Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zdjęcia w domu...

Mieszany widok

marks19
    Guest

Smile Zdjęcia w domu...

Ciekawi mnie jak radzicie sobie z robieniem zdjęć w domu. Czy umiecie, czy raczej unikacie... Chodzi o to, że w domu światło jest jakie jest i taki obiektyw ze swiatlem 2.0 przy czulosciach zalozmy ISO200 moze osiagnac czas maks 1/50sek (mowie o cyfraku kompakcie), przy ktorym a) czesto zdjecie i tak wychodzi za ciemne, b) bez statywu <1/40sek ciezko... Czasem jak ogladam fotki z pomieszczen zacienionych (jak klatki schodowe, pokoje itp.) mam wrazenie ze ludzie robia bez statywu, a zdjecia sa ladnie doswietlone itd. Flesz w kompakcie jak wiemy zdjecie raczej psuje, to jak to jest osiagane? (jpeg ze stron sa pozbawione exifa) Operowanie swiatlem/fleszem? fotoszop?

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Mam trochę łatwiej, bo mogę lampę ustawić żeby błyskała do tyłu, lub z boku. Wtedy odbijam światło od dużej 110cm blendy. Często, gdy jest dosyć jasno rezygnuje z lampy i doświetlam blendą.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Pkost
    Guest

Domyślnie

Spróbuj przyłożyć pod flash jakiś biały kartonik, w miare sztywny (ja używałem zdjęcia białą stroną). Pochylająć ją troche w strone sufitu można bardzo ładnie rozłożyć błysk na cały kadr. U mnie działało super.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marks19
    Czasem jak ogladam fotki z pomieszczen zacienionych (jak klatki schodowe, pokoje itp.) mam wrazenie ze ludzie robia bez statywu, a zdjecia sa ladnie doswietlone itd.
    1. Stabilizacja obrazu
    2. Wysoka czulosc i odszumianie
    3. To mogly byc lustrzanki ze szklem np 1.8 + iso1600...

A w domu to masz mnostwo miejsc zazwyczaj gdzie mozesz polozyc aparat - nie musisz uzywac statywu.

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Jak robie zdjęcia bez lampy błyskowej, czas na 1/15 1/20 sekundy i szeroki kąt. 99% pewności, że nie będzie poruszone. Statyw mam, ale jak sobie pomyśle o jego rozkładaniu i składaniu...to mnie krew zalewa. A jak z lampą to nawet 1/4 sekundy plus oparcie się o ścianę. Czasem wychodzą poruszone, a czasem nie. Oczywiście mówię o swoim kompakcie. W lustrzance trzeba stosować krótsze czasy, bo lusto wprawia w drania aparat.

marks19
    Guest

Domyślnie

No to musze pocwiczyc aby nie poruszac przy 1/15sek, poki co nie potrafie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    W lustrzance trzeba stosować krótsze czasy, bo lusto wprawia w drania aparat.

Co jest zauwazalne praktycznie tylko przy teleobiektywach (wąski kąt) i wtedy mirror lock up sie przydaje. Przy szerokim czy standardzie mozesz darowac sobie dbanie o poruszenia przez lustro .

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto

Domyślnie

W książkach pisali, że najkrótszy, "bezpieczny" czas powinno dobierać się tak aby był odwrotnie proporcjonalny do ogniskowej:
    28mm=1/30
    135mm=1/125

Ja "schodzę" zawsze o 1EV przy lustrzance. W hybrydzie pozwalam sobie nawet o 2EV.

Ale niektórzy potrafią więcej, zwłaszcza przy teleobiektywach. Tylko trzeba ćwiczyć i obrać dobrą technikę trzymania sprzętu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mruczek zależy czy mówisz o ogniskowej po cropie czy przed cropem. Ogniskowa pomnożona przez crop, i odwrotność z tego to teoretycznie ten czas przy którym jesteśmy w stanie utrzymać aparat bez poruszenia.

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto

Domyślnie

Piszę to co przeczytałem w książce. Faktem jest, że przy większych ogniskowych ruchy lustra są bardziej odczuwalne. Co do ogniskowej, to mówię o takiej, jaką sobie ustawieś. ja mam klasyczną lustrzankę oraz hybrydę. tam mam podawaną ogniskową w mm dla normalnej kliszy i trzymam się tych odwrotności ogniskowych o kropach się nie wypowiadam, ale jak na mój gust też trzeba pomnożyć ustawioną ogniskową x Crop i wtedy ustalić czas jako odwrotność ogniskowej

jeśli mam obiketyw skręcony na 200 mm i EOS 300D z cropem 1,6
    to czas powiniem być w okolicach 1/300

Poza tym autor tego wątku nie chwali się sprzętem, który posiada...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów