Cytat Zamieszczone przez CyrJak Zobacz posta
Cześć,
od dłuższego czasu nurtuje mnie problem zakupu szerokiego szkiełka do 5D.
Górna granica finansowa 2000zł
Myślałem nad:
28 1.8 - Ale tu do f/2.8 bardzo cieżko mówic o używalności szkła ;P
50 1.4 - Sigma/Canon - Sigma wydaje się całkiem wporządku, ale boli troche cenowo.. za to canon jest awaryjnym szkłem.
i chyba ostatnia opcja
tami 28-75 f/2.8 - szkło podobno fajne, ale boje się jak będzie wyglądać pod względem konstrukcji, bo nie chce mieć szkła na jeden sezon.

Pomożecie?
Miałem wszystkie wymienione szkła jeśli chodzi o ten zakres do tego 24-70 i najdłużej w używaniu ostała mi się 28 1.8 (W pełni używana na 1.8) Pozostałe były po prostu dobre ale nie dawały mi takiego efektu jaki potrzebowałem czyli małej głębi przy dość szerokim polu widzenia.Za nią przeważała również waga. Teraz udało mi się kupić szkło o jakim dawno marzyłem czyli 35 1.4 na rzecz którego pozbywam się 28+50 . Brakuje jednak czegoś bardziej szerokiego i oddalonego od 28mm ale tylko do sporadycznych zdjęć i celuję w coś pokroju cenowo-jakościowym samyanga 14mm . Gdyby nie fakt trafienia się dobrel eLki od forumowicza ,to został bym przy 28 1.8 i 50 a dokupił drugie 5d :P Zoomy też dają radę ale mimo wszystko czasem czegoś mi brakowało.
Na 28 i 35mm obskoczysz praktycznie cały reportaż bez zdejmowania szkła. W przypadku 20,24 lub 50mm może być czasem za wąsko lub za szeroko i zaczyna się żonglerka w przypadku stałek , na co nie zawsze jest czas