Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: EOS 1D mk II Czy warto?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    E tam nazwa prawie ta sama. Co tam jedno "s"
    Wiem co kupiłem niemniej mimo uszczypliwości kolegi 1D to inna półka niż np nowa dwucyfrówka. 1DsM2 i 1DM2 pochodzą z tego samego okresu (Rok 2004) i lata świetności mają za sobą jednak jeśli ktoś szuka dobrego aparatu a nie aparato- kamery to jest to ciekawa alternatywa.
    Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
    http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

1dII nie jest żadną alternatywą dla 5d, 1dsII jest. Zdjęcia z 1dII nie będą lepsze jakościowo od 5d, nie ma takiej opcji, minimalnie lepszy zakres tonalny to nie wystarczający argument na pełna klatkę z lepszą matrycą.

1dII to lepszy, szybszy autofocus, wygodniejsza puszka, drogie baterie i zaorane egzemplarze, to wszystko.

1dsII pracowały z reguły w lepszych warunkach i mimo wszystko miały nieco mniejszy przebieg.

i nie było z mojej strony mowy o dwu-cyfrówkach tylko o 5d

Oczywiście poza podróżami, czasem wykonuję zlecenia, np fotografowania na koncertach czy zdjęcia produktów i przedsięwzięć różnych firm z przeznaczeniem na strony internetowe.
    Do tego wszystkiego zdecydowanie lepsze jest 5d
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdjęcia z 1dII nie będą lepsze jakościowo od 5d...
    1dII to lepszy, szybszy autofocus, wygodniejsza puszka, drogie baterie i zaorane egzemplarze, to wszystko.
    Głupoty kolego piszesz. Jeśli 5D ze swoim ślamazarnym trybem AI Servo nie trafi z ostrością to co mi po takim zdjęciu? Drogie baterie dla 1DII? Nie żartuj, poniżej 100zł zamienniki a jak ktoś potrafi lutować to za kilkadziesiąt złotych zregeneruje starą baterię nowymi Enelopami i będzie lepiej niż oryginał. Zaorane egzemplarze? Nie wszystkie. Dodam, że mam 5D i 1DII i w zależności co robię używam odpowiedniej puszki. Dodam jeszcze, że 1DII kupiłem z przebiegiem 160 tys. zdjęć a wyglądał (i wygląda nadal) jakby niedawno z pudełka był wyjęty po raz pierwszy.

Domyślnie

po co AI Servo do wspomnianych zdjęć?

bateria zamiennik? nie dziękuję, lutować? nie dziękuję (myślę że tak samo jak 90% innych użytkowników) ładnie wyglądający egzemplarz nie równa się nie zajechany (nie twierdze ze nie ma 1dII z małym przebiegiem)

"Głupoty kolego piszesz" nie sądzę
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

"Głupoty kolego piszesz"
    Po co używać takich argumentów.Krzykiem i obrażaniem można wzmacniać co prawda swoją opinię,ale efekt kiepski.Ponadto przypominam że zasady określone w 1 pkt regulaminie forum obowiązują.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo jak ktoś pisze bzdury nie poparte żadnymi argumentami to takim właśnie określeniem należy je nazwać. Podałem wystarczającą ilość argumentów "za" a kolega nie podał żadnego poza ogólnikami w stylu "nie dziękuję". No to wiedz kolego, że bateria do 1DII z wymienionymi na Enelopy ogniwami bije na głowę oryginał a zamiennik może być też lepszy od oryginału bo akurat w tych bateriach filozofii żadnej nie ma tylko 10 ogniw AA NiMh o pojemności 1800mAh w oryginale. Enelopy mają większą pojemność, mniejszą rezystancję wewnętrzną i dużo mniejszy efekt samorozładowania. Zanim więc napiszesz "nie, dziękuję" pomyśl chwilę bo może jednak warto.

A jeśli chodzi o regulamin kolega Janmar to czy podpis powyżej z informacją sugerującą chęć sprzedaży gripa 5D z podaniem numeru telefonu przez użytkownika gorączkowo gromadzącego posty aby osiągnąć magiczną liczbę "30" jest zgodny z regulaminem?
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 08-12-2011 o 14:56

Domyślnie

apropo argumentów ustosunkuj się do "po co AI Servo do wspomnianych zdjęć?" "ładnie wyglądający egzemplarz nie równa się nie zajechany"

Twoje argumenty do mnie nie trafiają. Niektórzy chcą robić zdjęcia a nie składać baterie z baterii.

Odnośnie zamienników za 100zł nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami, negatywnych za to usłyszałem zbyt wiele.

opis budowy akumulatorka w aparacie też nie jest argumentem :] tym bardziej że czepiłeś się baterii która nie jest najważniejsza i w moim wpisie traktowana była z przymrużeniem oka
    C1D3-S35mm1.4

Bywalec

Domyślnie

Odnośnie zamienników za 100zł nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami, negatywnych za to usłyszałem zbyt wiele.
    Używam zamienników NP-E3 już jakieś 3 lata i jedynie z firmy ActiveJet nie byłem zadowolony, reszta śmiga aż miło.
    Więc pierwsza pozytywna już jest, a znajdzie się na pewno więcej.

A 1D MK II to świetna choć wiekowa już puszka.

Pozdr.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

drogie baterie i zaorane egzemplarze
    To ty napisałeś to co powyżej a ja twierdzę, że to nieprawda i podałem konkretne argumenty odnośnie baterii oraz przykład mojego egzemplarza 1DII i piszę to z autopsji a nie jak ty ze słyszenia.

Co do AI Servo w przypadku zdjęć krajobrazowych zgoda, nieprzydatne i tu masz rację. Napisałem to w kontekście 5D jako alternatywy dla 1DII. Akurat w tej dziedzinie fotografii faktycznie 1DII alternatywą nie jest, no chyba że nagle zacznie padać deszcz to wtedy jest.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 08-12-2011 o 15:53

Domyślnie

5d tez ma swoje uszczelki poza tym nawet z 1d nikt nie biega po deszczu jeśli nie musi, a i tak zazwyczaj stara się go opakować w jakiś worek.

napisałeś
    Dodam jeszcze, że 1DII kupiłem z przebiegiem 160 tys. zdjęć a wyglądał (i wygląda nadal) jakby niedawno z pudełka był wyjęty po raz pierwszy.
    Moje aparaty też wyglądają jak nowe. Po prostu o nie dbamy

Ale wniosek jest taki że aparat po 3 wymianach migawki może być zadbany, co nie zmienia faktu że się zużywa od środka i nie chodzi tylko o migawkę.

1dII to aparat do zastosowań reporterskich, który ma swoje lata i nieporozumieniem jest radzić komuś jego zakup, ponieważ są małe szanse na w 100% idealny egzemplarz, w momencie kiedy za te same pieniądze można dostać coś nowszego i jakością obrazu lepszego. Fakt nie ma tylko frajdy z noszenia dużego, profesjonalnego aparatu ze złotą "jedynką"

Natomiast inaczej jest jeśli ktoś podchodzi do zakupu takiego aparatu świadomie i liczy się z możliwymi problemami, ale to już sam musi podjąć taka decyzję, a pytając nas o radę powinniśmy zwrócić uwagę na minusy a nie zachwalać to co mamy
    C1D3-S35mm1.4

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów