Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Szerokie, Najlepiej Jasne do 5D

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zupełnie nie rozumiem powodu dla którego skreślasz 28/1.8...
    Mega mydlane cokolwiek poza centrum na 1.8 ;P
    ps. Jako reportaż, to nie mam na myśli ślubniaka. Sprzętu używam w normalnym fotoreportażu, wydarzenia itp plus bardziej ambitnie, mianowicie fotografia podróżnicza.( Nie biura podróży i widoczki, a bardziej backpacking i prawdziwe oblicze danego kraju).
    Ostatnio edytowane przez CyrJak ; 04-12-2011 o 18:16

Uzależniony

Domyślnie

Zupełnie nie rozumiem powodu dla którego skreślasz 28/1.8...
    Bo to sprzęt dla zaawansowanych.Centymetrowa GO jest nie do opanowania dla profesjonalistów wyrosłych na kitach. Ktoś kto nie wie jaki obiektyw jest mu potrzebny zwykle nie wie też czy bardziej lubi robić zdjęcia czy zbierać znaczki pocztowe.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Bo to sprzęt dla zaawansowanych.Centymetrowa GO jest nie do opanowania dla profesjonalistów wyrosłych na kitach. Ktoś kto nie wie jaki obiektyw jest mu potrzebny zwykle nie wie też czy bardziej lubi robić zdjęcia czy zbierać znaczki pocztowe.
    Pamiętaj o tym, że nie każdy profesjonalista musi mieć wiedzę zakresem obejmującą występujący na rynku sprzęt fotograficzny. Mój znajomy nie ma nawet pojęcia, że istnieje 1ds, a raczej pełna klatka z super szybką migawką. To, że ktoś nie ma pojęcia o czymś, to nie znaczy że nie wolno mu robić zdjęć. Kolega grzecznie prosi o pomoc, a Ty poszukujesz osobistych wycieczek.

Cyrjak, czy to to musi mieć autofokus? Może 14/2.8 , to już jest naprawdę szeroko, a do tego poszukasz 50/1.4 w cenie 900-1100?
    5D ma na tyle duży, czytelny obraz w wizjerze, że na pewno dasz radę utrafić z ostrością. Moja luba trafia na 600D z podpiętą 14mm więc i Ty problemu mieć nie powinieneś
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Mam 5D, mam 35/1.4 i mam dużo radości a jak chcę bardzo szeroko to mam Zenitara 16 mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Miałem 24.1.4, cudo, ale jeśli chodzi o zakres finansowy kolegi to z czystym sumieniem - 28-80 2.8-4 ostro że można się golić

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

CyrJak - ale ja się nie onanizuję nad cropami...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zdecydowanie polecam 28mm 1.8
    Miałem ostatnio od kolegi egzemplarz i mam zamiar je sobie kupić. Bardzo dobra opcja na FF.

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

CyrJak - ale ja się nie onanizuję nad cropami...
    Zdaję sobie z tego sprawę że to zakrawa na onanizm sprzętowy, ale prosze mi wierzyć że tak nie jest.. patrzę na sample f/1.8 i widze że tylko centrum jest ostre, i to całkiem dobrze ale za to rogi już rozmyte mocno. Zrobiłem sobie strzały moją sigmą 70-200 @200mm f/2.8.. gdzie podobno mydli i zachowuje się o niebo lepiej jak ów 28mm. No chyba że delikwent od którego chce kupić to szkiełko ma wadliwą sztuke ;P
    Ostatnio edytowane przez CyrJak ; 05-12-2011 o 09:31

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli odrzucisz 28/1.8 to do definicji "Szerokie, Najlepiej Jasne do 5D" będą pasować albo manuale, albo znacznie droższe szkła AF (24/1.4, 35/1.4) albo ciemniejsze szkła bez USM/ciemniejsze zoomy z USM.

28/1.8 jest w moim odczuciu jednym z najciekawszych obiektywów w ogóle w stajni Canona - testerzy nim pogardzają ale fotografujący nim - chwalą.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ale jednak jest różnica między: 200 a 28mm i 1,8 a 2,8, prawda?

Poza tym - nie jest to idealne szkło do krajobrazów. Tutaj chyba jeśli chodzi o rogi lepiej się sprawdzi 17-40. Ale tego z kolei nie otworzysz do 1,8 i nie pobawisz się z małą GO.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów