej i skuteczniej dobrać się do tyłka udostępniającym...a w Irlandii jak będziesz miał za duże transfery to Ci rachunek podniosą...i suma sumarum zapłacisz i tak
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jedna moja znajoma jakiś czas temu też otrzymała takie pismo od 'kancelarii prawnej pro bono' - za to, że jej dziecko wystawiło na chomikuj.pl jakiś audiobook.

nie wiem niestety, jak sprawa się zakończyła - oczywiście pismo miało same błędy (tak jak opisuje to podany tu wyżej link), ale możliwe, że 'dla świętego spokoju' zapłaciła i zapomniała. ją 'ścigano' o 250,- zł. kwota była wyliczona na podstawie ceny audiobooka pomnożonej przez ilość ściągnięć.

IMHO ktoś dorwał się do bazy IP (legalnie??) i - zapewne współpracując z takim chomikiem i innymi - robi na tym kasę nie wychodząc z domu.

więc uważajcie co chomikujecie
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 19-12-2011 o 20:12
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

I jeszcze jedna uwaga - poczytajcie sobie co to jest wada prawna rzeczy...

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

a w Irlandii jak będziesz miał za duże transfery to Ci rachunek podniosą...i suma sumarum zapłacisz i tak
    Ja mam Eircoma i kilka miesięcy temu zniesli mi limity
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie

Mam też pytanie.. Mam filmy na DVD, ale i tak ściagnałem sobie kiedys DiVx bo mi się nie chciało konwertować (szybciej było sciagnać). Czy to też naruszenie?
    Mi poprostu wygodniej ogladać na DiVixie niz DVD...
    Jeśli te filmy co sciągałeś masz na dvd to raczej nie będzie to naruszenie bo ściągnięte będą traktowane jako kopia zapasowa (żeby nie rysować oryginalnej płytki)
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    Jeśli te filmy co sciągałeś masz na dvd to raczej nie będzie to naruszenie bo ściągnięte będą traktowane jako kopia zapasowa (żeby nie rysować oryginalnej płytki)
    AFAIK samo ściągnięcie z sieci nie jest karalne. Ścigane jest udostępnianie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Swego czasu była podobna sprawa serwisu "pobieraczek". Rejestracja darmowa itp. A po jakimś czasie przychodziło do zapłaty coś ok 100 zł na maila rzecz jasna i dane podane podczas rejestracji. Dużo osób się bało sądu ( bo nim straszono) i płacili na wskazane konto. Z ciekawości też założyłem konto i dostałem wezwanie. Pan kozi bobek zamieszkały w głębokim piasku itp itd.
    W sumie po wysłaniu maila do iluś tam tysięcy osób ktoś zapłacił i były to niemałe pieniądze. Można zapytać jak ktoś się nabrał. Znajoma czasem coś tam robi przy komputerze i przypadkiem też się wciągnęła ale że jej wiedza kończy się na intera.pl to pomyślała że pewno coś źle zrobiłam a 100 zł to nie fortuna i oczywiście zapłaciła. Tak jest też w tym i wielu innych przypadkach. Ludzie wymyślają przeróżne rzeczy aby się szybko wzbogacić na czyjejś niewiedzy i naiwności.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 20-12-2011 o 09:39

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów