Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: 1000D i parę pomysłów na upgrade

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

noone1, no nie wiem jak tam u Ciebie na modelu nowszym ale u mnie ciężko. Oczywiście idzie to mniej lub więcej za pomocą lightroom'a skorygować ale i tak wolałbym mniej U mnie do 1600 podbicie ISO jest wtedy, gdy słonko zaszło a trzeba focić. Wszystko na świetle zastanym. ISO400 akceptowalne, w górę w trudnych warunkach nie.

Darx, to nie jest głupi pomysł. Zgadzam się, przecież po latach można wymienić korpus ale...ale po co tyle czekać jak jest okazja? Na coś porządnego ze szkła typu ~3k na pewno mnie nie będzie stać przez 3 lata załóżmy No chyba że bym odkładał całe 3 lata ale inne wydatki też są. Jak się dorobię w swoim zawodzie to może wtedy będę bardziej szalał Przypominam że mam tylko lub aż 17 lat ( no 18 za pare dni :-D ).
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

a jeszcze pytanko mam, takie cudo jak - TAMRON 28-75 2.8, czy ładnie współpracowało by to z 40D? Odczułbym różnice w jakości obrazu porównując aktualny zestaw (KIT + 50mm 1.8) ? I jak jest z tymi zakupami używanych obiektywów? Są aukcje np za 800 kup teraz, nie jest to podejrzane zbyt? Jak z ostrością tego sprzętu również? Ma ktoś z Was go?
    Pięćdziesiatka + dodatki

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    a jeszcze pytanko mam, takie cudo jak - TAMRON 28-75 2.8, czy ładnie współpracowało by to z 40D? Odczułbym różnice w jakości obrazu porównując aktualny zestaw (KIT + 50mm 1.8) ? I jak jest z tymi zakupami używanych obiektywów? Są aukcje np za 800 kup teraz, nie jest to podejrzane zbyt? Jak z ostrością tego sprzętu również? Ma ktoś z Was go?
    Twój wiek nie warunkuje Cię byś nie skorzystał z opcji szukaj czy zajrzał do galerii odnośnie tamrona 28-75/2.8. Nie wiem czy odczułbyś różnice. Na moje byś się przestraszył, że nie posiadasz w swoim zestawieniu szerokiego kąta. Najpierw przejrzyj forum potem dodaj pytania
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar barkam43

Domyślnie

TAMRON 28-75 2.8 posiadam od kilku lat i jestem z niego bardzo...bardzo zadowolony. Ostry właściwie od 2.8. Używam go z 450D. Jeżeli chodzi o celność to właściwie nie ma żadnych problemów (jedynie w skrajnie trudnych warunkach zdarza mu się nie trafić w punkt ostrzenia). Przy zdjęciach portretowych ładnie rozmywa tło. Jedyne co to brak szerokiego kąta ale w domu spokojnie daje sobie radę.
    Jest to dość uniwersalny obiektyw (do portretu i do szerszych kadrów...).
    Warto wybrać pod swoje body...(kupowałem u Cichego)
    Szczerze polecam!!!
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    Cześć. Od początku. Body to tylko body. Jak ci źle leży w dłoni to zmień, ale pamiętaj, kupisz jedno zaraz pojawi się chrapka na następne i tak w nieskończoność bo ciągle wychodzi coś nowego a starsze tanieją (przestają robić ładne zdjęcia). Spójrz na to z innej strony. Kiedyś był 10d 300d itd. Zdjęcia jakie niektórzy potrafili tym robić i to z kitem zapierają dech w piersi do dziś, zresztą nieraz o tym pisałem. Mając 1dx i zestaw L i kompletny brak umiejętności Twoje zdjęcia nadal będą kiepskie (tudzież podobać się będą komuś kto nigdy nic nie fotografował).
    Co do reszty. Pierwsze postaw sobie pytanie. Czego ja chce i czego właściwie brakuje mi idąc na zdjęcia? Masz trochę kasy. Sprzęt będzie cały czas nie zniknie nagle. A po zakupie możesz nagle stwierdzić, doradzili mi źle i teraz mi to leży. Pomyśl i dopiero szukaj.
    Co do tamrona 28-70 ( świetne szkło ino bez USM-a) ceny są różne w zależności od stanu i tego jak się komuś spieszy ze sprzedażą. Nie ma co się sugerować. Najlepiej samemu sprawdzić.

Sprawa ISO. Jak jest ciemno to i nawet ono nie pomaga. Zawsze można użyć statywu.

Rób zakupy z głową a nie myśl że masz parę groszy i zaraz musisz to wydać.
    Ja wiem, że idą święta i ludzi ogarnia szał zakupów ale powolutku.

Ja mając niegdyś 350d z kitem dokupiłem tamrona 28-70 ale oczywiście zestaw był do niczego robił złe zdjęcia i wszystko do niczego bo nijak nie mogłem osiągnąć tego co inni. Wiec to musiała być wina sprzętu, tylko nie moja. Po latach doszedłem do wniosku że sprzęt był świetny. Ja go ograniczałem a nie on mnie. Wydałem trochę kasy kupowałem coś lepszego ale zdjęcia się nie poprawiały zbytnio. Doszedłem do wniosku że to moja wina. Teraz pracuję nad sobą a nie nad sprzętem.

Pomyśl i zastanów się nad sobą i wówczas podejmij decyzję.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 15-12-2011 o 09:55

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=xxkomarxx;1025948

Ja mając niegdyś 350d z kitem dokupiłem tamrona 28-70 ale oczywiście zestaw był do niczego robił złe zdjęcia i wszystko do niczego bo nijak nie mogłem osiągnąć tego co inni. Wiec to musiała być wina sprzętu, tylko nie moja. Po latach doszedłem do wniosku że sprzęt był świetny. Ja go ograniczałem a nie on mnie. Wydałem trochę kasy kupowałem coś lepszego ale zdjęcia się nie poprawiały zbytnio. Doszedłem do wniosku że to moja wina. Teraz pracuję nad sobą a nie nad sprzętem.

Pomyśl i zastanów się nad sobą i wówczas podejmij decyzję.[/QUOTE]

Kolega ma zupełną rację zostaw body w spokoju kup lampę ona zawsze się przydaje zwłaszcza na święta w pomieszczeniach + dobre/jasne szkło np 17-55 2.8 drogie ale najlepsze w swojej klasie i ćwicz nawet najlepszy aparat sam nie zrobi dobrego zdjęcia a dobra optyka dopiero pokazuje możliwości aparatu Kiedyś wymienisz aparat a dobre szkło ci zostanie i nadal będzie cieszyć.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nowy sprzęt w szczególności korpus jest potrzebny wtedy gdy masz jakiś konkretny projekt w którym stary sprzęt się nie wyrabia (z naciskiem na konkretny) bo zawsze można poszukać warunków w których sprzęt się nie wyrobi żeby uzasadnić zakup. Wiem ze to obciach fotografować czterocyfrowym korpusem, podobnie jak trzycyfrowym, a jeśli chodzi o dwucyfrowe to tyko 50D nie jest obciachowy ale wiele z tych obciachowych aparatów robi bardzo przyzwoite zdjęcia w szczególności gdy zajmujemy się robieniem zdjęć a nie podziwianiem potencjalnych możliwości korpusu.
    Próbowałem rzucić okiem na zdjęcia ale link w stopce nie działa.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 15-12-2011 o 10:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

obciach nie obciach, ale jak jest możliwość to bierz xxD, nie widzę sensownych argumentów za tym żeby nie inwestować w nowsze i dużo lepsze body jeśli jest na to kasa.

Niby co body wymienić jak się ma 3 elki za minimum 3000-4000zł każda? a do tego czasu robić 1000D?

Jak dla mnie warto nawet mając np tylko 50mm 1.4

co do używanych obiektywów. Warto! Kupisz używany to masz gwarancję że jak się nie spodoba to go sprzedaż i nie stracisz na tym, baaa można nawet nieźle zarobić Tylko wiadomo, lepiej go wcześniej sprawdzić. Ja sprzedając 50mm 1.2 po dwóch latach zarobiłem ponad 1000zł a miedzy czasie kilka razy zdążyła na siebie zarobić
    Ostatnio edytowane przez dariuszsankowski ; 15-12-2011 o 13:15
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    obciach nie obciach, ale jak jest możliwość to bierz xxD, nie widzę sensownych argumentów za tym żeby nie inwestować w nowsze i dużo lepsze body jeśli jest na to kasa.

Niby co body wymienić jak się ma 3 elki za minimum 3000-4000zł każda? a do tego czasu robić 1000D?

Jak dla mnie warto nawet mając np tylko 50mm 1.4
    Kolega ma kita i 50 1.8. Większych funduszy brak.
    Pierwsze obiektywy potem body a przede wszystkim praca nad sobą. Kupi najpierw 40/50d kasa pójdzie a za jakiś czas powie że brakuje mu ogniskowej. Tylko nie będzie za co kupić.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 15-12-2011 o 17:47

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

powiem tak, macie wszyscy po części racje zgadza się, trochę kasy jest na to i chciałoby się możliwie wszystko zakupić co może się przydać względem cena \ jakość

Darx, ok, wiem, szukałem sobie, ale głównie zdjęcia a mi chodziło o konkretniejsze odczucia co do sprzętu na chwile obecną. Nie mam jakoś ochoty wertować przez wszystkie tematy i doszukiwać się a to tego a to tego. Pytam tutaj, jak ktoś chce to odpowie W końcu dla początkujących :-D

Co do reszty, że tak powiem ja nawet nigdy nie myślałem że będę miał lustrzankę, a jak będę miał to w wieku późniejszym, lecz moim fartem udało mi się wcześniej. Aparatu nie wybierałem, albo chcesz albo nie - taka zasada. Lepiej mieć w takim wypadku niż nie. Teraz po 3 latach jakiegoś obcowania z tym, stwierdzam czego bym chciał konkretniej w mojej dopasowanej do mnie lustrzance, dlatego albo 40D albo 50D i z tym zostaje dopóki to na siebie nie zarobi w jakikolwiek sposób.

Co do umiejętności, nie mnie to oceniać ale twierdzę że jednak umiem coś konkretnie zrobić o ile nad tym pomyśle dłużej niż wykadrowanie i strzelenie fotki :-)

Co do szkła, tak po raz trzeci "co do" Nie oferujcie mi szkieł których nie kupię bo budżet na to nie pozwoli. Na szkła mam 1,5-1,7(niech stracę)k + cena za 50mm Z tym że !na bank! kupuję 85mm. Chciałbym też coś z zoomem na okazje gdzie nie stanę sobie o bezpośrednio przed osobą tylko jednak muszę ją "dosięgnąć".
    Brak szerokiego, ajć...a może KIT'a zostawie? D

Tak w ogóle...ja tylko pytam Chce być przygotowany na wszystko i się czegoś dowiedzieć. Jeśli spytam o 1D Mark VI to też mam to kupić? :-D :-D :-D

Co kupię konkretnie i jak to będzie chodzić, napiszę jeszcze.

ps. Jaś, ahh, wiem, bo zmieniłem w między czasie domenę Podeślę Ci link na DA
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Kolega ma kita i 50 1.8. Większych funduszy brak.
    Pierwsze obiektywy potem body a przede wszystkim praca nad sobą. Kupi najpierw 40/50d kasa pójdzie a za jakiś czas powie że brakuje mu ogniskowej. Tylko nie będzie za co kupić.
    teoretycznie przy założeniu aktualnych cen na wszystko starczy i na body i na słoiki
    Ostatnio edytowane przez piciuok ; 15-12-2011 o 17:51 Powód: Automerged Doublepost
    Pięćdziesiatka + dodatki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów