Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: CANON 50/1,8 MK I + Canon 550d a 1.8/50 II ?

Post CANON 50/1,8 MK I + Canon 550d a 1.8/50 II ?

Znalazłem obiektyw Canona 1.8/50 tyle, że mk I. Z metalowym bagnetem i podobno o wiele lepszy od współczesnych plastikowych wydmuszek za 300 zł.
    Moja pytanie jest następujące : czy ktoś z Was, kochani Canonierzy, używał tego szkła i czy będzie ono działać z Canonem 550d?

Czy jest sens kupować to szkło - będzie pewnie droższe od tej 50tki, którą można wszędzie kupić. Czy mimo tej lepszej konstrukcji jest jakaś zauważalna różnica w optyce, co przekładałoby się na jakoś fotek?

Miałem kiedyś tę 50tkę plastikową jednak strasznie mnie irytował niecelny AF i średnia ostrość na otwartej dziurze, może trafiłem na zły egzemplarz. Czekam na Wasze opinie.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mardokk Zobacz posta
    Znalazłem obiektyw Canona 1.8/50 tyle, że mk I. Z metalowym bagnetem i podobno o wiele lepszy od współczesnych plastikowych wydmuszek za 300 zł.
    Moja pytanie jest następujące : czy ktoś z Was, kochani Canonierzy, używał tego szkła i czy będzie ono działać z Canonem 550d?

Czy jest sens kupować to szkło - będzie pewnie droższe od tej 50tki, którą można wszędzie kupić. Czy mimo tej lepszej konstrukcji jest jakaś zauważalna różnica w optyce, co przekładałoby się na jakoś fotek?

Miałem kiedyś tę 50tkę plastikową jednak strasznie mnie irytował niecelny AF i średnia ostrość na otwartej dziurze, może trafiłem na zły egzemplarz. Czekam na Wasze opinie.
    Na lepszą jakość nie licz, a jeżeli już to jedynie wynikającą z rozbieżności w obrębie modelu

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Miałem mkI w ręczę i cykałem foty...
    Nie ma różnicy w obrazie. Jedynie (poza bagnetem) wg mnie trochę wygląda na lepiej wykonany, tylko trochę, ale nie jestem pewien czy wart tej kasy za jaką jest dostępny na aukcjach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jeszcze nie słyszałem o awarii bagnetu w 50/1,8 II.A nowe szkło to:gwarancja,mozliwośc wyboru,i dłuższy okres użytkowania.Przy cenie tego szkła szukanie tańszej okazji IMHO niekonieczne.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

MK I jest lepsze konstrukcyjnie. Jednakże miałem 2 lata 50 1.8 i jakoś nic się z nią nie stało (byłem 3 właścicielem chyba) i z tego co wiem kolejny właściciel też się nią jeszcze cieszy.
    Co do jakości zdjęć to 50 1.8 raczej są w miarę powtarzalne = żadna nie jest rewelacyjna. Ale stosunek jakość/cena jest na dobrym poziomie.
    Może dozbieraj na wersję 1.4 ? (czasem można trafić dobre oferty na allegro/giełdzie cb)

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jeśli chodzi o jakość optyczną to raczej nie widzę różnicy między wersją I i II. Jeśli już to na korzyść tego pierwszego, ale wrażenie to równie dobrze może wynikać z lepszych warunków oświetleniowych, w których były robione przeze mnie fotki wersją Mk I. Co do budowy mechanicznej, obydwie wersje dzieli przepaść. I nie chodzi mi tu nawet o sam metalowy bagnet, bo jakie to ma znaczenie w obiektywie o tej masie i o ogniskowej raczej wykluczającej go z codziennego użytkowania (kwestia potrzeb i gustu). Inaczej pracuje silnik AF. Wersja Mk I: bzyczy, pracuje równo i bez szarpnięć, bez przekazywania drgań wewnętrznych przekładni na obudowę obiektywu (zaznaczam, że nie mylić wspomnianych doznań z pracą USMa - co to, to nie). Wersja Mk II: warczy, szarpie, czasem zgrzytnie, szarpnięcia trybików czuć na plastiku obudowy (wydmuszka), ale summa summarum ostrość też ustawi w miarę szybko i pewnie. Mk II jakoś znosiłem, Mk I - mam i lubię, jednak i tak marzy mi się przyzwoita nowa wersja z silnikiem USM. Ech gdyby tak przeprojektowali dawną linię 50/1.8, 35/2, 28/2.8. Czekam na to i czekam pakując się w kolejne L-ki (i o to canonowi chodziło).
    Jeszcze jedno: z tego co wiem mk I jest zbudowana na mechanice metalowej, w mk II jedyny nie-plastik to soczewki i styki w bagnecie. Mk I - made in japan, Mk II - never made in japan
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 13-12-2011 o 12:46
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Obydwa szkla to zbliżony obrazek - problem jest natury ekonomicznej. Nowy 50/1,8 kosztuje max 400zł, poprzednia wersja z metalowym bagnetem to koszt 600-650zł za używkę
    Wydmuszkę poużywasz, kiedyś sprzedasz z niewielką stratą i zamienisz na 50/1,4
    Tylko wtedy zauważysz róznicę. Zdecyduj sam czy warto
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Domyślnie

Optyka jest ta sama - kupując pierwszą wersję płaci się za lepsze materiały, lepsze spasowanie, wyższą trwałość obiektywu. Do 600zł to dobra cena za wersję I. Wersja pierwsza to bliźniacze wykonanie z takimi obiektywami jak wspominane 28/2.8 czy 35/2 - do ich ceny jakoś nikt nie ma zastrzeżeń. Gdyby miały swoje odpowiedniki, całe wykonane z marnie spasowanego tworzywa sztucznego to też pewnie dla niektórych byłyby nieopłacalne.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Stare obiektywy nie miały takiego rozrzutu jakościowego jak dziś. Dzisiejsze to często loteria. I o ile jestem w stanie jakoś sobie wytłumaczyć lepsze i gorsze egzemplarze 50/1.8 MkII za 400zł, to nijak zgodzić się nie mogę na mydlące sztuki 50/1.4 USM za 1400. Choć i wśród L-ek zdarzają się egzemplarze dla "ludzi o mocnych nerwach".
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Jest jeszcze jeden aspekt sprawy.
    taki, że mkI jest nienaprawialne z powodu braku częsci zamiennych
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów