Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Canon 550D i górki

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar MORFu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Canon 550D i górki

Witam, chciałbym zakupić Canon'a 550D który w większości będzie używany w wycieczkach górskich, wcześniej używałem wyższych modeli z serii XXD czy XD. Czy w takiej fotografii będzie różnica w obrazku porównując go do 40D czy 50D?
    Dodam że chciałbym dość niewielkich rozmiarów aparat.
    Jeśli ktoś miał doświadczenia z takim porównaniem to proszę o rady.
    Dzięki!

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Obraz bedzie taki sam. Jedyne co to AF troche gorzej radzi sobie w ciemności w porownaniu to XXD. No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie. Na plus waga. Lekkie body napewno sprawdzi sie w 100%. To co na ogół w xxxD jest na minus, w przypadku gór sprawdzi się na plus
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Obraz bedzie taki sam. Jedyne co to AF troche gorzej radzi sobie w ciemności w porownaniu to XXD. No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie. Na plus waga. Lekkie body napewno sprawdzi sie w 100%. To co na ogół w xxxD jest na minus, w przypadku gór sprawdzi się na plus
    Cześć.

Wszystko i na temat
    Podepniesz jeszcze jakąś leciusią stałeczkę i zapomnisz o ciężarze
    Ja na takie wyprawy odpinam nawet grip z 400D do tego 28/1,8 i 50/1,8 wiem, że na cropie demonami szerokości nie są, ale to musi mi wystarczyć.

Pozdrawiam.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    No i body jest plastikowe, wiec teoretyczniej, bardziej narazone na uszkodzenia co w górach może mieć znaczenie.
    Masz racje, teoretycznie :-)

Kilka razy pisałem już o tym na CB: nie słyszałem aby ktoś rozwalił zwykłym puknięciem body xxxD, natomiast przypadki pękania magnezytowych obudów xxD się zdarzały. Jedyne co w tym plastiku jest wadą (rzeczywistą, a nie onanistyczno-estetyczną) to większa podatność na zarysowania.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ...to większa podatność na zarysowania.
    Sprzęt porysowany, znaczy użytkowany czyli spełniający swoją rolę i dający przez to zadowolenie :grin:

A tak BTW: przeglądając różne górskie zdjęcia na picassach zauważyłem że najfajniejsze robią ludzie aparatami seri xxxD właśnie, co niejako przeczy prawom fizyki
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Myślę, że matryca w 550D zapewni dużą ilość szczegółów niezbędnych w krajobrazie zwłaszcza górskim. Polecam próbkę możliwości "górskich" takiej matrycy chociaż w oczko wyższym body (ale z mało ambitnym obiektywem ):
    http://photo.net/photodb/folder?folder_id=1018714
    Daje radę..., kolory też niczego sobie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Myślę, że matryca w 550D zapewni dużą ilość szczegółów niezbędnych w krajobrazie zwłaszcza górskim. Polecam próbkę możliwości "górskich" takiej matrycy chociaż w oczko wyższym body (ale z mało ambitnym obiektywem ):
    http://photo.net/photodb/folder?folder_id=1018714
    Daje radę..., kolory też niczego sobie.
    Monidło...

Nosiłem kiedyś na wycieczki 400D z "kitem" - taki zestawik w roli plecakowca sprawdzał się znakomicie (słaba ergonomia w wypadku konieczności szybkiej pracy na wycieczkach nie miała większego znaczenia). 550D gabaryty i masę ma podobne, a obrazek pewnie nie gorszy. Jak ktoś ma FF i dosyć noszenia po bezdrożach torby klamotów to xxxD z kitem IS będzie w sam raz.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A tak BTW: przeglądając różne górskie zdjęcia na picassach zauważyłem że najfajniejsze robią ludzie aparatami seri xxxD właśnie, co niejako przeczy prawom fizyki
    Najciekawsze zdjęcia w górach robiłem poczciwym 300D, potem kupiłem 40D ale zdjęcia zaczęły się robić nieco wtórne. Po przesiadce na 5D odczuwam wyraźny kryzys formy i nie podoba mi się większość moich obecnych zdjęć :-D
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Najciekawsze zdjęcia w górach robiłem poczciwym 300D, potem kupiłem 40D ale zdjęcia zaczęły się robić nieco wtórne. Po przesiadce na 5D odczuwam wyraźny kryzys formy i nie podoba mi się większość moich obecnych zdjęć :-D
    Nie martw się tym zbytnio, na bank znajdzie się ktoś kto ma 300D i z chęcią się z Tobą zamieni

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Czyżby kryzys tożsamości Niestety przychodzi taka chwila kiedy zaczyna być coraz trudniej (coraz trudniej znaleźć czas, coraz trudniej rano wstać ).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów