Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Jaki skaner?

Domyślnie Jaki skaner?

Dziś chciałbym poruszyć kwestię skanowania negatywów.
    Ostatnio laby przestawiły się na obróbkę zdjęć cyfrowych
    odsuwając amatorów fotografii analogowej na dalszy plan.
    Właściwie mnie to nie dziwi, bo przechodzą swoiste oblężenie właścicieli cyfraków, którzy dostarczają im swoje bitmapy, tiffy, rawy i inne jotpegi w ilościach liczonych w kilogramach...
    Trudno jednak przymykać ciągle oko na fuszerkę jaką laboranci odwalają przy skanowaniu typowych negatywów. Nie wymagam od nich korekt barwnych i tym podobnych zabiegów "upiększających", bo wolę sam tego dokonać na własnym kompie. Jednak nie potrafię zdzierżyć, gdy komuś się nie chce skorygować położenia negatywu na podajniku i wszystkie klaty są skanowane niesymetrycznie (po jednym z boków). Człek się namęczy, żeby podczas fotografowania wykadrować coś idealnie, a z labu wychodzi gniot, na wzór robionego kompaktem, gdzie wizjer jest przesunięty o 3 cm względem obiektywu...

Do rzeczy jednak - wkurzony na ostatnie poczynania labów (w tym tych "profi"), postanowiłem kupić skaner
    w cenie do 2.500 - 3.000 PLN (lub taniej ).
    Czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi zabawkami?

Podstawowe wymagania:
    - możliwość zeskanowania pełnego kadru (film 35mm);
    - możliwie najwierniejsze odwzorowanie barw i światłocieni;
    - rozdzielczość pozwalająca na wykonanie ze skanu odbitek w formacie A4-A3.

Co byście zaproponowali (marka, model) i dlaczego akurat to?

Domyślnie Skaner do negatywów

Witam.

Ostatnio też się zainteresowałem zakupem skanera.
    Jak do tej pory nie miałem możliwości pracować na żadnym skanerze do negatywów ale zapoznałem się z użytkownikami i ich opiami o różnych skanerach.

Z tego co się dowiedziałem to w cenie 2500 do 3000 zł najlepsze skanery to Nikon Coolscan V ED i Konica Minolta DiMAGE Scan Elite 5400 II.
    Z tego co czytałem oba skanery są świetne i równie dobre i oba mają swoich zwolenników. Wydaje się, że wychwycenie różnicy w jakości skanów jest praktycznie niemożliwe. Każdy z użytkowników dokonywał wyboru skanera subiektywnie i nie podawał jakiś szczególnych powodów dlaczego ten a nie inny skaner wybrał.

Sam jeszcze nie wiem który wybrać.

Poniżej zamieszczam linki do kilku stron na których można się więcej dowiedzieć o tych skanerach i znaleźć opinie użytkowników (niestety większość w j. angielskim).

http://www.photo-i.co.uk/Reviews/int...age/page-1.htm

http://www.coolscan.com.pl/html/coolscan_v_ed.html

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...vE&unified_p=1

http://www.blog.jimdoty.com/index.php?p=100&page=2

http://www.photo-i.co.uk/BB/viewtopi...eada560c126434

http://www.minolta.pl/products/consu...0_2/index.html
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    postanowiłem kupić skaner
    w cenie do 2.500 - 3.000 PLN (lub taniej ).(...)
    Co byście zaproponowali (marka, model) i dlaczego akurat to?
    Lustrzanke cyfrowa.
    Dlaczego? Tez jednorazowy wydatek a odpadaja dalsze wydatki na filmy i wolanie.
    Chyba ze chcesz skanowac juz wywolane, archiwalne filmy to przepraszam

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zdjecia z EOS'a Nikonem chcesz skanowac?
    Jesli to nie archiwa to podpisuje sie pod powyzszym...

Choc Janko Muzykant z pl.rec.foto.cyfrowa skanuje swoje analogi za pomoca 300D i zestawu do reprodukcji ktory na allegro ostatnio widzialem za 100 zeta. Nie wiem jak to sie sprawdzi przy negatywach, ale slajdy wychodza ponoc rewelacyjnie.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Zdjecia z EOS'a Nikonem chcesz skanowac?
    A co poradzić skoro Canon nie radzi sobie z budową dobrych skanerów ??

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Choc Janko Muzykant z pl.rec.foto.cyfrowa skanuje swoje analogi za pomoca 300D i zestawu do reprodukcji ktory na allegro ostatnio widzialem za 100 zeta. Nie wiem jak to sie sprawdzi przy negatywach, ale slajdy wychodza ponoc rewelacyjnie.
    Wszyscy właściciele sprzętu na tym forum w każdej wypowiedzi kładą nacisk na jakość wykonywanych zjęć tu zlaecenie prowizorki i totalnej kaszny...

Conajmniej nie wypada.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nelro
    A co poradzić skoro Canon nie radzi sobie z budową dobrych skanerów ??
    Kupic minolte?

Wszyscy właściciele sprzętu na tym forum w każdej wypowiedzi kładą nacisk na jakość wykonywanych zjęć tu zlaecenie prowizorki i totalnej kaszny...
    Conajmniej nie wypada.
    Nie mowie tutaj o robieniu kompaktem zdjec wyswietlonych na scianie rzutnikiem

Przepraszam jesli uwazasz ze to zla porada. Fakt, ze nie testowalem tego osobiscie, poniewaz ja to niestety "cyfrowy" jestem obecnie i wszystkie zbiory analogowe dosyc daleko mam, ale opinie o tej metodzie byly bardzo pozytywne. Podaje to jako alternatywe, a nie jedyna sluszna droge...

Zainteresowany sam moze odnalezc praktykujacych ta metode i poprosic o jakis sampel albo opis...
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-05-2005 o 17:24
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Lustrzanke cyfrowa.
    Dlaczego? Tez jednorazowy wydatek a odpadaja dalsze wydatki na filmy i wolanie.
    Chyba ze chcesz skanowac juz wywolane, archiwalne filmy to przepraszam
    Jak tylko jakość cyfry dorówna jakości negatywu,
    pozbędę się swoich analogów i negatywów...
    Obecnie w planach mam zakup 20stki D do reporterki
    i imprez foconych w celach zarobkowych,
    a zdjęcia, na których naprawdę mi zależy, będę nadal uwieczniał na perforowanym ruloniku...

Miasto
    USA

Domyślnie

No nie wiem czy ten analog taki dobry juz jest...
    Osmiomegapixelowa 20'stka goni rowno, zwlaszcza takie "zwykle" skany... Co innego jak to naprawde dobrze skanowac jakims naprawde dobrym sprzetem...

Kupuj... Zobaczysz czy Ci sie spodoba... Czyjes opinie moga sie kompletne roznic od twojej
    ...

Domyślnie

Z tego co się dowiedziałem to w cenie 2500 do 3000 zł najlepsze skanery to Nikon Coolscan V ED i Konica Minolta DiMAGE Scan Elite 5400 II.
    To potwierdziłeś moje spostrzeżenia.
    Może ktoś się jeszcze wypowie na temat osobistych doświadczeń.
    Póki co, skłonny jestem zaryzykować zakup Minolty,
    zwłaszcza, że jakiś tydzień temu widziałem ten model w nadmorskim sklepie wysyłkowym za ok. 1.400 zł brutto!
    Nikon niestety nie schodzi poniżej 2.300 zł.
    Zresztą, pocieszam się także wypowiedzią jakiegoś speca, który foci wszystko na B&W a następnie skanuje i drukuje (bo jest wyznawcą artystycznego wyglądu zdjęcia powstałego na atramentowym wydruku wielkoformatowym)
    i on właśnie po wielu próbach wybrał Minoltę, która w przeciwieństwie do Nikona skanowała idealnie cały kadr (kiedy Nikon tworzył żyletę w centrum kadru a zmiękczał brzegi) - jeśli to nie jakieś zagranie marketingowe, to takie spostrzeżenie przeważa szalę...!

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Minolta DualScan 3.
    Wystarczy Ci, a zmieścisz się w 1.8oo pln.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów