Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: C-41: Różnica w jakości między labami

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie C-41: Różnica w jakości między labami

Hej,

takie pytanie czy na C-41 (kolor) widać sporą różnicę na zdjęciach między labami? Czy jednak lab nie jest, aż tak ważny w stosunku do skanera?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Hej,
    takie pytanie czy na C-41 (kolor) widać sporą różnicę na zdjęciach między labami? Czy jednak lab nie jest, aż tak ważny w stosunku do skanera?
    Tak, zdarza się że laby źle wywołują negatywy. Stara chemia, niedotrzymanie parametrów procesu itd.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Ale u Tadka pod Dachem raczej nie można mieć zastrzeżeń?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To jest dobry, renomowany Lab. Ruska jest też ponoć niezła, ja wołałem na Jedności w Agfie.
    A jak chcesz mieć całkowitą pewność to wyślij do Tomasza1972 do Ząbkowic. Ona ma jeszcze sporo klientów na C-41 i wywoływara pracuje regularnie.

Domyślnie

No OK, ale pomijając świeżość materiałów, to sam efekt końcowy powinien być mniej więcej taki sam wszędzie, no nie?
    Bo to nie tak jak z BW, że sporo zalezy "od ręki"

Czyli inaczej mówiąc - jeżeli jestem zadowolony, to raczej nie ma co szukać na siłę czegoś lepszego

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No OK, ale pomijając świeżość materiałów, to sam efekt końcowy powinien być mniej więcej taki sam wszędzie, no nie?
    Bo to nie tak jak z BW, że sporo zalezy "od ręki"
    No nie do końca. Jakkolwiek maszyna jest automatem to musi mieć odpowiednie obłożenie aby regenerowała sobie chemię i ponadto chemia ta musi być co jakiś czas wymieniana. No i sama maszyna musi być całkowicie sprawna. Widziałem już źle wywołane kolorowe negatywy.
    Czyli inaczej mówiąc - jeżeli jestem zadowolony, to raczej nie ma co szukać na siłę czegoś lepszego
    Zdecydowanie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ostatnio wywołałem 3 klisze c41 w labie fujifilm w c.h. marino po 5zł i zrobili to poprawnie, a odbitki czasem zdążą zrobić w czasie jak przejdę się na zakupy do tesco Szkoda tylko, że kompletnie nie mieli pojęcia co to forsowanie. Ale z włączeniem maszyny najwyraźniej nie mają kłopotów

Uprawnienia umieszczania postów