Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 159

Wątek: Zestaw do sportu

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    współpracuje (tzn dopiero zaczynam - debiut przede mną ;]) z pewna gazetą, która w tej chwili jeśli w ogóle ma to ma beznadziejnego fotografa sportowego, co do tego gdzie i co to generalnie będzie wszystko! Piłka w słoneczne dni, piłka przy jupiterach na stadionie, sporty halowe typu siatka kosz itd... dosłownie wszystko co ze sportem związane.

1d II bardzo fajny sprzęt, jeśli udałoby się go wyrwać za +/- 2.5tys + 70-200 3tys to ewentualnie może jeszcze 500zl bym wyskrobał na jakieś krótkie szkło (czy wszystkie Lki kryją FF?), tylko jakie ?;/ Widze, że ISO 1600 jest jeszcze spokojnie używalne. Tylko największy problem w tym przypadku to przebieg, chociaż do 200tys chyba migawka średnio wytrzymuje ? O 1d III mogę pomarzyć póki co... Teraz dorzuciliście do pieca i już kompletnie nie wiem co brać ;]
    No to z tego co wymieniłeś to z 20 koła przygotuj na sprzęt
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Uzależniony Awatar RTSiak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    No to z tego co wymieniłeś to z 20 koła przygotuj na sprzęt
    nie skumałem ocb ;]

czy jest gdzieś jakaś list szkieł które kryją FF u canona ? może jednak faktycznie skusze się na 1d II....

Bywalec

Domyślnie

ok, zacytuję:

co do tego gdzie i co to generalnie będzie wszystko! Piłka w słoneczne dni, piłka przy jupiterach na stadionie, sporty halowe typu siatka kosz itd... dosłownie wszystko co ze sportem związane.

miałem na myśli powyższe, stadion ok ale sporty halowe gdzie nie zawsze jest wystarczająco jasno wymaga jasnych szkieł i lepszej mniej szumiącej puszki a to już jest wydatek.
    Regulamin pkt8.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

nie skumałem ocb ;]

czy jest gdzieś jakaś list szkieł które kryją FF u canona ?...
    Wszystkie z oznaczeniem EF, u sigmy z oznaczeniem DG (nie kryją canon z oznaczeniem EF-s i sigmy z oznaczeniem DC)...tak w wielkim skrócie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    a af (pewniejszy niz w 1d3/1d4 !)
    No tak nie ma to jak powtarzać bzdury wyczytane w necie...
    Ale wiadomo każdy swoje chwali
    Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    Z przebiegiem to jak pisalem: wyhaczyc cos np. po wymianie migawki na zytniej i luz. Gwara na migawke do 200k dalej wtedy obowiazuje, a reszta..... to jest chyba najmniej awaryjna puszka cyfrowa jaka Canon sprzedawal
    Z tą gwarancją na wymienioną migawkę nie jest takie pewne.
    W nowym podforum jak ktoś o to zapytał wprost to nie padła żadna odpowiedź czy po wymianie gwarancja jest znowu odnawiana na ilość cykli czy tylko na 6mc jak widnieje na kwitku z serwisu...
    A co do najmniej awaryjnej puszki to poproszę link do szczegółowych danych na ten temat...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Gw na migawkę do 200tys jest w Canonie dożywotnia ? Czy tylko w ramach okresu gwarancyjnego ? W sumie do tej pory nie myślałem nawet o FF, myślałem, że to odległe marznie ;] Ale może... w tej chwili jestem bardziej na tak w stronę właśnie 1d II.

KGR od biedy z używalnym ISO 1600 + szkło f2.8 i na hali da rade (no chyba, że jest faktycznie słabe światło)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

wiem, że na pierwszą migawkę jest albo 12 miesięcy (nowy aparat) lub x tys (zależnie od modelu). czyli jeżeli np w 1d2 padnie Ci migawka wcześniej niż 200 tys to Ci wymienią ją za darmo w serwisie. nie wiem jak to jest jeżeli już raz była wymieniana.
    Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Bywalec

Domyślnie

Gw na migawkę do 200tys jest w Canonie dożywotnia ? Czy tylko w ramach okresu gwarancyjnego ? W sumie do tej pory nie myślałem nawet o FF, myślałem, że to odległe marznie ;] Ale może... w tej chwili jestem bardziej na tak w stronę właśnie 1d II.
    Piszesz o FF a myślisz o 1D Mark II?
    Chyba 1Ds Mark II ale to już większa kasa bo to jest FF.

Cytat Zamieszczone przez RTSiak
    KGR od biedy z używalnym ISO 1600 + szkło f2.8 i na hali da rade (no chyba, że jest faktycznie słabe światło)
    Pewnie że da ale nie każdy będzie zadowolony z efektu ... tak racja, zależy jakie oświetlenie.
    Regulamin pkt8.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No cóż, może postawię tu ryzykowną tezę, ale coś mi się wydaje, że kolega Założyciel Tematu wierzy bardziej w magiczną moc "lepszego sprzętu", który zapewni sukcesy na polu fotografii sportowej, niż swoje umiejętności i doświadczenie jakie zdobędzie robiąc tego typu zdjęcia. Sorry, ale jako żywo przypomina mi to tematy typu: "dopiero zaczynam zabawę z fotografią, chcę zacząć robić śluby, co kupić?" itd. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wie czego w ogóle może się spodziewać wykonując tego typu zdjęcia, skąd więc miałby wiedzieć czego chce i jakiego sprzętu potrzebuje...
    Cokolwiek kupi z tego co tu zostało już wcześniej zaproponowane efekty będą zbliżone, bo głównym elementem, od którego będzie zależała jakość i fajność jego zdjęć jest... on sam.
    A merytorycznie? Na hali, na której najczęściej focę przy ISO1600 i f2.8 wychodzą czasy rzędu 1/320 (całkiem nowa hala, wielkie brawa dla projektanta za oświetlenie, nawet nie robiąc zdjęć widać jak tam ciemno), a to do siatkówki za mało, dla mnie min. to 1/500... Życzę żebyś miał większe szczęście do obiektów zamkniętych ale uważam, że liczenie na to iż będzie ci zawsze wystarczało ISO1600 jest zbyt optymistyczne.

Domyślnie

W łódzkiej hali sportowej czasy to właśnie +/- 1/500 przy ISO 1600 + f2.8. Nie wiem jak w Atlas Arenie czy innych bo tam nie miałem szansy jeszcze strzelać. Trochę myślałem nad tematem i chyba jednak daruje sobie 1d i zostane przy najtańszym 40d + 70-200 + przy dobrych wiatrach 17-40 lub jakiegos T 17-50.

Nie zaprzeczę, że już teraz myślałem o trochę lepszej puszce żeby starczyła na dłużej, szkła łatwiej dokupić niż zmienić aparat... ale chyba zostane jednak przy najtańszej opcji.

40d od 50d różni się tylko lepszym lcd i wieksza rozdzielczością matrycy (na korzyść lub nie 50d ?)

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów