Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Którego sie pozbyć

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Zauważyłem pewną prawidłowość w postrzeganiu szkiełek. Na początku zazwyczaj startuje się od KITa z tą wymarzoną lustrzanką, później szukamy czegoś dłuższego typu 18-200. Jeszcze później zaczynamy dostrzegać, że taki duży zakres to co prawda praktyczność, ale mizerna jakość i ciemnica, więc szukamy fajnego jasnego i dodatkowo niedrogiego szkła typu T17-50. Tu zaczyna nas irytować AF, budowa itd., więc dojrzewamy i wreszcie nas stać na zooma eLkę. Wydaje się to już osiągnięciem szczytu marzeń, dopóki nie podepniemy zwykłej stałki (50/1.4, 85/1.8), która pokazuje, że może być lepiej niż z zoomem. Kolejny i ostatni krok to zakup stałek z serii L i sprzedaż całego pozostałego sprzętu. Tak przynajmniej było u mnie, tzn. jestem pomiędzy ostatnią i przedostatnią fazą . To tak w wielkim skrócie, bo po drodze były jeszcze takie szkiełka jak C17-85, C17-55 i wiele innych.
    Jeżeli ktoś może przeskoczyć dany krok i go na to stać, to tylko z dużą korzyścią dla niego, bo lepiej uczyć się na czyimś tyłku niż na swoim .
    W tzw. międzyczasie zmieniamy kilkakrotnie body, żeby także zatrzymać się na FF i powiedzieć sobie wreszcie, że to jest to...
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 14-12-2011 o 16:47
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No ja niestety nie zmigruje do FF ze względu na koszty, które sa niewspółmierne do zdjęc, które robie. Jestem amatorem, więc byłby to wydatek nie potrzebny. Raczej będe szedł w kierunku trochę lepszego body (60D albo 7D) i kolejne obiektywy pod Crop (C10-22 jako świetne uzupełnienie i chyba 85 1.8)
    Kiedyś jak naprawdę będę ograniczony przez Cropa wtedy pewnie zacznę inwestować w FF, ale do tego czasu zainwestowałem w uniwersalny spacer-zoom najlepszy, jaki mogłem kupić pod cropa... przez chwilę myślałem o C15-85 ale doszedłem do wniosku, że stałe jasne światło będzie miało znaczenie dla mnie więc dozbierałem do C17-55...

@Matsil
    Swoja droga Matsil, co saszisz o C10-22? Chodzi mi po głowie też Sigma, ale obawiam sie BF i FF... Widzę, że masz to szczęscie mieć go w swojej kolekcji Cieszy mnie, że ma tę sama średnice, więc nei będe musiał drugiego polara kupować
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez debiczak Zobacz posta
    Witam.
    Jako mało doświadczony "fotograf" mam pytanko.
    Mam dwa obiektywy jeden to - Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM
    drugi to Canon EF 28-135mm 3.5-5.6 IS USM.
    Chciałbym jeden sprzedać i zamienić na jaśniejszy stałoogniskowy.
    Który sprzedać?
    Sprzedaj oba i zainwestuj w 17-55 2.8 IS USM jak raz podepniesz nie będziesz odpinał od body.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Matsil podpisuję się pod Twoim podsumowaniem obiema rękami. Niestety ciężko jest na początku drogi przeskoczyć tak ważną kwestie jak cena, jaką trzeba zapłacić za te hobby i trzeba zadowalać się półśrodkami.
    Nikt na samym początku nie jest w stanie wyłożyć na rzeczy z górnej półki, no chyba że jest się bananowym dzieckiem lub fotografią zainteresował się w wieku, w którym już się odpowiednio dorobił
    Nie mówię tu oczywiście o zawodowcach, u których sprzęt na siebie odpowiednio pracuje.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    żeby także zatrzymać się na FF i powiedzieć sobie wreszcie, że to jest to...
    Ciekawi mnie tylko jak mocno byś się zdziwił jakie możliwości dają te wszystkie średnioformatowe korpusy z cyfrowymi przystawkami. Do fotografii, którą praktykuję na pewno pentax 645D byłby odpowiednim. Niestety nie widzę by mi pieniądz wystawał z kieszeni. Tym bardziej w kwotach sięgających średniej klasy auto.

Nie jestem w posiadaniu FF, ale powoli dążę do tego by dozbierać do jedynki. Czy będzie to pełna klatka czy crop 1,3x zależy od stanu i powściągliwości sprzedawcy. Póki, co mnie nie stać. Jednak z goła nie uważam by pełna klatka rozwiązała wszelkie moje problemy. Tym bardziej nie widzę sensu na "**ama" kupowania FF, a podpinania do niego kiepskich szkieł, a to wszystko po to by zapełnić swoje "zachwalane ego" (bez obrazy dla FF-ców).

Wracając do tematu, to wszystko ustanawia się pod to jaką kategorię fotograficzną uprawiamy. Oczywiście jako amatorzy będzie próbować wszystkiego po trochu. Jako zaawansowany amator skupimy się na jednej wybranej kategorii. Itd...,

W dodatku jesteśmy tylko ludźmi - więc nie ma to sensu obstawiać jak to będzie i generalizować w jednym worku. Zauważmy, że jako człowiek i tak przejdzie nam przez umysł milion i jedna trzecia pomysłów.

No nic. Dosyć już wciągania się w ten EOT. Trzeba wracać do focenia.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Te kwestie przechodzenia przez słoiki od KITa do L-ek to także inna kwestia U mnie przynajmniej było tak,że na początku przygody z foto z uwielbieniem patrzyłem na C70-300 i były to dla mnie kwoty nie do przeskoczenia. Teraz mam 2 L-ki, o których nawet wtedy nie marzyłem...
    To też kwestia pewności, jak bardzo nas to hobby wciągnie

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    @Matsil
    Swoja droga Matsil, co saszisz o C10-22? Chodzi mi po głowie też Sigma, ale obawiam sie BF i FF... Widzę, że masz to szczęscie mieć go w swojej kolekcji Cieszy mnie, że ma tę sama średnice, więc nei będe musiał drugiego polara kupować
    Uważam, że 10-22 to najlepszy wybór do cropa w tym zakresie. Jakościowo z 50D wypada bardzo porównywalnie a czasem nawet może trochę lepiej niż 5DII + 17-40 i jest o 1mm szerszy - to na zdjęciach naprawdę widać.

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Ciekawi mnie tylko jak mocno byś się zdziwił jakie możliwości dają te wszystkie średnioformatowe korpusy z cyfrowymi przystawkami. Do fotografii, którą praktykuję na pewno pentax 645D byłby odpowiednim. Niestety nie widzę by mi pieniądz wystawał z kieszeni. Tym bardziej w kwotach sięgających średniej klasy auto.
    Jestem jedynie amatorem, z fotografi czerpię przyjemność a nie kasę. Gdybym robił to zarobkowo pewnie można byłoby pomyśleć nad czymś takim.

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Nie jestem w posiadaniu FF, ale powoli dążę do tego by dozbierać do jedynki. Czy będzie to pełna klatka czy crop 1,3x zależy od stanu i powściągliwości sprzedawcy. Póki, co mnie nie stać. Jednak z goła nie uważam by pełna klatka rozwiązała wszelkie moje problemy. Tym bardziej nie widzę sensu na "**ama" kupowania FF, a podpinania do niego kiepskich szkieł, a to wszystko po to by zapełnić swoje "zachwalane ego" (bez obrazy dla FF-ców).
    Mając FF i kiepskie szkła nie ma co zachwalać FF, bo nawet Schumacher w syrence GP nie wygra. Mam to samo zdanie - najpierw dobre szkiełka, później body. Ja chwale FF, bo widzę dużą różnicę pomiędzy cropem, jedynki fajna rzecz, ale jak na amatorskie używanie trochę droga...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów