Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: konwerter porst color reflex 50mm/1,9 do systemu EOS

Domyślnie konwerter porst color reflex 50mm/1,9 do systemu EOS

Witam

kupiłem własnie aparat POSRT CR1 z wymienionym w tytule obiektywem. Niestety nie jest to obiektyw z mocowaniem M42 tylko z jakimś dziwnym systemem Fuji X. Chciałbym się was zapytać czy możliwe jest i czy się opłaca kupić konwerter do systemu EOS (canon 40d) ? Jaka jest jakoś obrazu z tego obiektywu z cyfrówką canona ? Mam obecnie konwerter M42 - EOS i używam go ze swoim HELIOSEM 44M, dlatego zastanawiam się czy w ogóle opłaca kupować się kolejny specjalnie dla szkła PORST'a. Aparat analogowy kupiłem żeby pobawić się trochę w pstrykanie klasycznym aparatem nie koniecznie do użwyania obiektywu z tego systemu z cyfrówką ale jeżeli jest możliwość a konwerter kosztuje mniej więcej tyle samo co do systemu 42 - eos to nie miał bym nic przeciwko, niestety na allegro nie mogę znaleźć takiego urządzenia.

czekam na info

dzięki

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Register distans dla:

fujica x -43,5mm
    m42 -45,46mm
    canonEOS -44mm

więc raczej adaptera nie spotkasz

adapter bez soczewki nie pozwoli wyostrzyć na +oo
    adapter z soczewką raczej na zamówienie będzie droższy od niejednego szkła

Domyślnie

znalazłem na Internecie coś takiego...mógłbys mi objaśnić dokładnie jak on to zrobił ? co to jest QBM-EOS ?

http://forum.mflenses.com/x-fujinon-...os-t27649.html

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

To jest przejściówka z Rollei na Eos. Przejściówek z X-Fuji na EOS nie ma, ponieważ nie da się ich zrobić bez soczewki. Facet wymienił w obiektywie dupkę na taką od EOS-a, ale musiał przerobić obiektyw, a dokładnie mówiąc zeszlifować nieco w obiektywie pierścień przysłon, co zresztą widać na fotce. Oprócz tego nawiercił w przejściówce otwory na śrubki, którymi przykręcił ją do otworków w obiektywie. Użył adaptera od Rollei, bo on jest cieńszy od adapterów z innych systemów.Opłaca się to zrobić dla obiektywu Porst 50/1.6 jak u niego, ale do 50/1.9 zupełnie nie warto się w to bawić.
    5DMKII

Uprawnienia umieszczania postów