Ostatnio edytowane przez blum ; 07-12-2011 o 00:08
Dzięki wszystkim, na coś takiego liczyłem!
Blum, jasne opisuj
MacGyver:fotka była taka ot tak robiona na "zabicie wolnego czasu", chciałem jednak, żeby wyglądała ładnie. Cały czas szukam w 3mieście opuszczonego hangaru lub magazynu, klimatycznego miejsca na foty.
najeli:takie konkretne uwagi też chętnie przygarnę, 2 narzędzi nawet nie używałem, dzięki!
Całą resztę uwag dokładnie przeanalizuje, wieeeeeeeelkie dzięki wszystkim! Jak coś machne nowego to wrzuce na pewno![]()
Nie miałem pojęcia o istnieniu, dzięki Tezet, zaciekawiło mnie, poczytam w wolnej chwili
Wrzuciłem na IS miniaturki abyś zobaczył te zdjęcia przed i po PSie.
Przy "nocnym" zdjęciu prawie nic nie ruszałem oprócz wyprostowania i pewnych detali.
Jak widać niebo było zachmurzone i pokropił trochę deszczyk (mokra karoseria)
http://img210.imageshack.us/img210/4067/001icr.jpg
FF, fish 15/2.8@2.8, ISO100, 122s, oczywiście na statywie z wyzwalaczem radiowym, błysk 580exII w samochodzie wyzwolone z ręki chyba w podsufitkę jak dobrze pamiętam, światła w samochodzie wyłączone, cały czas wciśnięty pedał hamulca, godzina ok 0:40 - na około strasznie ciemno, 13 sierpień
Przy zdjęciu robionym o zachodzie słońca było więcej roboty ale również był to spontan (tamto zdjęcie wykonałem podczas polowania na perseidy a to podczas szukania miejscówki na perseidy).
Zrobiłem wtedy kilka zdjęć z różnym naświetleniem abym miał materiał na niebo oraz łąkę łącznie z czarnym samochodem. Dalej to składka w PSie i kolorki.
http://img32.imageshack.us/img32/20/002fja.jpg
FF, 50/1.2@1.2, ISO100, 1/800-1/6400, statyw, godzina 20:20, 15 czerwiec.
Tutaj najzwyklejsze zdjęcie zrobione wieczorem zestawem FF, 50/1.2@1.2 na jakimś wysokim ISO z czasem blisko 1/40s tylko i wyłącznie dla ukazania tylnych świateł JDM style. Zdjęcie wyszło z CR a więc PSa nie widziało.
Nie jestem specem w tej dziedzinie ale wiem jedno - auto musi się błyszczeć![]()
Ostatnio edytowane przez blum ; 07-12-2011 o 04:18
W tego typu zdjęciach podstawa to kadr i światło, tych rzeczy nie poprawisz na kompie. Niby nic wielkiego ale przy tego typu fotografii może rozboleć głowa
Najważniejsze jest to żeby wiedzieć jaki cel chcemy osiągnąć i to koniecznie przed zrobieniem zdjęcia![]()
C1D3-S35mm1.4
Kiedyś się trochę interesowałem tematem, aczkolwiek nie mam zbytnio dostępu do fajnych aut, żeby im zrobić fotki. Najważniejsza rzecz to światło - trzeba je odpowiednio wykorzystać. No i polar też się przydaje, ja kiedyś zapomniałem zabrać no i mi się wszystko w karoserii odbiło:
tutaj trochę mniej:
Teraz to pogoda nie sprzyja, ale wiosną to można się pobawić w takie fotki
No akurat kadr to bardzo łatwo poprawićW tego typu zdjęciach podstawa to kadr i światło, tych rzeczy nie poprawisz na kompie.![]()
Ostatnio edytowane przez model ; 13-12-2011 o 00:13
Podpisy kłamią
Witam. Nie będę tworzył nowego tematu i napiszę tutaj.
Jak uzyskać efekt jak na zdjęciu poniżej?
http://img405.imageshack.us/img405/433/dsc1115edit.jpg
Konkretnie chodzi o światło, flary, promienie słoneczne - nie wiem jak to nazwać, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi![]()
zrobić zdjęcie pod słonce i dopalić lampami.
Podpisy kłamią
O to może ja się dołącze.
Ostatnio mnie wzięło na robienie samochodów, i już parę sesji mam za sobą.
Krótkie porady:
1. najlepiej fotografuje się w nocy z lampami. Dużo biegania, maskowania w PSie, ale efekt precyzyjny i przewidywalny już przy wykonywaniu zdjęć.
2. najlepiej fotografuje sie i czyści w PSie srebrne auta. Auta ciemne to koszmar, jeśli nie są umyte idealnie.
3. ciepłe ubranie. w nocy jest cholernie zimno.
4. w deszczu, do póki nie mamy 1d z uszczelnianymi szkłami i osłonami, nie ma co próbować wychodzić. jedna kropla na obiektywie i po zdjęciach.
Trochę moich zdjęć. Niektóre (np. to z bmw) są po bardzo szybkiej i wstępnej obróbce, żeby tylko zobaczyć czy warto się będzie męczyć z maskami przez parę h.
Ostatnio edytowane przez iso ; 20-12-2011 o 16:20
moze pomoze, wprawdzie to ciezarowka ale maly backstage jak dochodzili do zdjecia finalnego
http://www.youtube.com/watch?v=aQlynJd0sH8
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6