Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar asknet

Domyślnie canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Czy ktoś miał może okazje porównywać te obiektywy...?? Szukam setki i ciekawi mnie, które z tych szkieł jest lepsze.... optycznie:-)
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedz...:-)

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

100 f2 to raczej szkło do portretu i reporterki (przy analogu) podobny konstrukcyjnie do 85 f1.8 natomiast ten drugi to przede wszystkim makro i raczej głównie do tego celu jest kupowany. Pokrywa sie ogniskowa ale zastosowanie już niekoniecznie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

100 2.0 jest praktycznie 2 razy szybszy i dlatego go wybrałem. Aberruje, ale jest ostry. No tak, jak 85 1.8
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    100 2.0 jest praktycznie 2 razy szybszy i dlatego go wybrałem. Aberruje, ale jest ostry. No tak, jak 85 1.8
    a jakieś fotki możesz pokazać ??;-) i co z tą aberracją ?? często się zdarza ??
    a może coś o tej samej ogniskowej .... a ciekawsze ??:-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aberracje 100/2.0 mogę potwierdzić, ale że jest 2x szybsze niż 100/2.8 to nie powiem. Szkło jest troszkę mniejsze niż makro. Przy f/4 ostrość na środku jest taka sama, na rocha makro jest lepsze. Od dwóch tygodni mam ochotę przestrzelić testowo oba szkła na 5D,ale kolega z portretówką nieszczęśliwie zakochał się 200km od domu i szkło z przyczyn oczywistych jest niedostępne.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Od dwóch tygodni mam ochotę przestrzelić testowo oba szkła na 5D,ale kolega z portretówką nieszczęśliwie zakochał się 200km od domu i szkło z przyczyn oczywistych jest niedostępne.
    To wpadnij do Olsztyna z tym 5D. Mam wiele innych rzeczy do sprawdzenia ;-). W moim lokalnym sklepie Canonie jest wiecej puszek Nikona ;-) a z Canona maja obecnie tylko 350D. Chodze tam czasem z karta i szklami - mam tam znajomego - to moj taki punkt testowy, naprzeciwko w centrum handlowym jest odziezowka z manekinami, ktore idealnie sie nadaja na modeli. Nie maja 5D i chyba nie beda go mieli na wystawe, bo drozsze sprzety sa tylko na zamowienie.

Uzywam przewaznie klisz, wiec nie wiem co do aberacja. Zaskoczyl mnie ten 100/2.0, nawet na srodku kadru fioletowy barwa nie jest mu obca.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko
    To wpadnij do Olsztyna z tym 5D. Mam wiele innych rzeczy do sprawdzenia ;-). W moim lokalnym sklepie Canonie jest wiecej puszek Nikona ;-) a z Canona maja obecnie tylko 350D. Chodze tam czasem z karta i szklami - mam tam znajomego - to moj taki punkt testowy, naprzeciwko w centrum handlowym jest odziezowka z manekinami, ktore idealnie sie nadaja na modeli. Nie maja 5D i chyba nie beda go mieli na wystawe, bo drozsze sprzety sa tylko na zamowienie.
    Olsztyn? Nie, dziękuję.. Widziałem prognozę pogody na najbliższy tydzień
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Olsztyn? Nie, dziękuję.. Widziałem prognozę pogody na najbliższy tydzień
    E tam. Wy matrycomaniacy jakos sie marudni robicie. To za duzy upal, to znowu za zimno.
    Dzis jak wstalem temp wynosila -25 st. i poszedlem reanimowac auto - zaskoczyl ;-). Od czasu do czasu naturalny pealing twarzy jest wskazany. Jak co weekend ide w swoje lasy mazurskie, ktore mam 300 metrow od bloku, a tam sarny, dziki, lisy i zaspy po uda.
    Mam jakies puszki Canona jeszcze z lat kiedy liczyla sie solidnosc, wiec Ci uzycze jak obawiasz sie szronu na matrycy.

Mala dygresja odnosnie powrotu z zimnym sprzetem do domy, pakowaniem do toreb i innego cudowania. Wystarczy ze zostawicie torbe, plecak typu lowepro szczelnie zamkniety w przedpokoju. Trzymaja one zimno wewnatrz bardzo dlugo (jak antonim termosu) i ogrzewaja sie powoli. Najlepiej zajrzec tam przynajmniej po 4-5 godz. Mi jeszcze nic sie nie skraplalo.

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów albo reporterki to lepszy będzie 100/2 ale jeśli chcesz robić i portrety i czasem makro (albo tylko makro) to powinnaś wybrać 100/2.8 Makro.

Sample:
    100/2 i 100/2.8 Makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maro25
    jeśli to ma być obiektyw tylko do portretów albo reporterki to lepszy będzie 100/2 ale jeśli chcesz robić i portrety i czasem makro (albo tylko makro) to powinnaś wybrać 100/2.8 Makro.

Sample:
    100/2 i 100/2.8 Makro
    Makro to raczej margines ...głownie "reporterka" i sporadycznie portret

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów