5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Kiedys miałem tele Sigmy ,gdzie rowniez nie bylo orginalnej osłony(orginal jest chyba z aluminium).
Fachowiec dorobił mi niemal identyczną tylko na podstawie zdjęcia osłony jakie przysłał mi inny uzytkownik takiego samego szkła.. .
Osłona nie była z wałka ,tokarz znalazl podobnej srednicy rure z kwasoodpórki.
Oslona do sigmy jest trudniejsza do wykonania bo trzeba dospawac lub dokrecic 3 zaczepy a w canonie jest tylko jeden punkt mocujacy.
Uwazam ,ze jak juz bawic sie w dorabianie osłony to lepiej ja zrobic z metalu.
Wtedy ,jesli wlasciciel jej nie zgubi ,bedzie słuzyc wiecznie.
400 /2.8 ładnych pare kg waży,czesto własnie na oslonie stawia sie szkło.
Nie mialbym zaufania do stawiania dośc kosztownego obiektywu na oslonie z niewiadomego plastiku czy zywicy..
Ostatnio edytowane przez violan ; 14-12-2011 o 17:36
Prawda, ale zakładałem, że jeżeli robić z rury to przecież jak chcesz zrobić jedną osłonę to kupisz już kawałek rury o odpowiedniej długości przycięty w sklepie/hurtowni a nie np. 3m![]()
A zrobienie mocowania do szkła to już frezerska robota
Dospawanie/dokręcenie nie jest robotą tokarską
Jeżeli znalazł rurę to też pewnie nie kupował Bóg wie jak długiej tylko zamówił już taki kawałek jaki był potrzebny
Powiedz to np. żeglarzom którzy na tej "żywicy" pływają
Tworzywa sztuczne są różne. Z jakiego jest zrobiona osłona to nie wiem. Może być to bardzo wytrzymałe tworzywo, może jakiś kompozyt albo laminat.
Niewiadomy plastik to może być co najwyżej mijana na ulicy "pani" z toną tapety i silikonu![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Jak ktos nie ma dostepu do materiałow i fachowców od toczenia -mozna osłonę wykonać u dobrego blacharza czy slusarza .Po prostu wygiąc z kawałka blachy a nastepnie zespawać.
Tylko tym sposobem aby ona estetycznie wygladała trzeba troche czasu poświecić na oszlifowanie spawu.
Jak bedzie odpowiednio i estetycznie wygieta ,zespawana i oszlifowana -efekt końcowy taki sam po toczeniu.
Dla doświadczonego blacharza samochodowego to przysłowiowa bułka z maslem..