http://imageshack.us/photo/my-images/21/img7606o.jpg/
takie na szybkosci
http://imageshack.us/photo/my-images/21/img7606o.jpg/
takie na szybkosci
Witam, jestem tu nowy i chciał bym się przywitać, nazywam się Kornel i mieszkam w Knyszynie. Forum śledzę już długi czas ale dopiero teraz postanowiłem tu dołączyć
Co do tematu też mam do pokazania jeden portret ''motoryzacyjny''.
ja kiedyś popełniłem coś takiego:
Pkt 9 regulaminu forum
Pkt 9 regulaminu forum
Pkt 9 regulaminu forum
Pkt 9 regulaminu forum
kuzynowi robiłem na alledrogo...
wybrałem park i słońce w jesieni bo pasowało mi do klimatu auta... obiektyw 24-70L
i fakt PS to podstawa...
Ostatnio edytowane przez Merde ; 22-02-2012 o 16:36
Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB![]()
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowski
chyba brakuje mi na Twoich zdjęciach polara, refleksy na szybach trochę źle wyglądaja...
Waldeczek
40D, 7DII i zabawki![]()
Na poważną sesję, jakoś nigdy nie ma czasu, ale minionego lata podczas weekendowej wycieczki udało mi się ustrzelić kilka "portretów" naszego wozidełka.... co z tego wyszło możecie ocenić sami:
01.02.03.04.05.
Samochód stał w jednej pozycji, nie chciało mi się go już przestawiać, bo upał był niemiłosierny....
Z rzeczy do poprawki to na pewno brak polara (leżał gdzieś w bagażniku)![]()
A co do forów o fotografii motoryzacyjnej to polecam forums.dieselstation.com - i tamtejszy dział foto.... to jest dopiero źródło inspiracji... nasza rodzima fotoryzacja.pl jakoś mnie nie przekonuje...
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
Oj, jeśli chodzi o samochody, to zdecydowanie - lubię to!
Nie, żebym miał jakieś wielkie doświadczenia z ich fotografowaniem, albo fotografowaniem w ogóle. Szczególnie lubię zabytki. Popełniłem np. taką fotkę raz:
Uploaded with ImageShack.us
Oświetlenie dzienne, słońce, ale sporo chmur (na szczęście!). Canon 500D, 50/1.8, przysłona 3.2, ostrość na przód auta. W ACR skoncentrowałem się po prostu na w miarę poprawnym wywołaniu, bez podbijania czegokolwiek, wyostrzania, itp. Wiedziałem, że będę zdjęcie kadrował, więc zdjąłem tylko winietę. Żadne inne korekcje wad optycznych nie są przy tym obiektywie konieczne. Ot, byle zrobić TIFFa. W PS najpierw lekki retusz (nawet na wypolerowanym zabytku zawsze coś się znajdzie, albo jakiś śmieć na ziemi).
Potem korekta cieni/podświetleń (lekkie rozjaśnienie cieni i zgaszenie świateł), a zaraz potem zabawa krzywymi i poziomami. Wszystko po to, aby maksymalnie podkreślić chmury odbijające się w karoserii auta! Przeważnie koryguję cienie i podświetlenia po to, aby mieć więcej swobody w kształtowaniu krzywymi ostrej literki "S". Poziomami przesuwam środek histogramu, jeśli zabawa krzywymi zbyt przyciemnia zdjęcie. Wszystko to mocno nasyca kolory, na tym zdjęciu szczególnie mocno widać to w zieleni trawy, nie pamiętam czy zwiększałem w jakikolwiek sposób nasycenie kolorów (zdjęcie pochodzi z zeszłego lata), ale chyba nie.
Na tym etapie uzyskałem mocno cukierkowy efekt, postanowiłem więc go troszkę "przyszarzyć". Dodałem warstwę korekcyjną B&W i ustawiłem jej przezroczystość na ok. 20%. Potem usunięcie szumów, kadrowanie, wyostrzanie (unsharp mask) i na końcu winieta.
Nie chcę się mondrzyć specjalnie, bo dopiero połykam bakcyla, ale może się to komuś przyda
PS. Tak zdjęcie wyglądało mniej więcej na samym początku:
Pozdrawiam.
Generalnie zdjęcie się broni, ale IMHO podobny efekt można uzyskać w LR bez tych wszystkich bajerów, o których piszesz, że robiłeś w PS.
Jeżeli już chciałbym tak dokładnie obrobić zdjęcie, to na pewno zwiększałbym lokalny kontrast na krzywych, maskując wybrane fragmenty zdjęcia.
Piszesz, że rozjaśniłeś cienie. Jak dla mnie, to właśnie są one raczej przyciemnione, a półtony (w których czaiła się resztka światła) zjechane prawie do 0. Cień pod samochodem, opony, ciemne elementy z przodu auta są totalnie niedoświetlone. Na plus zaliczyłbym fajnie wyświecone błyszczące elementy. Trawka mimo, że zwiększyła nasycenie wygląda fajnie (są sposoby na podniesienie kontrastu bez podniesienia nasycenia - mieszanie w trybie Luminosity).
Natomiast pan w samochodzie jest zdecydowanie na nie! Mogłeś poczekać, aż przynajmniej się wyprostuje. Jeżeli nie było takiej możliwości, to starałbym się go wyretuszować, bądź zdekontrastować.
Jak wspomniałem, fota się broni, ale IMHO taki efekt da się uzyskać w LR, kręcąc suwakami od kontrastu, clarify oraz przeklikując krzywe :-)
Dzięki za rozbudowaną opinię, na pewno przyda mi się na przyszłość.
Bardzo możliwe, że LR pozwala na takie zabiegi, nigdy nie korzystałem z tego narzędzia. Samą fotkę obrabiałem rok temu i dziś pewnie zrobiłbym to trochę inaczej - zgadzam się, że jest miejscami za ciemna a przeskalowanie jej do szerokości 800px bez wyostrzenia po zmniejszeniu jeszcze pogorszyło szczegółowość cieni. Będę niedługo drukował to zdjęcie i wtedy spróbuję trochę rozjaśnić jego tonację.
Co do zwiększania kontrastu i trybu Luminosity - brzmi ciekawie. Chętnie dowiedziałbym się o tym trochę więcej. Co do szczegółów pod autem - ich utrata mnie nie boli, bo nie tam chciałem kierować wzrok oglądającego. Pan z kolei dopiero co do auta wsiadł i ani nie myślał wysiadać
Wykorzystam gościnność wątku i pozwolę sobie wrzucić jeszcze to:
Pozdrawiam.
No to zrób to koniecznie, bo w druku zazwyczaj wychodzi jeszcze ciemniej niż na monitorze.
Warstwa z Curves z mieszaniem w trybie Luminocity nie podbija saturacji - ot i tajemnica ;-)Co do zwiększania kontrastu i trybu Luminosity - brzmi ciekawie. Chętnie dowiedziałbym się o tym trochę więcej.
OK ;-)Co do szczegółów pod autem - ich utrata mnie nie boli, bo nie tam chciałem kierować wzrok oglądającego. Pan z kolei dopiero co do auta wsiadł i ani nie myślał wysiadać![]()
Nie wiem, jaki jest ten czerwony kolor, bo w tej chwili oglądam to na kiepskiej matrycy Della E6410 i nie wygląda zbyt ciekawie, może warto byloby trochę go dopracować :-)Wykorzystam gościnność wątku i pozwolę sobie wrzucić jeszcze to
Na pewno popracowałbym nad lewą częścią kadru (bruk i resztki czegoś czarnego), żeby był porządek. Dopracowałbym odbicie w kołpaku. Mogłeś uciąć klamkę (u góry po lewej). Wyciągnąłbym bardziej kontrast lokalny. No i jeszcze parę małych rzeczy, ale to już czepianie się :-)