Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czy tak ma byc z lampą?

Mieszany widok

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

rozumiem, czyli zeby zdjecia z lampa byly do przyjecia to jak rozumiem albo starac sie ustawic poprawnie aby drabinka wychodzila jak najblizej 0 wtedy lampy nie trzeba podciagac, albo jak mam na drabince za ciemno to podnosic moc blysku lampy tak?
    Canon

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    rozumiem, czyli zeby zdjecia z lampa byly do przyjecia to jak rozumiem albo starac sie ustawic poprawnie aby drabinka wychodzila jak najblizej 0 wtedy lampy nie trzeba podciagac, albo jak mam na drabince za ciemno to podnosic moc blysku lampy tak?
    wszystko tak naprawdę zależy od tego jaki efekt chcesz uzsykać, a IMHO najlepiej o ile jest oczywiście czas zrobić fotki próbne,
    na marginesie nie chwaląc się był u mnie wczoraj mikołaj i ksiązkę Siła fleszy - polecam! Po pobierznym przejrzeniu (nie był wiecej czasu jak na razie stwierdzam, że bardzo ciekawa lektura.

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Zależy co chcesz osiągnąć.
    Przy drabince na zero lampy w ogóle nie potrzeba dla prawidłowej ekspozycji.
    I powtarzam to co było napisane wyżej jeżeli na aparacie masz ustawione M i sam ustawiłeś czas i przysłonę a lampa pracuje w E-TTL to lampa sama dobiera sobie siłę błysku.

Poczytaj wątek o zasadach działania TTL-a i działalniu lampy w różnych trybach fotografowania (P, Av, T, M). Powinno sie nieco rozjaśnić.
    (oba wątki są przyklejone w odpowiednim dziale.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Początki nałogu

Domyślnie

Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Zakładamy że zastane światło masz zza okna, czyli boczne. Wypełniasz lampą odbitą od sufitu. Jak zrobisz korektę ekspozycji (zastanego) -1EV, to lampa nie pójdzie za okno skorygować braki w oświetleniu głównym. Ona nadal wali w sufit i coś rozjaśnia. Niekoniecznie to co dostałoby światłem głównym. Tylko teraz wali mocniej. Może dojść do sytuacji, kiedy to światło zza okna stanie się wypełniającym, a błysk głównym. A zdjęcia będą się różnić...

Uprawnienia umieszczania postów