Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Portrety "motoryzacyjne" a jakoś fotografii

Domyślnie Portrety "motoryzacyjne" a jakoś fotografii

Witam,
    Na forum jestem początkujący ale czytałem już sporo tematów a i szukajki nie raz używałem lecz nie znalazłem odp na moje pytanie

Otóż chodzi mi o krajobrazy/portrety gdzie obiektem, na którym się skupiam, są auta.

Wykonywałem wiele, setki,tysiące fotografii i do dziś nie wiem co robię źle, czy nie odkryłem magii photoshopa idąc w tym kierunku ale nigdy foty nie wychodziły mi idealne jakościowo mimo b.dobrych warunków i wydawało się idealnych ustawień plus statywu.

Chodzi mi o generalnie takie foty:
    http://www.stanceworks.com/wp-conten.../11/John8.jpeg
    http://www.canibeat.com/wp-content/u...78-900x598.jpg

Moje pytanie jest następujące, czy ktoś bardziej doświadczony mógłby udzielić paru rad jak wykonać i obrobić takie fotografie? Czy na fotach wyżej wymienionych większą rolę gra photoshop niż idealna jakoś? Może ktoś uczestniczył w takiej sesji?

I drugie pytanie:
    http://www.stanceworks.com/wp-conten...el-bbs-e50.jpg

Czy tu jest dołożony lekki gradient czy też dodatkowe pomarańczowe światło czy też zasługa filtru na obiektywie?

Pozdrawiam

P.S Nie chodzi mi oczywiście o rady krok po kroku jak dla totalnego świeżaczka, chodzi mi jedynie o wskazówki i rady jeśli ktoś doświadczony w tej dziedzinie byłby skłonny takich udzielić Wszystkim chcącym jedynie wpisać, że jestem amatorem z góry dziękuję, liczę na konstruktywną dyskusję bo wiem, że sporo osób mającym takie hobby ma podobny problem i głowią się do dziś. Jeszcze raz pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez stau ; 06-12-2011 o 01:33

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moze na poczatek pokaz swoje proby Bedzie latwiej ocenic co robisz nie tak Poza tym, jesli chodzi o zdjecia motoryzacyjne, to warto patrzec na forum o zdjeciach moto, czyli fotoryzacja.pl

Domyślnie

Tezet-gdynia: dzięki wielkie za to forum!

http://imageshack.us/g/190/syfencjo2.jpg/

Przykładowo, hmm znalazłem coś co na imageshacka wrzucałem, to na fiszu to olać ale drugie, jedynie zmienić ew. ustawienie auta ze słońcem. Niby wszystko ładnie pięknie (nie wnikam na tło itp) ale kolory. W PSie walczyłem z nimi, zaznaczałem same auto, same felgi, samo tło itp itd ale nici. U Stanca wszystkie foty mają głębokie kolory, czarne jest kruczo czarne a czerwone krwisto czerwone lecz nie widać, żeby fota była przejaskrawiona. Zobaczmy na piach/żwir na zdjęciu z BMW, petarda! I tutaj pytanie: co on takiego robi, że 95% fot u niego to petarda jakościowa (nie mówię o ujęciach, które są równie dobre).

Kolory u mnie, wypłowiałe ale naturalne, dodając im nasycenia robi się "bajkowe".

Ja to ja, totalna amatorka ale patrzę również na inne foty motoryzacyjne "made in PL" i oczywiście, wyglądają ładnie (a autorów pozdrawiam jeśli są tutaj!) ale jednak brakuje im do Stanceworks czy Canibeat baaardzo dużo.

Np to foto

http://img339.imageshack.us/img339/2776/dsc0084rn.jpg

American dream, ładnie pięknie ale jednak brakuje tego smaczku jak porównać foty.

Poczytam jednak forum, dzięki wielkie, może tam znajdę satysfakcjonującą odpowiedź.

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Jestem laikiem jeżeli chodzi o "portrety motoryzacyjne" ale pierwszy błąd jaki zrobiłeś to wybór miejsca na zdjęcie (przy założeniu, że nie korzystamy z dodatkowego światła).
    Fotograf którego pracą się zachwycasz wybrał zacienione miejsce w mocno popołudniowej porze.
    Zdjęcia rób w RAW, obróbka to na pewno zabawa z kontrastem, kolorami, saturacją, czerniami i wiele innych
    Grunt to zrobic dobre zdjęcie, żeby sie jak najmniej męczyć w postprocesie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i saturacja jest zdjeta z tla, a wzmocnione kolory samochodow. Na tym trzecim to chyba lekki cross, ktos pytal niedawno o podobne portrety

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Światło, obróbka selektywna (maski, selektywnie obrabiane kolory). Do tego tło i światło dobierane pod konkretną obróbkę, czyli sesje przemyślane od początku do końca. Podejrzewam że facet długo pracował na swój styl (albo odebrał solidne wykształcenie w tym zakresie).
    Chcesz ciekawie sfotografować jakiś samochód pomyśl, na spokojnie, jakie są jego walory, które warto wyeksponować, jakie mogą być zainteresowania ludzi którzy nim jeżdżą (a nawet o czym mogą oni marzyć). Potem zastanów się jaka kolorystyka będzie podkreślać cechy konkretnego egzemplarza.
    Takie "katalogowe" fotki samochodów są w pewnym sensie podobne do portretów, muszą mieć jakiś kontekst. Postawienie auta w przypadkowym "fajnym" miejscu sprawy nie załatwi.

W fotkach które pokazałeś kombinowałeś dobrze. Ta Honda pasuje do stadionu ale zawiodła technika fotografowania. Niebo powinno być zdecydowanie bardziej niebieskie, stadion mniej ostry (czyli za duża jest głębia ostrości). Do tego znak informujący o miejscu parkingowym dla niepełnosprawnych. Nie dość że robi śmietnik w kadrze to w swojej wymowie przeczy temu co chciałeś pokazać (przepraszam za tak brutalne postawienie sprawy ale tak to wygląda w pierwszym odbiorze, przynajmniej dla mnie). Na tym zdjęciu zaszwankowało też kadrowanie, bo ani to centralnie ani zachowaniem trójpodziału, raczej przypadkowo, z żelastwem wystającym z dachu samochodu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Mimo,że nie mam za bardzo styczności z tym typem zdjęć to pierwsze co się nasuwa to zakup porządnego polara w każdym razie ważne jest maksymalne ograniczenie odblasków. Ogniskowa to już zależy jaki kadr chcesz otrzymać...w każdym razie zadbać o światło by kadry były dobrze doświetlone,a resztę głównie kontrasty,podkręcanie kolorów w PS . Swoją drogą czasem magia zdjęć tkwi w obiektywie,oczywiście odpowiednio użytym

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Swoją drogą czasem magia zdjęć tkwi w obiektywie,oczywiście odpowiednio użytym
    No jakby nie patrzeć, sprzęt niby nie ma znaczenia, ale pewnego progu jakości bez dobrych szkieł i FF nie pokonasz ;-)

Tak intuicyjnie, bo jeszcze tego typu fot nie robiłam, choć mnie brat prosi od roku, to:
    - niezbyt ostre światło, polar (foty pod światło mimo wszystko tracą na kontraście)
    - ustawienie wozu na kontrastowym tle (najlepiej jakby kolory się nie powtarzały), tak, żeby nie było "śmieci" w kadrze
    - z obróbki: vibrance, clarity, podbicie blacks, podbicie saturacji koloru wozu, kontrast

Jeszcze najlepiej, żeby fura była odpicowana na błysk ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

opisać czy się nie nadają?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

druga focia jest super, kapitalny pomysł. Dwie rzeczy, jakie rażą, to brak informacji w światłach i dwie osóbki siedzące w samochodzie - lepiej byłoby, żeby był pusty (i nie oświetlony)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów