Nowy można próbować C 1100D z kitem. Może zabraknie 100 zł, ale to już lustrzanka.
Nowy można próbować C 1100D z kitem. Może zabraknie 100 zł, ale to już lustrzanka.
Moim zdaniem podanie tylko parametru ceny to za mało na rzeczową poradę. Najpierw weź swoją kobietę do jakiegoś porządnego sklepu i daj jej się pobawić: a) kompaktem, b) kompaktem z wymienna optyką, c) niedużą lustrzanką. Pozycje b i c tylko i wyłącznie z kitowcem ( na początek lub nawet na dłużej - wystarczy). Dopiero po deklaracji ze strony przyszłej użytkowniczki będziesz wiedział co jej najbardziej pasuje i łatwiej będzie o trafiony zakup.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Przestrzegam przed kompaktem z wymienną optyką. Nie jest tani. Rozszerzenie o dobry obiektyw, czy lampę błyskową kosztowne i funkcjonalność na minus w porównaniu z lustrzanką. Zależy ile zdjęć w ciągu roku będzie robione. Może okazać się, że kompakt to dobry wybór.
Canon 1100D byłby dobrym wyborem, chociaż tak jak ktos zauważył wcześniej to juz jest lustrzanka. Cena sie zamknie w tych 1300 które podałeś.
A nikt nie wspomniał o hybrydach Fuji z nie wymiennym teleobiektywem. Może taka namiastka lustrzanki zainteresuje potencjalną użytkowniczkę. Sam kiedyś zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale wybór padł na lustrzankę. Może komuś innemu przypadnie do gustu takie rozwiązanie.
Używane 30d!
Za 1300 zł to 1000D + 50 1.8 i kit 18-55 .
zalezu od potrzeb, lustrzanka jest ok ale wiem ze nie kazdy chce tak duzy aparat, pare dziewczym u mnie w pracy pytalo mnie o aparat i glownie zalezalo im na tym by byl maly, miescil sie torebce itp lustrzanki prawie zawsze odpadaly.
kupily canon z serii IS i wszystkie sa zadowolone
u mnie w domu zona ma jeszcze jakiegos starego sony dsc, najwiecej fotek malemu robi wlasnie nim, bo aparat lezy gdzies na stole i jest pod reka. Gdyby nawet spadl itp to nie bedzie duzej straty.
Lustrzanka zawsze w torbie w szafie schowana i to wysyko - wiadomo jakie pomysly ma roczne dzieckoostatnio zonie komorke w herbacie wykapal.
Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |
cóż, trzeba naprawdę lubić fotografię by zdecydować się na lustrzankę, sama nierzadko wyklinam gabaryty mojej... ale z drugiej strony kompaktem nie osiągnę tego co dobrą optyką w lustrze... coś za coś, kurczę.
Rozważ używane 1000D + C 35/2. Mam taki zestaw i sprawdza się bardzo dobrze do portretów, a przy okazji daje więcej możliwości niż z 50/1,8