Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jak zrobić takie zdjęcie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak zrobić takie zdjęcie?

Witam wszystkich mam małe pytanie. Otoz znajomy poprosil mnie abym zrobil mu zdjecie a on sobie je wywola w jakims duzym formacie i po oprawieniu wreczy jako prezent swiateczny. Ze wzgledu na to, ze nie robilem wczesniej czegos takiego chcialbym zapytac o czym powinienem pamietac aby dane zdjecie bylo ostre po druku. Rozumiem, ze musze ustawic najwyzsza mozliwa rozdzielczosc ale czy cos jeszcze? Najlepiej byloby ustawic aparat na statywie ale zdjecie bedzie przedstawiac zwierzaka i unieruchomienie go graniczy z cudem wiec ta opcja odpada. Zdjecia bede robil C 50D + 17-50 2.8 + 430ex. A moze ktos bylby chetny sprobowac obrobic taki RAW na gotowo? pozdrawiam

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Generalnie to ja osobiście przyklękam na prawe kolanko, przykładam aparat do oka, wciskam spust i wychodzi ostre wyraźne zdjęcie...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

A to jest roznica w sposobie robienia zdjec do internetu i wydruku?

W obrobce troche tak, ale nie martw sie na troche innym poziomie. Ty poprostu staraj sie zrobic jak najlepsze zdjecie i bedzie ok.
    C1D3-S35mm1.4

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Na kilku innych forach widziałem już osoby trollujące w taki sposób. Wpierw wymagało się pomocy w wykonaniu zdjęcia, następnie jego obróbki, a na końcu magicznym trafem wszelka pomoc kolegów poszła na sprzedaż.

Czy znana wszystkich metoda: "prób i błędów" daje po plecach prądem czy wygina ręce? Wydaje mi się, że problem w Twoim przypadku leży tylko po jednej stronie, Twojej. Zajrzyj do instrukcji. Jak nie będziesz w stanie czegoś ustawić w aparacie, to wypróbuj jeden z trybów pół-automatycznych.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Od ustawienia rozdzielczości, odpowiedniego ukierunkowania światła, prawidłowej ekspozycji ... poprzez wywołanie Raw'a zgodnie z profilem kolorów takim jak jest w Labie którym będzie druk, zeby uzyskać takie same barwy jak na monitorze który też powinien być odpowiednio skalibrowany ... po nadanie odpowiedniej rozdzielczości dpi i odpowiedniego wyostrzenia .... . Masz dobra puszkę, dobry obiektyw i dobrą lampę. Najważniejsze to ustawić dobrze światło i kadr.
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Na kilku innych forach widziałem już osoby trollujące w taki sposób. Wpierw wymagało się pomocy w wykonaniu zdjęcia, następnie jego obróbki, a na końcu magicznym trafem wszelka pomoc kolegów poszła na sprzedaż.

Czy znana wszystkich metoda: "prób i błędów" daje po plecach prądem czy wygina ręce? Wydaje mi się, że problem w Twoim przypadku leży tylko po jednej stronie, Twojej. Zajrzyj do instrukcji. Jak nie będziesz w stanie czegoś ustawić w aparacie, to wypróbuj jeden z trybów pół-automatycznych.
    Daj spokój. Prosi o pomoc a nie żąda. Nie ma co przesadzać.
    Zdjęcie ma być na prezent a nie na okładkę NG. Po prostu nie robił czegoś takiego wcześniej a nie chce tego zepsuć.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 16-12-2011 o 00:28

Dopiero zaczyna

Domyślnie

pytam po to zeby nie przypomniec sobie o czyms istotnym po fakcie. Jutro ide zrobic zdjecie wracam i je obrabiam. Nie mam mozliwosci siedzenia z aparatem caly dzien i bawienia sie w rozne opcje albo jeszcze lepiej powrotu i zrobienia zdjecia ponownie dlatego pytam za wczasu ale widze, ze co niektorzy wietrza tu podstep i probe wyludzenia darmowej obrobki. Prosilem tylko o rady i je otrzymalem. Osoba pomocnym dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    Od ustawienia rozdzielczości, odpowiedniego ukierunkowania światła, prawidłowej ekspozycji ... poprzez wywołanie Raw'a zgodnie z profilem kolorów takim jak jest w Labie którym będzie druk, zeby uzyskać takie same barwy jak na monitorze który też powinien być odpowiednio skalibrowany ... po nadanie odpowiedniej rozdzielczości dpi i odpowiedniego wyostrzenia .... . Masz dobra puszkę, dobry obiektyw i dobrą lampę. Najważniejsze to ustawić dobrze światło i kadr.
    WoW, po takiej poradzie (biorąc pod uwagę doświadczenie i poziom zaawansowania) to prędzej sprzeda aparat niż zrobi zdjęcie
    Tak na poważnie to poczytaj może coś dla początkujących.
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriandz1 Zobacz posta
    Witam wszystkich mam małe pytanie. Otoz znajomy poprosil mnie abym zrobil mu zdjecie a on sobie je wywola w jakims duzym formacie i po oprawieniu wreczy jako prezent swiateczny. Ze wzgledu na to, ze nie robilem wczesniej czegos takiego chcialbym zapytac o czym powinienem pamietac aby dane zdjecie bylo ostre po druku. Rozumiem, ze musze ustawic najwyzsza mozliwa rozdzielczosc ale czy cos jeszcze? Najlepiej byloby ustawic aparat na statywie ale zdjecie bedzie przedstawiac zwierzaka i unieruchomienie go graniczy z cudem wiec ta opcja odpada. Zdjecia bede robil C 50D + 17-50 2.8 + 430ex. A moze ktos bylby chetny sprobowac obrobic taki RAW na gotowo? pozdrawiam
    Sadzac po sprzecie jaki chcesz uzyc do sfotografowania tego ruchliwego zwierzatka jest duza szansa ze uzyskasz dobrej jakosci zdjecia o ile trafisz z ostroscia. Na twoim miejscu uruchomil bym funkcje AF - sciganie ostroscia (AI SERWO) mysle ze zestawik ktorym dysponujesz powinien sobie poradzic. Zrob kilkanascie a nawet kilkadziesiat ujec z ktorych wybierzecie z kolega to jedno najlepsze. O czym trzeba pamietac, hm, o wlasciwych parametrach ekspozycji, piszesz ze sesja bedzie jutro, mysle ze nie powinno byc ostrego slonca ale jesli by tak bylo staraj sie go unikac. Mysle ze dobor wlasciwego tla bedzie bardzo istotny, postaraj sie zeby nie zlewalo sie z tematem. Dobierz glebie ostrosci tak, zeby cale zwierzatko znalazlo sie w jej zasiegu. Mysle ze to by bylo na tyle, acha byl bym zapomnial, ustaw iso tak, zeby czas otwarcia migawki byl wystarczajaco krotki poniewaz temat jest ruchliwy i przy dlugich czasach wszystko wyjdzie nieostro. Jak juz skonczysz napisz do mnie na priwa, dam ci swojego maila to mi podeslesz rawa, zobaczymy co sie da zrobic:razz:
    Pzdr
    Jeszcze jedno, jesli nie musisz nie uzywaj lampy, ja fotografujac zwierzeta nigdy tego nie robie dzieki czemu zdjecia nie sa plaskie.
    Ostatnio edytowane przez greg01 ; 16-12-2011 o 01:19

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów