Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
Wcale by nie wyśmiał. Precyzyjne obcinanie rur na tokarce, to całkiem powszechna czynność.
Prawda, ale zakładałem, że jeżeli robić z rury to przecież jak chcesz zrobić jedną osłonę to kupisz już kawałek rury o odpowiedniej długości przycięty w sklepie/hurtowni a nie np. 3m
A zrobienie mocowania do szkła to już frezerska robota

Cytat Zamieszczone przez violan Zobacz posta
Kiedys miałem tele Sigmy ,gdzie rowniez nie bylo orginalnej osłony(orginal jest chyba z aluminium).
Fachowiec dorobił mi niemal identyczną tylko na podstawie zdjęcia osłony jakie przysłał mi inny uzytkownik takiego samego szkła.. .
Osłona nie była z wałka ,tokarz znalazl podobnej srednicy rure z kwasoodpórki.
Oslona do sigmy jest trudniejsza do wykonania bo trzeba dospawac lub dokrecic 3 zaczepy a w canonie jest tylko jeden punkt mocujacy.
Dospawanie/dokręcenie nie jest robotą tokarską
Jeżeli znalazł rurę to też pewnie nie kupował Bóg wie jak długiej tylko zamówił już taki kawałek jaki był potrzebny

Cytat Zamieszczone przez violan Zobacz posta
Uwazam ,ze jak juz bawic sie w dorabianie osłony to lepiej ja zrobic z metalu.
Wtedy ,jesli wlasciciel jej nie zgubi ,bedzie słuzyc wiecznie.
400 /2.8 ładnych pare kg waży,czesto własnie na oslonie stawia sie szkło.
Nie mialbym zaufania do stawiania dośc kosztownego obiektywu na oslonie z niewiadomego plastiku czy zywicy..
Powiedz to np. żeglarzom którzy na tej "żywicy" pływają
Tworzywa sztuczne są różne. Z jakiego jest zrobiona osłona to nie wiem. Może być to bardzo wytrzymałe tworzywo, może jakiś kompozyt albo laminat.
Niewiadomy plastik to może być co najwyżej mijana na ulicy "pani" z toną tapety i silikonu