Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: FF: Zeiss 35 1.4 vs 35L?

Domyślnie

Czyli przeważnie rzeczy, gdzie AF nie jest specjalnie potrzebny i tu jest cały problem. Zdjęcia ludzi...coś, co się rusza cały czas....ciężko jest bez AF
    Alex
    --------------------------
    5D MKII. 24-105 F/4 IS L. 70-200 F/4 IS L

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jasne, że jeżeli coś cały czas rusza (np. małe dynamiczne dzieci) to lepiej AF, dlatego mam jeszcze 24/1.4II, ostatnio widziałem dynamiczne zdjęcia ślubne robione Leica M9 (wątek początkującego fotografa ślubnego) - robią niesamowite wrażenie.

Domyślnie

Bawiłem się przez tydzień Zeiss 35 1.4 ZE i popadłem w małą frustrację....
    Po tygodniu wróciłem do AF 70-200 i ulżyło na sercu....
    Może typ fotografii, jaki robię...nie bardzo pasuje dzisiaj do MF...sam nie wiem....
    No i cena Zeissa.....jest sporo droższy...więc tylko się pytam....jeśli ktoś kupuje, to dlaczego, jak sobie tłumaczy różnicę ceny?

Jaki w Polsce jest rynek na Zeiss? Patrząc na dostępność i ceny sprzętu, wydaje się, że tylko fani i bardzo bogaci ludzie kupują...
    Alex

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).
    Sam wiesz, że nie o to mi chodzi. O ilość trafionych zdjęć w porównaniu to odpowiednika z AF. Przewaznie fotografuję ludzi...sporo fajnych ujęć ominęło mnie kiedy starałem się dostroić fokus...i się upewnić, że wszystko jest ostre.
    Zrozumiałem, że współczesne lustrzenki nie są przystosowane do czegoś takiego i wszystko jest zbudowane dookoła AF.

Widziałem zdjęcia jednego fotografa zrobione Zeiss 35 1.4 - są fenomenalne, ale przeważnie to krajobrazy. Powiedział mi, że nie radzi tego obiektywu do zdjęć ludzi...właśnie ze zględu na AF.

Ogólnie każdy jest super zadowolony z Zeiss, ale nie do zdjęć ludzi...i tu domyślam się, że chodzi o AF
    Alex

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ferrari_alex Zobacz posta
    Ogólnie każdy jest super zadowolony z Zeiss, ale nie do zdjęć ludzi...i tu domyślam się, że chodzi o AF
    Wszystko się rozchodzi o technikę. Mnie jednak, bardziej od wersji f/1,4 ciągnie do wersji f/2. Tylko te ceny, chłopaki solidnie dowalili
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ferrari_alex Zobacz posta
    Widziałem zdjęcia jednego fotografa zrobione Zeiss 35 1.4 - są fenomenalne, ale przeważnie to krajobrazy. Powiedział mi, że nie radzi tego obiektywu do zdjęć ludzi...właśnie ze zględu na AF.

Na pewno fotografowanie ludzi, szczególnie w ruchu bez AF jest trudne, jednak uważam, że nie jest niemożliwe (za -igi przy dobrze opanowanej technice ostrzenia manualnego). W Nepalu miałem ze sobą zeiss 50/2.0 i zrobiłem nim parę fajnych zdjęć (link w poście powyżej), :wink:.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja juz zaliczylem kilka zeissow i musze powiedziec ze piekne obrazki daja ale ilosc nietrafionych zdjec jest naprawde duza i to naprawde przeszkadza

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubert12125 Zobacz posta
    Ja juz zaliczylem kilka zeissow i musze powiedziec ze piekne obrazki daja ale ilosc nietrafionych zdjec jest naprawde duza i to naprawde przeszkadza
    Przy dobrze opanowanej technice MF + odpowiednia matówka, nie mam z tym większego problemu, powiem więcej, ma ostre zdjecia tam gdzie ja chcę a nie aprat ;-) .

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Przy dobrze opanowanej technice MF + odpowiednia matówka, nie mam z tym większego problemu, powiem więcej, ma ostre zdjecia tam gdzie ja chcę a nie aprat ;-) .
    Krótka seria kręcąc równocześnie pierścieniem ostrości w okolicach potwierdzenia ostrości?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów