sądziłem, że chodzi o zestaw startowy i "eko-"
co do fisha pod cropa, to raczej Sam. 8mm
sądziłem, że chodzi o zestaw startowy i "eko-"
co do fisha pod cropa, to raczej Sam. 8mm
Obiektywy z efektem rybiego oka nie są aż tak bardzo potrzebne. Takiego szkła szuka się pod konkretne zlecenia lub z dużą pewnością, że będziesz z niego korzystał. Jak widać w stopce, to posiadam to szkiełko. Próbowałem skorzystać z jego możliwości w terenie. Niestety, to jest owszem szeroki kąt, ale nawet przy prostowaniu nie nadaje się do fotografii krajobrazowej. Jest, to bardziej efekciarskie szkło do kilku zastosowań.
Póki, co to moje jedyne szkło, które ma dedykację pod cropa. Tylko dlatego, że efekt ten lubię, a nie posiadam FF to nie widzę sensu sprzedaży.
Gdybym jednak miał pełną klatkę, to pod moim skrzydłami zawitał by chociażby zenitar 16mm.
Jeśli chodzi o Ciebie, to mocno zastanów się nad sensem zakupu takiego szkiełka. Na rynku są naprawdę porządne szkła, które warto rozważyć. Canon ma swój dedykowany ef-s 10-22, tamron też coś w tej skali ma, a jak chcesz celować w niższą cenę to kup sigmę 10-20/4-5,6 (około 1400 używka) lub dozbieraj do 8-16/4-5,6 sigmy. Te szkła uważam za fenomenalne szkła do cropa. Rybie oko chodzi po 600zł używka. W razie czego zawsze możesz dokupić w późniejszym terminie.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
napewno miedzy D3000 a jakimkolwiek Canonem odczujesz wielka roznice .
jak by nie bylo to inne matryce .
a jesli juz sie decydujesz na zmiane systemu tak jak ja :-P , i nie potrzebny ci górny wyswietlacz to zastanawiał bym sie nad 550D i 600D a reszte kasy przeznaczył na dodatkowe szkło
Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 12-12-2011 o 00:00
Chociażby w rozpiętości tonalnej. Powiem szczerze, że nikon d3000 i canon 550D, to minimalnie bliźniacze konstrukcje. Druga połówka brała canona ze względu na umiejscowienie pokrętła. Umieszczenie go z tyłu irytowało ją niezmiernie - decyzja zapadła. Wzięła 600D i nie żałuje![]()
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Krzys41 ale mi chodziło o to żeby lepiej ten wyświetlacz był
już zostało zdecydowane będzie 60D nowy.
tylko muszę spieniężyć mojego nikona i obiektywy jakie mam do niego.
Później zakup 60D i obiektyw jakiśpewnie 50mm
Ostatnio edytowane przez .Irwusek ; 12-12-2011 o 22:01
ok juz rozumiemfajna sprawa z tym wyswietlaczem jest . i masz racje co nowe to nowe .
kolekcjoner sprzętowy
Panowie a jeszcze jedno pytanko czy lepiej jest kupić same Body i dokupić jakiś lepszy zamiennik kitowego obiektywu np Sigma 17-70 f/2.8-4 OS DC HSM miałem taki w swoim Nikonie i byłem zadowolony co o tym myślicie ?
lepiej wziasc w zestawie 18-55 bo wychodzi on okolo 250 zl i do tego 50-ke. A potem jak bedziesz chcial cos szerokiego i lepszego to zbieraj na używkę 17-40 L
Brak ;(