Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Ochrona ekranu w 60D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ochrona ekranu w 60D

Witajcie,
    Stałem się szczęśliwym posiadaczem canon 60D, obawiam się jednak o ekran lcd. Czy warto instalować jakieś folie czy inne ochrony na ekran. Co polecacie najbardziej? Sprzęt będzie używany głównie do zdjęć na różnych imprezach (śluby, chrzty, rodzinne).

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cześć

Jeżeli bardzo chcesz to możesz nałożyć folie lub płytkę szklaną, praktycznie kupisz coś takiego w sklepie foto.
    A czy jest sens zakładać? hmmm...to zależ od osobistych preferencji. Mam od nowości 400D na początku założyłem folie by chronić ekran.Po jakimś czasie folia zaczeła mi odłazić i ją zerwałem,ale od tamtego czasu mam może małą mikroryske ktora nie przeszkadza ale Tobie bym zaproponował folie na początek dobrze zamocujesz to się sprawdzi

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Natan Zobacz posta
    Cześć

Jeżeli bardzo chcesz to możesz nałożyć folie lub płytkę szklaną, praktycznie kupisz coś takiego w sklepie foto.
    A czy jest sens zakładać? hmmm...to zależ od osobistych preferencji. Mam od nowości 400D na początku założyłem folie by chronić ekran.Po jakimś czasie folia zaczeła mi odłazić i ją zerwałem,ale od tamtego czasu mam może małą mikroryske ktora nie przeszkadza ale Tobie bym zaproponował folie na początek dobrze zamocujesz to się sprawdzi

Pozdrawiam
    Właśnie na moim poprzednim canonie 400D(xti) nie mam nawet najmniejszej ryski, ale jakoś wydaje mi sie po jednym dniu te tam ekran był szklany a tutaj jakoś wydaje mi się, że jest delikatniejszy. A ponieważ jest obracalny i większy wydaje mi się że może być bardziej narazony na czynniki zewnętrzne. Ma może ktoś 60D i montował jakies "ochraniacze".

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Folię kupisz za coś ok. 10-15 zł, mam taką chyba Hamy kupioną do saturnie, folia uniwersalana (do telefonów też się nadaje), przycinało się ją do odpiwedniego wymiaru. Mam większy spokój ducha Polecam.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Przykładem jest choćby folia z poliwęglanu.
    Jest mnóstwo rozwiązań. Folia, szybka itp.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Na obu aparatach korzystam z pomysłu znajomego:
    http://andybond.prv.pl/zlota.html pkt2.

Natomiast osłonki na lcd, typu folie od telefonów też są niezłe. Musimy jednak pamiętać, że w przypadku 60D ekran się składa, więc folia nie może być zbytnio gruba.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

z doświadczenia z telefonami wiem że wielowarstwowe folie poliwęglanowe są najlepsze, na alledrogo za grosze chodzą, tylko sobie wyciąć trzeba. Rozwiązanie tanie, a zapewniam że bardzo dobre.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Kilka lat temu dostałem w ręce swoją pierwszą lustrzankę w trosce o jej zewnętrzny wygląd zamontowałem szybkę ochronną na lcd..., może i dobrze zrobiłem bo parę rysek się załapało, a że w niczym mi to nie przeszkadzało, to szkiełka ochronnego nie zmieniałem. Teraz po tych kilku latach aparat przeszedł już na "techniczną" emeryturę... ale może się za to poszczycić gładziutkim jak pupa archanioła lcd... wniosek: nie widzę sensu przyklejania czegokolwiek na ekranik...

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie

Podobno cienkie folie, te grubsze powodują że nie domyka nam się wyświetlacz(ekranik).
    Ja w zasadzie z niego nie korzystam :smile:

Szybek raczej bym nie przyklejał, na pewno się nie domknie
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Tak na marginesie. Zaraz po zakupie 5DII kilka lat temu postanowiłem nabyć płytkę ochronną na ekran LCD. Oczywiście wybrałem porządny, nie tani szklany element. Wszystko fajnie, do czasu jak kilka miesięcy temu wpadłem na pomysł żeby ją odkleić, bo mi się znudziła . Aby ją zerwać trzeba nie lada umiejętności a takowych mi zabrakło, przez co podkładając cieniutki skalpel pod szybkę nie dość, że ją od razu potłukłem, to jeszcze na dodatek porysowałem sobie LCD , całe szczęście, że tylko na rysach się skończyło.
    Więc taka moja delikatna sugestia, że chyba lepiej zaopatrzeć się w naklejana folię i częściej ją zmieniać niż dedykowaną płytkę szklaną. Ta ostatnia świetnie się sprawdza, bo wyświetlanie nie traci na jakości, ale niezwykle trudno ją się później odkleja i zamiast uchronić można sobie ziszczyć sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-12-2011 o 17:20
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów