Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Podziemia, sufit i ściany z czerwonej cegły - jak to dobrze zrobić?

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Podziemia, sufit i ściany z czerwonej cegły - jak to dobrze zrobić?

Czołem w tą zimową noc ;D

Mam jutro zlecenie do realizacji. Impreza firmowa w poważnej firmie. Ma się odbyć w piwnicach wysokości ok 4m (w najwyższym punkcie) z sufitem o sklepieniu krzyżowym całym (ściany i sufit) wyłożonych z czerwonej cegły. Impreza jest w stylu wampirów, ciemnica-piwnica, brak świateł głównych, ściany podświetlone będą tylko światłem strukturalnym (halogeny od od dołu) poza tym świece na wysokości kolan lub maksymalnie pasa. Byłem tam i oglądałem to pod kątem zdjęć kiedy nie było jeszcze tych świateł. Słabo to wygląda. Nie da się błysku odbijać od ścian czy sufitu - wyjdzie czerwony zafarb. Mam 580II Lumiquesta i Stofena, ale cała nadzieja w szkłach. Mam 5DmkII i 24-70L,35L,85L,135L i fisha na Nikonie D300 sprzęt super, ale jak robić zdjęcia? W rawach oczywiście, ale czy macie jakieś wskazówki jak naświetlać, jak świecić lampą itd. Jeśli tak to bardzo proszę o podpowiedzi. Nie chciałbym tego schrzanić, a impreza za kilka godzin
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 16-12-2011 o 03:05
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A podłoga jaka jest?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Z tego co pamiętam to czerwona cegła.To jest dawna piwnica na zboże (jak mniemam) w Pałacu Prymasowskim w Warszawie - jesli to coś może pomóc
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 16-12-2011 o 03:32
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Domyślnie

Niestety nie załapałeś powszechnej (niestety) tutaj ironii...
    Masz Lumiquesta w sensie jakiem? Bouncera? Jak tak to tylko tak delikatnie doświetlaj a całą resztę zrób tak, żeby wykorzystać całą "moc" tych zajefajnych stałek

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Dokładnie masz pole do popisu dla stałek, wysokie iso, wielka dziura i jak najwięcej zastanego łapać a do tego muśnięcie lampą...albo po hardkorze pójśc i zrobić wszystko w stylu harsh light i obrobić na mocny mocny kontrast

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

PW, trzy lampy umieszczone na statywach. Raz robisz w zastanym raz kontra raz błyskasz na całego z całego zestawu. Ot i po kłopocie.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak jak KUBAwo

a jak błyskać, to z czerwonym filtrem i wtedy balans bieli przy wywołaniu RAWa powinien być ok

a swoją drogą, mając taki sprzęt, zadawać tak podstawowe pytania, ech ....
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    tak jak KUBAwo

a jak błyskać, to z czerwonym filtrem i wtedy balans bieli przy wywołaniu RAWa powinien być ok

a swoją drogą, mając taki sprzęt, zadawać tak podstawowe pytania, ech ....
    Raczej trzeba oziębić błysk, żeby przy odbiciu od czerwonego zachować mniej więcej normalna temperature bez zafarbow..

Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Podziemia, sufit i ściany z czerwonej cegły - jak to dobrze zrobić?

Hom_er chyba nie chcesz powiedzieć,że to sprzęt czyni fotografa?
    Na ten sprzęt sam zapracowałem wykonując niezliczoną ilość zleceń foto. Jestem samoukiem, a nie alfą i omegą i uważam,że lepiej czasem zapytać o coś niż być ignorantem przekonanym o własnej wszechwiedzy. Tym bardziej,że to forum służy edukacji właśnie.

Folii nie używałem. Zdjęcia wyszły dobre, ale na wielu ludzie mają blady odcień twarzy. Co prawda wszyscy mieli trupi makeup bo taki był klimat imprezy,ale folia mogła by zdjęcia polepszyć. Nie mając doświadczenia z folią, wydawało mi się,że skoro skóra jest niebieskawa to trzeba użyć żółtego filtra, a nie czerwonego jak piszesz,a tymbardziej nie niebieskiego jak pisze wiktor2323 więc jak to jest z tymi filtrami?
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 17-12-2011 o 20:19
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Z filtrami to jest tak że dobiera się je na oko i " doświadczalnie". Ja zawsze dobieram do oświetlenia zastanego, ale w Twoim wypadku to nie tędy droga

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów