Nie tylko do akurat tej polecanej kamerki.Tylko komp musi być silny.
Nie tylko do akurat tej polecanej kamerki.Tylko komp musi być silny.
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Mój tata nie kazał, ale postanowiłem mu zrobić prezent. Do tej pory filmował kamerą VHS, zatem prawie każda kamera mogła spełnić jego oczekiwania. Nie chciałem jednak przesadzać z pieniędzmi i kupiłem - także trochę przez nostalgię - kamerę firmy Praktica (10.4 HDMI). Kosztuje około 900 złotych, w dobrych warunkach oświetleniowych daje ładny obraz, trochę gorzej w ciemnościach (ma malutką lampkę ledową). Nagrywa na kartach SDHC (teoretycznie klasy minimum 6, ale na 4 też działa dobrze).
Miałem nadzieję, że będę ją mógł pożyczać czasem jako dodatkową kamerę, ale można w niej tylko korzystać z zaprogramowanych balansów bieli. Sprawdzałem z 5dmkII i trochę za dużo pracy kosztowałoby połączenie obrazów.
Zastrzeżenia mam do transfokatora - nie działa płynnie (ale i tak lepiej niż mój 70-200...). Jest trochę plastikowa, ale ma ekran dotykowy ;-). Na plus - standardowe akumulatory i możliwość zasilania przez USB.
Na rodzinne imprezy i filmowanie wnuków - będzie bardzo dobra.
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8
Jak to się mówi- nie jakość obrazka jest w większośći ważna, lecz posiadanie czegokolwiek, aby TEN ważny moment uchwycić![]()