Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Jaki skaner?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Poza tym negatywy to lipa, slajdy rządzą ;-)
    Topowy Canon wciąga mały obrazek skanowany na Coolscanie VED czy Minolcie nosem. Zaręczam Ci. Mamiya AFAIK jeszcze się tak naprawdę nie pokazała w sprzedaży a ze średnim formatem ma ona tyle wspolnego co sensory APS-C z małym obrazkiem...
    Zgadzam się z całą wypowiedzią - celem miało być jedynie pokazanie, że analogiem można jeszcze powalczyć zwłaszcza w fotografii "plastycznej" - wszystko w tym temacie.

Oczywiście mam na uwadze, że podane piksele to jedynie wielkość obrazu a nie super niewiadomo jaka jakość obrazu - nie mylę ilości pikseli z jakością obrazu . Choćby dlatego np. Nikon nie robi skanerów skanujących obrazów z większą rozdzielczością bo i tak więcej nie da się wyciągnąć z klatki filmu 35 mm.

Faktycznie nieprecyzyjnie napisałem tamtego posta - sorry.
    Ostatnio edytowane przez Nelro ; 25-05-2005 o 19:13
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zdjecia z EOS'a Nikonem chcesz skanowac?
    Jesli to nie archiwa to podpisuje sie pod powyzszym...

Choc Janko Muzykant z pl.rec.foto.cyfrowa skanuje swoje analogi za pomoca 300D i zestawu do reprodukcji ktory na allegro ostatnio widzialem za 100 zeta. Nie wiem jak to sie sprawdzi przy negatywach, ale slajdy wychodza ponoc rewelacyjnie.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Zdjecia z EOS'a Nikonem chcesz skanowac?
    A co poradzić skoro Canon nie radzi sobie z budową dobrych skanerów ??

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Choc Janko Muzykant z pl.rec.foto.cyfrowa skanuje swoje analogi za pomoca 300D i zestawu do reprodukcji ktory na allegro ostatnio widzialem za 100 zeta. Nie wiem jak to sie sprawdzi przy negatywach, ale slajdy wychodza ponoc rewelacyjnie.
    Wszyscy właściciele sprzętu na tym forum w każdej wypowiedzi kładą nacisk na jakość wykonywanych zjęć tu zlaecenie prowizorki i totalnej kaszny...

Conajmniej nie wypada.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nelro
    A co poradzić skoro Canon nie radzi sobie z budową dobrych skanerów ??
    Kupic minolte?

Cytat Zamieszczone przez Nelro
    Wszyscy właściciele sprzętu na tym forum w każdej wypowiedzi kładą nacisk na jakość wykonywanych zjęć tu zlaecenie prowizorki i totalnej kaszny...
    Conajmniej nie wypada.
    Nie mowie tutaj o robieniu kompaktem zdjec wyswietlonych na scianie rzutnikiem

Przepraszam jesli uwazasz ze to zla porada. Fakt, ze nie testowalem tego osobiscie, poniewaz ja to niestety "cyfrowy" jestem obecnie i wszystkie zbiory analogowe dosyc daleko mam, ale opinie o tej metodzie byly bardzo pozytywne. Podaje to jako alternatywe, a nie jedyna sluszna droge...

Zainteresowany sam moze odnalezc praktykujacych ta metode i poprosic o jakis sampel albo opis...
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-05-2005 o 17:24
    ...

Miasto
    USA

Domyślnie

No nie wiem czy ten analog taki dobry juz jest...
    Osmiomegapixelowa 20'stka goni rowno, zwlaszcza takie "zwykle" skany... Co innego jak to naprawde dobrze skanowac jakims naprawde dobrym sprzetem...

Kupuj... Zobaczysz czy Ci sie spodoba... Czyjes opinie moga sie kompletne roznic od twojej
    ...

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Minolta DualScan 3.
    Wystarczy Ci, a zmieścisz się w 1.8oo pln.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek

Do rzeczy jednak - wkurzony na ostatnie poczynania labów (w tym tych "profi"), postanowiłem kupić skaner
    w cenie do 2.500 - 3.000 PLN (lub taniej ).
    Czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi zabawkami?

Podstawowe wymagania:
    - możliwość zeskanowania pełnego kadru (film 35mm);
    - możliwie najwierniejsze odwzorowanie barw i światłocieni;
    - rozdzielczość pozwalająca na wykonanie ze skanu odbitek w formacie A4-A3.

Co byście zaproponowali (marka, model) i dlaczego akurat to?
    Coolscan V ED. Dlatego że najlepszy ;-)

Polecam www.coolscan.pl, jakbyś się jednak zdecydował na Nikona - przy okazji Maciek Ci go sprofiluje...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

LUDZIE!
    Ja zadałem pytanie o najlepszy skaner do negatywów
    a nie o porównanie skan - plik cyfrowy!

Nie da się ukryć, że nic nie zastąpi odbitki wykonanej tradycyjną metodą (czytaj ciemnia, negatyw, chemia, powiększalnik, itp.)!!!
    Z tego powodu trzymam się kurczowo analoga!
    Skanera potrzebuję natomiast do archiwizacji zdjęć
    i wykonywania odbitek z kadrów, które nie muszą koniecznie iść na powiększalnik, bo wystarczy mi jakość i wielkość jaką uzyskam z pliku cyfrowego pochodzącego z przyzwoitej jakości skanera do negatywów!
    Skończcie więc przepychankę w kwestii wyższości analoga nad cyfrą (tudzież odwrotnie) i wypowiedzcie się na temat wyższości jednego skanera nad drugim (jeśli macie jakieś w tym doświadczenie) albo nie piszcie nic (jeśli doświadczenia takiego nie macie), bo tylko wprowadzacie zamieszanie...!
    Ktoś kiedyś zajrzy pod ten temat, by dowiedzieć się jaki skaner najlepszy
    a dowie się jedynie, że na tym forum są sami pieniacze!

Ot i wsio com chciał dodać...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubek
    LUDZIE!
    Ja zadałem pytanie o najlepszy skaner do negatywów
    a nie o porównanie skan - plik cyfrowy!

Nie da się ukryć, że nic nie zastąpi odbitki wykonanej tradycyjną metodą (czytaj ciemnia, negatyw, chemia, powiększalnik, itp.)!!!
    Z tego powodu trzymam się kurczowo analoga!
    Skanera potrzebuję natomiast do archiwizacji zdjęć...

Bawiłem się dwoma minoltami i ostatecznie kupiłem DiMAGE Dual Scan IV. Do archiwizacji wystarcza, na wieloprzebiegowym 16 bitowym bla... bla ma niezgorszą jakość i kosztuje poniżej 1500PLN. Dla mnie wystarczy - podkreslam "dla mnie" - jest troche wolniejszy od Elite Pro ale jakościowo róznicy wartej różnicy w cenie nie ma (dla mnie).

Co do drugiej części wypowiedzi Twojej i paru innych podobnych to nieśmiało zauważę, że w labie na Frontierach (dominująca pozycja na rynku) negatyw TEŻ JEST SKANOWANY. Laboratoria wywołujące odbitki i używające powiększalników można w całym obecnym PRL-u ;-) policzyć na palcach jednej ręki i jednej nogi. Może najprościej oddać klisze do labu i poprosić o zrzut na CD - czyli kupic skaner do archiwizacji za 1500 a te naj... nosić do labu i skanować na dużej maszynie za kilkadziesiąt tysięcy USD.

Najlepiej jednak kupic 20D - dopiero po obejrzeniu "surowych" skanów z negatywów (tych z Frontiera) widać jaka nędza - zwłaszcza po kilkunastu latach klisze (poza urokiem kliszy) nie mają się co równać z cyfrą. Blakną, porysowane w labach jak cholera, paprochy, prawie kazda klatka wymaga conajmniej WB + levels + USM.

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Co do drugiej części wypowiedzi Twojej i paru innych podobnych to nieśmiało zauważę, że w labie na Frontierach (dominująca pozycja na rynku) negatyw TEŻ JEST SKANOWANY. Laboratoria wywołujące odbitki i używające powiększalników można w całym obecnym PRL-u ;-) policzyć na palcach jednej ręki i jednej nogi. Może najprościej oddać klisze do labu i poprosić o zrzut na CD - czyli kupic skaner do archiwizacji za 1500 a te naj... nosić do labu i skanować na dużej maszynie za kilkadziesiąt tysięcy USD.
    Ja szczęśliwie mam dostęp do dwu z tych punktów, liczonych na palcach nogi, które używają powiększalników w prawdziwej ciemni!

A co do Frontier i zrzucania skanów na CD, wypowiedziałem się rozpoczynając ten wątek...
    Wolę zatem kupić sobie skaner, niż udowadniać co chwila, że skan z labu nijak ma się do klatki na negatywie...

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów