Czy ktoś miał może okazje porównywać te obiektywy...?? Szukam setki i ciekawi mnie, które z tych szkieł jest lepsze.... optycznie:-)
Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedz...:-)
Czy ktoś miał może okazje porównywać te obiektywy...?? Szukam setki i ciekawi mnie, które z tych szkieł jest lepsze.... optycznie:-)
Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedz...:-)
100 f2 to raczej szkło do portretu i reporterki (przy analogu) podobny konstrukcyjnie do 85 f1.8 natomiast ten drugi to przede wszystkim makro i raczej głównie do tego celu jest kupowany. Pokrywa sie ogniskowa ale zastosowanie już niekoniecznie.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
100 2.0 jest praktycznie 2 razy szybszy i dlatego go wybrałem. Aberruje, ale jest ostry. No tak, jak 85 1.8
O obiektywach wiem prawie wszystko
a jakieś fotki możesz pokazać ??;-) i co z tą aberracją ?? często się zdarza ??Zamieszczone przez Cichy
a może coś o tej samej ogniskowej .... a ciekawsze ??:-)
Aberracje 100/2.0 mogę potwierdzić, ale że jest 2x szybsze niż 100/2.8 to nie powiem. Szkło jest troszkę mniejsze niż makro. Przy f/4 ostrość na środku jest taka sama, na rocha makro jest lepsze. Od dwóch tygodni mam ochotę przestrzelić testowo oba szkła na 5D,ale kolega z portretówką nieszczęśliwie zakochał się 200km od domu i szkło z przyczyn oczywistych jest niedostępne.
Jarek
To wpadnij do Olsztyna z tym 5D. Mam wiele innych rzeczy do sprawdzenia ;-). W moim lokalnym sklepie Canonie jest wiecej puszek Nikona ;-) a z Canona maja obecnie tylko 350D. Chodze tam czasem z karta i szklami - mam tam znajomego - to moj taki punkt testowy, naprzeciwko w centrum handlowym jest odziezowka z manekinami, ktore idealnie sie nadaja na modeli. Nie maja 5D i chyba nie beda go mieli na wystawe, bo drozsze sprzety sa tylko na zamowienie.Zamieszczone przez oskarkowy
Uzywam przewaznie klisz, wiec nie wiem co do aberacja. Zaskoczyl mnie ten 100/2.0, nawet na srodku kadru fioletowy barwa nie jest mu obca.
Olsztyn? Nie, dziękuję.. Widziałem prognozę pogody na najbliższy tydzieńZamieszczone przez szwayko
![]()
Jarek
E tam. Wy matrycomaniacy jakos sie marudni robicie. To za duzy upal, to znowu za zimno.Zamieszczone przez oskarkowy
Dzis jak wstalem temp wynosila -25 st. i poszedlem reanimowac auto - zaskoczyl ;-). Od czasu do czasu naturalny pealing twarzy jest wskazany. Jak co weekend ide w swoje lasy mazurskie, ktore mam 300 metrow od bloku, a tam sarny, dziki, lisy i zaspy po uda.
Mam jakies puszki Canona jeszcze z lat kiedy liczyla sie solidnosc, wiec Ci uzycze jak obawiasz sie szronu na matrycy.
Mala dygresja odnosnie powrotu z zimnym sprzetem do domy, pakowaniem do toreb i innego cudowania. Wystarczy ze zostawicie torbe, plecak typu lowepro szczelnie zamkniety w przedpokoju. Trzymaja one zimno wewnatrz bardzo dlugo (jak antonim termosu) i ogrzewaja sie powoli. Najlepiej zajrzec tam przynajmniej po 4-5 godz. Mi jeszcze nic sie nie skraplalo.
jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów albo reporterki to lepszy będzie 100/2 ale jeśli chcesz robić i portrety i czasem makro (albo tylko makro) to powinnaś wybrać 100/2.8 Makro.
Sample:
100/2 i 100/2.8 Makro
Makro to raczej margines ...głownie "reporterka" i sporadycznie portretZamieszczone przez maro25