Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Dziwna zagadka związana z fotografią

Domyślnie Dziwna zagadka związana z fotografią

Czy wie ktoś, co to jest? Próbuję rozwiąć te zagadkę, ale nigdzie w necie tego nie ma. Szukałem Tin Eye'em. Jedyne, co wiem to "jest to ściśle związane z fotografią i to bardzo podstawowa rzecz". Mój kumpel zeskanował coś takiego i zrobił z tego logo na bloga. Ale nic więcej nie chce powiedzieć, próbuję znaleźć rozwiązanie na własną rękę, ale brak mi już pomysłów.

Chodzi o taki schemacik na obrazku.

Any ideas?

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kawałek papierowej taśmy ochronnej z filmu średniobrazkowego. Takie aparaty nie miały "odmierzonego" przewijania filmu jednym ruchem dźwigni, tylko trzeba było kontrolować przesuw filmu przez małe czerwone okienko w tylnej ściance aparatu. Przez to okienko było widać właśnie numerki. Są w trzech rzędach, ponieważ ten film był stosowany w aparatach o wielkości kadru 6x6 cm, 6x7 cm, 6x9 cm. Każdej wielkości odpowiada jedna linia znaczków.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Coś już napisał

Domyślnie

PawelB i dzięki tobie kolega mardokk zabłyśnie przed koleżanką problem w stylu umówię sie z tobą jeśli rozwiążesz zagadkę.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Taśma duplex czerwona z jednej smoliście czarna z drugiej strony, chroniła film zwojowy bez perforacji przed zaświetleniem,wypłaszczała na prowadnicach okna obrazowego,służyła do przesuwu filmu,informowała o początku,końcu przez znaczki widoczne w czerwonym okienku[aby nie zaświetlić filmu]
    walała sie po kątach w całej ciemni bo można ją było wtórnie użyć konfekcjonując filmy z puszki na szpulki.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-12-2011 o 16:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stintrepid Zobacz posta
    PawelB i dzięki tobie kolega mardokk zabłyśnie przed koleżanką problem w stylu umówię sie z tobą jeśli rozwiążesz zagadkę.
    Nope, kumpel nam zrobił zagadkę i nie chciał powiedzieć, o co kaman. Chciałem to rozwiązać. A teraz sobie przypomniałem, że to jest właśnie ten papierek, bo zrobiłem jeden film Moskwą.

Dzięki za pomoc, panowie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ale trzeba przyznać, że jeśli ktoś nie wie co to... to może sobie kilka ciekawych teorii wysnuć.... ot np. pierwsza z brzegu: "tajny kod Majów informujący o prawdziwej dacie końca świata"
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Data końca Świata jest doskonale znana...to będzie jakoś tak przed świętami
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Prawdziwa końca świata jest wciąż zagadką. No bo przecież nie grudzień 2012? To takie pospolite
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uprawnienia umieszczania postów