Ciekawi mnie tylko jak mocno byś się zdziwił jakie możliwości dają te wszystkie średnioformatowe korpusy z cyfrowymi przystawkami. Do fotografii, którą praktykuję na pewno pentax 645D byłby odpowiednim. Niestety nie widzę by mi pieniądz wystawał z kieszeni. Tym bardziej w kwotach sięgających średniej klasy auto.
Nie jestem w posiadaniu FF, ale powoli dążę do tego by dozbierać do jedynki. Czy będzie to pełna klatka czy crop 1,3x zależy od stanu i powściągliwości sprzedawcy. Póki, co mnie nie stać. Jednak z goła nie uważam by pełna klatka rozwiązała wszelkie moje problemy. Tym bardziej nie widzę sensu na "**ama" kupowania FF, a podpinania do niego kiepskich szkieł, a to wszystko po to by zapełnić swoje "zachwalane ego" (bez obrazy dla FF-ców).
Wracając do tematu, to wszystko ustanawia się pod to jaką kategorię fotograficzną uprawiamy. Oczywiście jako amatorzy będzie próbować wszystkiego po trochu. Jako zaawansowany amator skupimy się na jednej wybranej kategorii. Itd...,
W dodatku jesteśmy tylko ludźmi - więc nie ma to sensu obstawiać jak to będzie i generalizować w jednym worku. Zauważmy, że jako człowiek i tak przejdzie nam przez umysł milion i jedna trzecia pomysłów.
No nic. Dosyć już wciągania się w ten EOT. Trzeba wracać do focenia.![]()