Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: dziwne "odbicia" swiatelek - skad sie biora

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Tylko właśnie po parzystej liczbie odbić obraz powinien być normalny, a nie lustrzany (ew. przekręcony o jakiś kąt, jeśli powierzchnie odbijające nie były równoległe).

Obraz lustrzany powinien wystąpić przy nieparzystej liczbie odbić (jak patrzysz w lustro, to światło odbija się raz).
    no wlasnie tez tak kminie. optykiem nie jestem, ale mi to odbicie zwierciadlanie nie pasuje. wyjasnieniem musi byc filtr, ale mysle, ze nie o odbicia tu chodzi.

z innej beczki - potwierdzam niezbyt pozytywne opinie na temat golego szkla Tiffena. mam szara polowke tej firmy, 70-300 po jej zalozeniu nie chce mi nawet ostrosci nastawic uprzedzajac pytanie: UV-ki czy polary Marumi, B+W, Hoyi ten sam lens lyka bez zajakniecia. a AF tego szkla jest de facto sakramencko szybki.

z drugiej strony, mam tez ocieplajacy polar Tiffena i na szerokim kacie nie sprawia problemow.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ja się tam na optyce nie znam, ale wiem, że podobne cuda działy się jak miałem na 50/1.4 założyną UV'kę Marumi Haze - dokładnie po drugiej stronie osi (ale już czy lustrzane, czy proste nie pamiętam) takie powidoki się pojawiały. Ostatecznie filtr leży teraz na półce i się kurzy.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów