Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Portrety "motoryzacyjne" a jakoś fotografii

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Dzięki wielkie
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    lepiej byłoby, żeby był pusty (i nie oświetlony)
    Nie zgodzę się, wtedy by nas nie było widać
    Brak informacji w światłach... samochodowych? Przy 122 sekundach naświetlania?
    P.S. W samochodzie siedzą cztery osóbki :-P

Zdjęcie drugie:
    FF, fish 15/2.8@2.8, ISO100, 122s.
    Ostatnio edytowane przez blum ; 07-12-2011 o 00:08

Domyślnie

Dzięki wszystkim, na coś takiego liczyłem!

Blum, jasne opisuj

MacGyver:fotka była taka ot tak robiona na "zabicie wolnego czasu", chciałem jednak, żeby wyglądała ładnie. Cały czas szukam w 3mieście opuszczonego hangaru lub magazynu, klimatycznego miejsca na foty.

najeli:takie konkretne uwagi też chętnie przygarnę, 2 narzędzi nawet nie używałem, dzięki!

Całą resztę uwag dokładnie przeanalizuje, wieeeeeeeelkie dzięki wszystkim! Jak coś machne nowego to wrzuce na pewno

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    fotoryzacja.pl
    Nie miałem pojęcia o istnieniu, dzięki Tezet, zaciekawiło mnie, poczytam w wolnej chwili

Cytat Zamieszczone przez stau Zobacz posta
    Blum, jasne opisuj
    Wrzuciłem na IS miniaturki abyś zobaczył te zdjęcia przed i po PSie.

Przy "nocnym" zdjęciu prawie nic nie ruszałem oprócz wyprostowania i pewnych detali.
    Jak widać niebo było zachmurzone i pokropił trochę deszczyk (mokra karoseria)
    http://img210.imageshack.us/img210/4067/001icr.jpg
    FF, fish 15/2.8@2.8, ISO100, 122s, oczywiście na statywie z wyzwalaczem radiowym, błysk 580exII w samochodzie wyzwolone z ręki chyba w podsufitkę jak dobrze pamiętam, światła w samochodzie wyłączone, cały czas wciśnięty pedał hamulca, godzina ok 0:40 - na około strasznie ciemno, 13 sierpień

Przy zdjęciu robionym o zachodzie słońca było więcej roboty ale również był to spontan (tamto zdjęcie wykonałem podczas polowania na perseidy a to podczas szukania miejscówki na perseidy).
    Zrobiłem wtedy kilka zdjęć z różnym naświetleniem abym miał materiał na niebo oraz łąkę łącznie z czarnym samochodem. Dalej to składka w PSie i kolorki.
    http://img32.imageshack.us/img32/20/002fja.jpg
    FF, 50/1.2@1.2, ISO100, 1/800-1/6400, statyw, godzina 20:20, 15 czerwiec.

Tutaj najzwyklejsze zdjęcie zrobione wieczorem zestawem FF, 50/1.2@1.2 na jakimś wysokim ISO z czasem blisko 1/40s tylko i wyłącznie dla ukazania tylnych świateł JDM style. Zdjęcie wyszło z CR a więc PSa nie widziało.

Nie jestem specem w tej dziedzinie ale wiem jedno - auto musi się błyszczeć
    Ostatnio edytowane przez blum ; 07-12-2011 o 04:18

Domyślnie

W tego typu zdjęciach podstawa to kadr i światło, tych rzeczy nie poprawisz na kompie. Niby nic wielkiego ale przy tego typu fotografii może rozboleć głowa

Najważniejsze jest to żeby wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć i to koniecznie przed zrobieniem zdjęcia
    C1D3-S35mm1.4

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kiedyś się trochę interesowałem tematem, aczkolwiek nie mam zbytnio dostępu do fajnych aut, żeby im zrobić fotki. Najważniejsza rzecz to światło - trzeba je odpowiednio wykorzystać. No i polar też się przydaje, ja kiedyś zapomniałem zabrać no i mi się wszystko w karoserii odbiło:

tutaj trochę mniej:

Teraz to pogoda nie sprzyja, ale wiosną to można się pobawić w takie fotki

W tego typu zdjęciach podstawa to kadr i światło, tych rzeczy nie poprawisz na kompie.
    No akurat kadr to bardzo łatwo poprawić
    Ostatnio edytowane przez model ; 13-12-2011 o 00:13
    Podpisy kłamią

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Witam. Nie będę tworzył nowego tematu i napiszę tutaj.

Jak uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej?
    http://img405.imageshack.us/img405/433/dsc1115edit.jpg

Konkretnie chodzi o światło, flary, promienie słoneczne - nie wiem jak to nazwać, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

zrobić zdjęcie pod słonce i dopalić lampami.
    Podpisy kłamią

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

O to może ja się dołącze.

Ostatnio mnie wzięło na robienie samochodów, i już parę sesji mam za sobą.
    Krótkie porady:
    1. najlepiej fotografuje się w nocy z lampami. Dużo biegania, maskowania w PSie, ale efekt precyzyjny i przewidywalny już przy wykonywaniu zdjęć.
    2. najlepiej fotografuje sie i czyści w PSie srebrne auta. Auta ciemne to koszmar, jeśli nie są umyte idealnie.
    3. ciepłe ubranie. w nocy jest cholernie zimno.
    4. w deszczu, do póki nie mamy 1d z uszczelnianymi szkłami i osłonami, nie ma co próbować wychodzić. jedna kropla na obiektywie i po zdjęciach.

Trochę moich zdjęć. Niektóre (np. to z bmw) są po bardzo szybkiej i wstępnej obróbce, żeby tylko zobaczyć czy warto się będzie męczyć z maskami przez parę h.

Ostatnio edytowane przez iso ; 20-12-2011 o 16:20

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stau Zobacz posta
    Witam,
    http://www.canibeat.com/wp-content/u...78-900x598.jpg

Moje pytanie jest następujące, czy ktoś bardziej doświadczony mógłby udzielić paru rad jak wykonać i obrobić takie fotografie? Czy na fotach wyżej wymienionych większą rolę gra photoshop niż idealna jakoś? Może ktoś uczestniczył w takiej sesji?
    PS to podstawa na tej focie. Desautracja tła + wyciągnięcie odpowiednich kolorów samochodów. Na pewno kontrast lokalny na krzywych i highpassy w celu podostrzenia. Wyciągnięte czernie i opanowane przepały (lampy).

Uzależniony

Domyślnie

moze pomoze, wprawdzie to ciezarowka ale maly backstage jak dochodzili do zdjecia finalnego

http://www.youtube.com/watch?v=aQlynJd0sH8
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów