ok, zacytuję:
co do tego gdzie i co to generalnie będzie wszystko! Piłka w słoneczne dni, piłka przy jupiterach na stadionie, sporty halowe typu siatka kosz itd... dosłownie wszystko co ze sportem związane.
miałem na myśli powyższe, stadion ok ale sporty halowe gdzie nie zawsze jest wystarczająco jasno wymaga jasnych szkieł i lepszej mniej szumiącej puszki a to już jest wydatek.
2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
Regulamin pkt8.
No tak nie ma to jak powtarzać bzdury wyczytane w necie...
Ale wiadomo każdy swoje chwali
Z tą gwarancją na wymienioną migawkę nie jest takie pewne.
W nowym podforum jak ktoś o to zapytał wprost to nie padła żadna odpowiedź czy po wymianie gwarancja jest znowu odnawiana na ilość cykli czy tylko na 6mc jak widnieje na kwitku z serwisu...
A co do najmniej awaryjnej puszki to poproszę link do szczegółowych danych na ten temat...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Gw na migawkę do 200tys jest w Canonie dożywotnia ? Czy tylko w ramach okresu gwarancyjnego ? W sumie do tej pory nie myślałem nawet o FF, myślałem, że to odległe marznie ;] Ale może... w tej chwili jestem bardziej na tak w stronę właśnie 1d II.
KGR od biedy z używalnym ISO 1600 + szkło f2.8 i na hali da rade (no chyba, że jest faktycznie słabe światło)
wiem, że na pierwszą migawkę jest albo 12 miesięcy (nowy aparat) lub x tys (zależnie od modelu). czyli jeżeli np w 1d2 padnie Ci migawka wcześniej niż 200 tys to Ci wymienią ją za darmo w serwisie. nie wiem jak to jest jeżeli już raz była wymieniana.
Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622
2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
Regulamin pkt8.
No cóż, może postawię tu ryzykowną tezę, ale coś mi się wydaje, że kolega Założyciel Tematu wierzy bardziej w magiczną moc "lepszego sprzętu", który zapewni sukcesy na polu fotografii sportowej, niż swoje umiejętności i doświadczenie jakie zdobędzie robiąc tego typu zdjęcia. Sorry, ale jako żywo przypomina mi to tematy typu: "dopiero zaczynam zabawę z fotografią, chcę zacząć robić śluby, co kupić?" itd. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wie czego w ogóle może się spodziewać wykonując tego typu zdjęcia, skąd więc miałby wiedzieć czego chce i jakiego sprzętu potrzebuje...
Cokolwiek kupi z tego co tu zostało już wcześniej zaproponowane efekty będą zbliżone, bo głównym elementem, od którego będzie zależała jakość i fajność jego zdjęć jest... on sam.
A merytorycznie? Na hali, na której najczęściej focę przy ISO1600 i f2.8 wychodzą czasy rzędu 1/320 (całkiem nowa hala, wielkie brawa dla projektanta za oświetlenie, nawet nie robiąc zdjęć widać jak tam ciemno), a to do siatkówki za mało, dla mnie min. to 1/500... Życzę żebyś miał większe szczęście do obiektów zamkniętych ale uważam, że liczenie na to iż będzie ci zawsze wystarczało ISO1600 jest zbyt optymistyczne.
W łódzkiej hali sportowej czasy to właśnie +/- 1/500 przy ISO 1600 + f2.8. Nie wiem jak w Atlas Arenie czy innych bo tam nie miałem szansy jeszcze strzelać. Trochę myślałem nad tematem i chyba jednak daruje sobie 1d i zostane przy najtańszym 40d + 70-200 + przy dobrych wiatrach 17-40 lub jakiegos T 17-50.
Nie zaprzeczę, że już teraz myślałem o trochę lepszej puszce żeby starczyła na dłużej, szkła łatwiej dokupić niż zmienić aparat... ale chyba zostane jednak przy najtańszej opcji.
40d od 50d różni się tylko lepszym lcd i wieksza rozdzielczością matrycy (na korzyść lub nie 50d ?)