Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Wydzielone z wątku "Sprzęt do ślubów"

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    A proszę się pofatygować i przejrzeć moje portfolio na www :-D

pozdrawiam
    niestety nie jesteśmy wszechwiedzący (szczególnie micles ) żeby znać adres Twojej strony.

Jednak jeżeli jest to ta którą znalazłem to jest jak ja i zapewne micles również przypuszczałem.

A to ciekawostka, po kilkunastu latach pracy mam okazję dowiedzieć się jak powinienem używać zmiękczenia, a to poproszę o sugestie :grin: na poważnie i bez sarkazmu
    Stofen ma za zadanie zmiękczyć światło i je maksymalnie rozproszyć tak aby w małej odległości błysk oświetlił obiekt w całości a nie punktowo, miękkim a nie ostrym światłem. Dodatkowo jest tak skonstruowany, że kieruje światło tak aby w małych pomieszczeniach było w jak największym stopniu odbite od np. sufitu, podłoża itd.
    Oczywiście przy założeniu stosowania tak jak podaje producent, czyli z palnikiem odchylonym o 45stopni. Jeżeli kupiłeś oryginał to gratuluję pieniędzy wywalonych w błoto. Co ciekawe do stofena dołączony jest obrazkowy opis stosowania, więc podwójne gratulacje.
    Przy stosowaniu na wprost zamiast wydawać 100zł trzeba było w dowolnym sklepie za ok 2zł kupić serek danio, zjeść zawartość, zerwać etykietę, dokładnie umyć i używać w ten sposób jak używasz teraz stofena. Efekt przypuszczam podobny a ok. stówki zaoszczędzonej
    Zastanawiałeś się może po co w nazwie stofena jest ta druga część "omnibounce"
    Tutaj link do obrazkowej instrukcji która oczywiście była dołączona również do samego stofena:
    http://www.stofen.com/info/howitworks.asp

Jak masz na celu całościowe oświetlenie nie tylko pierwszego planu i możliwości odbicia światła od w miarę neutralnej powierzchni to możesz sobie odbijać, równocześnie zazwyczaj tracąc klimat fotografii. Gdy pracujesz z palnikiem na wprost i stofenem (by uniknąć wypaleń) z mocną korektą lampy na minus do światła zastanego dokładasz muśnięcie błyskiem dające lekkie zaróżowienie skóry oraz błysk w oku.
    Klimat punktowego świecenia z lampą na wprost - bezcenny.
    Jeżeli uważasz, że zadaniem stofena jest uniknięcie przepalań to tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nie wiesz po co go używać.
    Jeżeli Twoje zdjęcia to te które znalazłem to jakoś błysku w oku tam nie zauważyłem. Za to zauważyłem co innego ale nie o tym jest ten wątek.

Pisanie o odbijaniu światła jako jedynym możliwym użyciu błysku jest kompletnym błędem.

Ja w ogóle wielu kolegom radziłbym więcej błyskania, bo jasne stałki naprawdę wszystkiego nie załatwią
    Pisanie o błyskaniu z palnikiem na wprost jest fotoziutkowstem
    Ale jeżeli widzisz "klimat" w błysku na wprost to spoko o gustach się nie dyskutuje przecież...
    Rady zostaw dla dzieci i wnuków, jednak może niekoniecznie te fotograficzne
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Za leniwy jestem, żeby szukać błysków w oku i koszmarnych warunków salowych

Uzależniony

Domyślnie

http://crazycrisfoto.blogspot.com/

Panowie, bez jaj. Co tu szukać.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta

Zdjęcia weselnego w tragicznych warunkach bez lampy? Ciężko mi znaleźć. Przeleciałem tak na oko ze 100-200 zdjęć, a tu nawet o ślubie nic nie było...

Domyślnie

eee micles marudzisz jak nie wiem co.
    popatrzyłem na fotki. bardzo fajne. weselne znalazłem bez trudu.
    nie widzę zdjęć w koszmarnych warunkach i prawidłowo, bo nie mamy widzieć koszmarnych warunków tylko udane zdjęcia i takie są. w przeciwnym razie oznaczałoby to, że crazy sobie nie poradził, a dał radę jak złoto.

to, że ktoś robi coś inaczej niż ty, nie oznacza, że nie wie co robi, bądź robi to źle.
    jest wiele dróg do jednego celu.
    nie jestem miłośnikiem weselnych fotek, ale w przypadku crazy nie mogę się czepiać. i nie chcę.
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta

Strona wisi ale już nic tam nie zamieszczam Panowie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jezyor Zobacz posta
    eee micles marudzisz jak nie wiem co.
    popatrzyłem na fotki. bardzo fajne. weselne znalazłem bez trudu.
    nie widzę zdjęć w koszmarnych warunkach i prawidłowo, bo nie mamy widzieć koszmarnych warunków tylko udane zdjęcia i takie są. w przeciwnym razie oznaczałoby to, że crazy sobie nie poradził, a dał radę jak złoto.

to, że ktoś robi coś inaczej niż ty, nie oznacza, że nie wie co robi, bądź robi to źle.
    jest wiele dróg do jednego celu.
    nie jestem miłośnikiem weselnych fotek, ale w przypadku crazy nie mogę się czepiać. i nie chcę.

Jak widać kolega znalazł bez problemu, kto szuka ten znajdzie. Dzięki tym samym za miłe słowa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez crazy ; 07-12-2011 o 21:56 Powód: Automerged Doublepost
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Pisanie o błyskaniu z palnikiem na wprost jest fotoziutkowstem )
    Pisanie, czy robienie zdjęć?

Ja tak nie uważam. Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać. Wstawiałem kiedyś zdjęcie, gdzie było świecone lampą na wprost. Nie wiem, może się nie znam, ale to nie było złe zdjęcie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Pisanie, czy robienie zdjęć?

Ja tak nie uważam. Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać. Wstawiałem kiedyś zdjęcie, gdzie było świecone lampą na wprost. Nie wiem, może się nie znam, ale to nie było złe zdjęcie.
    No zależy ale mówię o konkretnej sytuacji - ceremonia w kościele.
    Pisanie i robienie zdjęć w ten sposób w takiej właśnie sytuacji uważam za takie właśnie.
    Jak najmniej sztucznego światła na ceremoni to moje zdanie.
    Sztuczne jest fajne jak może go być kilka źródeł + różne modyfikatory itd. na plener np. W kościele takiej sytuacji nie ma.
    Zdjęcie pod słońce czy ze słońcem z jednej strony i lampa na wprost to jestem w stanie zrozumieć np.
    Poza tym zajrzyj na stronę kolegi dulaka i możesz sam ocenić jaki zdjęcia mają "klimat". Mi się ten "klimat" delikatnie mówiąc nie podoba oraz nie uważam aby na zdjęciach lampa była użyta ciekawie czy dobrze.
    Czy właściwie. Może i właściwie, zależy jaką przyjąć definicję "właściwie użytej lampy".
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 07-12-2011 o 22:31
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wstawiałem zdjęcie z ceremonii
    A na stronę zajrzę, przez ciekawość.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów