Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: FF: Zeiss 35 1.4 vs 35L?

Domyślnie

Mam okazje testować Zeissa co jakiś czas i przez moje ręce przeszły 85 1,4 i 50 2,0. Niestety nie miałem szansy pracować na 35 1,4 bo tą ogniskową pokrywa mi Canon 35 1,4 L którego jestem właścicielem.
    I powiem tak: jak tylko miałem Zeissa na parę tygodni to Canoniki leżały spokojnie w torbie - dla mnie zdjęcia z Zeissa są zdecydowanie lepsze. Nie mam tu na myśli badania ich z lupą lub mikroskopem pod kątem dystrosji, aberacji, słabych brzegów itp. Dla mnie najważniejszy jest odbiór zdjęcia, plastyka, kontrast. WAŻNE - to jest moja subiektywna ocena.
    Druga sprawa to do czego brać Zeissa - ja nimi robiłem koncerty, plenery ślubne (nie do reportażu!), jakieś próby makro i męczyłem się z moim dzieckiem (2 latka). I tu jest ząk bo nie mam jeszcze doświadczenie w szybkim ustawianiu manualnym ostrości. Ale, Ale ! temat na tyle jest dla mnie wart świeczki że zakupiłem do 5DII matówkę (bez niej jest ciężko a raczej słabo ), wybieram się do okulisty naprawiać wzrok, zamierzam dalej ćwiczyć manual bo obrazek z Zeissa jest tego wart, oj jest. Aha i filmuje amatorsko swoim 5DII
    Ktoś wspomniał o polskim rynku Zeissa. Pewnie wzbudzę kontrowersję ale dynamika wzrostu sprzedaży w roku 2011 jest bardzo duuuża i wiem co piszę

Pozdrawiam
    M
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Początki nałogu

Domyślnie

Krótka seria to nie technika a jedynie jeden ze sposobów. Dobra technika to opanowanie umiejętności trafienia bez wspomagania krótką serią ;-) I jest to niełatwa technika btw

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Krótka seria kręcąc równocześnie pierścieniem ostrości w okolicach potwierdzenia ostrości?
    Dokładnie :-D + dobre opanowanie manualne puszki i szkła (pokrętłologia) + technika trzymania całego zestawu+ doświadczenie fotografa (przydatne umiejętności z focenia ptaków) i zestaw gotowy.

Ostatnio edytowane przez janmar ; 01-01-2012 o 12:49
    Alex
    --------------------------
    5D MKII. 24-105 F/4 IS L. 70-200 F/4 IS L

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów