Cytat Zamieszczone przez Vitez
Skoro pytanie kierujesz tylko do uzytkownikow 300D to daruje sobie sciaganie fotek... (nie-uzytkownicy 300D raczej nie wiedza, co to "parametr 2" ... np ja nie wiem )
W zasadzie tak, kierowałem swój post z myślą o uzytkownikach tego aparatu mających przy okazji wiekszą wiedzę i doświadczenie niż ja - z nadzieją że rozwieją moje wątpliwości co do samej jakości sprzętu - albo skierują mnie do serwisu. Zależało mi po prostu na opiniach użytkowników, jak ostrzą ich egzemplarze z ich obiektywami.

Oczywiście nie chodzi mi o jakieś "odseparowanie się" od użytkowników innego sprzętu i tworzenie jakiegoś kretyńskiego fan-klubu 300d, ale myślę, że akurat mój problem dotyczy konkretnego modelu - przecież wszystkie inne dslr'y Canona kierowane były do zawodowców, co jak rozumiem wiąże się też z jakością obrazu. Rozumowałem tak - to może w 300d obniżyli czułość punktów AF? może soft aparatu zapisując do RAWa gorzej radzi sobie z ostrością niż w 10D? Wiem że to beznadziejne pytania - no ale zadawał je sobie fotocyfrowy nowicjusz i lamer...

Parametr 2 w 300d oznacza, że wszystkie ustawialne wartości nasycenia, kontrastu, tonów i ostrości są ustawione na "Normal" czyli bez ingerencji softu aparatu i bez podbijania m.in. ostrości właśnie. Mówiąc krótko - to co obiektyw rzucił na matrycę
(oczywiście w uproszczeniu, gdyż między rzutem światła na matrycę a RAWem jest jeszcze mnóstwo obliczeń...)

A na koniec jeszcze link do kilku zdjęć 300d + stała 50tka robionych przeze mnie w dzień - czy tutaj jest ostro i czy centralny punkt AF spisał się - można ocenić samemu (oczywiście wdzięczny będę za opinie

http://www.trybunafoto.prv.pl/dzien/dzien.htm

Pozdrawiam