Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Domyślnie Odp: canon Ef 100/2.0 a 100/2.8 Macro

Ja się nadal waham czy wziąć C 100 2.0 czy 2.8 makro (na cropa). Potrzebuję do fotografii dzieciaków coś z dłuższą ogniskową, gdzie je złapię "w całości" ale rozmyję tło, które nie jest oddalone o kilometry (z 50tką nie ma szans). Nie robię makro i nie ciągnie mnie, a do portretu różnica w świetle już ma znaczenie. Ale z drugiej strony nie mam żadnego obiektywu makro a tak by był i pewnie jakby był to bym zaczęła robić. ...Teraz z opcją nowej ceny Tamrona 90 2.8 VC zaczyna być jeszcze trudniej ale jednak, mnie osobiście, obrazek z 100tki bardziej się podoba...

I tak sobie można "rozważać"...osiołkowi w żłoby dano. Najlepiej by było kupić wszystkie trzy
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Kup sobie 100/2.0 jako podstawowe szkło. Szybkie i pewny AF.
    Do makro tańsza opcja to dokup pierścień pośredni Canon Extension Tube 12mm lub 25mm - mniej praktyczny, który doczepić do 100/2.0
    Jak prawdziwe makro to dokup używanego dawnego Tamrona 90mm bez VC - za 1000zł czasem można. Ja mam takiego z pierwszej serii i jest super. Mam tez 100/2.0 bo normalnej portretówki żadne szkło makro nie zastąpi.

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Ja się nadal waham czy wziąć C 100 2.0 czy 2.8 makro (na cropa). Potrzebuję do fotografii dzieciaków coś z dłuższą ogniskową, gdzie je złapię "w całości" ale rozmyję tło, które nie jest oddalone o kilometry (z 50tką nie ma szans). Nie robię makro i nie ciągnie mnie, a do portretu różnica w świetle już ma znaczenie. Ale z drugiej strony nie mam żadnego obiektywu makro a tak by był i pewnie jakby był to bym zaczęła robić. ...Teraz z opcją nowej ceny Tamrona 90 2.8 VC zaczyna być jeszcze trudniej ale jednak, mnie osobiście, obrazek z 100tki bardziej się podoba...

I tak sobie można "rozważać"...osiołkowi w żłoby dano. Najlepiej by było kupić wszystkie trzy
    Canon 100 f2.0 to mój ulubiony obiektyw. Kilka lat pracuję z nim zarówno na APSC jak i FF. To chyba najlepiej wydane pieniądze w sprzęt fotograficzny. Jeżeli makro nie jest potrzebne to nie zastanawiałbym się długo - do portretów idealny sprzęt (do makro odpada bo ostrzy chyba od metra dopiero).

Uprawnienia umieszczania postów