Raty możesz spłacić wcześniej tylko jeżeli bierzesz do 6rat właśnie.
Ja ostatnio tak spłaciłem 2ostatnie raty razem. Po prostu zrobiłem przelew, w tytule dałem numery 2 ostatnich kwitków i to wystarczyło.
Dostałem potem pismo, że kredyt został spłacony i zamknięty i oczywiście polecają następny
A co do tego ubezpieczenia to nie wiem na jakiej zasadzie to działa.
Ale wiem jedno, że pracownik w sklepie NIGDY Ci prawdy nie powie.
Teraz brałem telewizor na 30rat. Pierwsze moje zdanie: bez ubezpieczenia proszę. Pani z miejsca powiedziała, że na 30rat bez ubezpieczenia nie ma w ogóle takiej opcji. Bez ubezpieczenia tylko do 10rat. Bank z miejsca odrzuci.
Hmm no ok. niech będzie.
Od razu moja jakże nad wyraz przezorna mama dała się namówić na przedłużenie gwarancji do 5lat. W związku z czym pani przy ratach usilnie namawiała nas na dodatkowe ubezpieczenie od uszkodzeń mechanicznych. Mama już prawie dała się przekonać.
Ja stanowczo odmówiłem, więc nagle magicznie powstała opcja obniżenia ubezpieczenia i dodatkowa gwarancja wyszłaby całe 5zł drożej miesięcznie niż. oferta sprzed chwili. Mamuśka oczywiście cała w skowronkach, że tak.
A ja dalej, że i tak już wydajemy więcej niż założyliśmy i nie powinniśmy dawać się naciągać bo zaraz będzie nam proponowane coś dalej i że przecież jeszcze nic mechanicznie w domu nie uszkodziliśmy z naszej winy w ciągu gwarancji. Mama znowu przystała do mnie no to nagle znalazła się kolejna oferta:
Oferta z zupełnie minimalnym ubezpieczeniem (jak to pani powiedziała sam assistance) i wyszło z GW na 5lat + od uszkodzeń mechanicznych taniej o ok. 7zł miesięcznie niż pierwsza oferta TV i GW 5lat i o ok 10zł drożej niż pierwotnie zakładaliśmy. Także da się. Oczywiście pani usilnie znalazła oszczędność dla banku kosztem zysku sklepubo przecież na braku ubezpieczenia traci bank a na tych wszystkich dodatkowych gwarancjach zyskuje sklep
Jednak trzeba marudzić i się nie dać jak jeleń od razu bez słowa na wszystkie dodatki itd.
Aha jeszcze jedna rzecz która mnie totalnie zszokowała.
Nie wiem czy to działa tylko przy tym pakiecie GW 5lat + od uszkodzeń mech. i na jakich konkretnie zasadach ale pani nas poinformowała, że skoro dokonaliśmy u nich zakupu urządzenia z tym pakietem to dodatkowo:
Każde urządzenie w domu starsze od 2lat i nie starsze niż 6lat odzyskuje 1rok gwarancji! Każde, bez względu czy zakupione u nich czy nie!
Byliśmy w sklepie już na zamknięciu w dodatku mi też się spieszyło więc nie wypytałem się bardzo dokładnie ale mam zamiar poznać szczegółowo warunki tego pakietu.
Może będę spał spokojniej o moją już ponad 2letnią piąteczkę![]()