Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: [nefrethete] Adam

Widok wątkowy

mafi
    Guest

Domyślnie

Witam serdzecznie,

Zwróciłem uwagę na parametry ekspozycji dla zdjęć 22, 23, 24.
    Każde było wykonane z czasem 1/20s, ogniskowa f~50mm, ISO 3200.

Zdjęcia mogą sprawiać wrażenie nieostrych z uwagi na poruszenie wywołane zbyt długimi czasami ekspozycji.
    Co to za czasy?
    Dawniej przyjmowano regułę, żeby wykonać takie nieporuszone zdjęcie to maksymalny czas naświetlania wynosił 1/30s dla ogniskowej 50mm. I chodzi o sceny statyczne. Dzisiaj technika poszła naprzód wymyślono stabilizowane obiektywy i puszki,
    które pozwalają na wydłużenie tych czasów. Znalazłem w internecie, że takie nieprzekraczalne bariery to 1/30s - 1/15s.

A więc znalazłaś się w tym wąskim pasie ;-)

Jest taka prosta zasada, człowiek wykona nieporuszone zdjęcie ( utrzyma z ręki) przy czasie, który w przybliżeniu jest równy wartości ułamka 1/f (ogniskowa). Czyli dla ogniskowej f50mm czas równy jest 1/50s, dla f200 - 1/200.

Dla wspomnianych fotografii byłby to czas około 1/50s, zamiast 1/20s. Oczywiście stabilizacja pomaga.

O wspominanej przeze mnie regule słyszałem od doświadczonego kolegi, oraz podparłem się wiedzą z książki Romana Pihana "Mistrzostwo pracy z lustrzanką cyfrową."

Dodatkowo wysokie ISO 3200 to więcej szumów, ich usunięcię to większa ingerencja w zdjęcie aniżeli w przypadku ISO 100. A to też obniża jakość.

Pozdrawiam i życzę postepów w warsztacie fotografa i rodości z pstrykania ;-)

mafi
    Ostatnio edytowane przez mafi ; 24-01-2012 o 21:12

Uprawnienia umieszczania postów