Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Fotografowanie obiektywami manualnymi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMI, co to za szkiełko?

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    ...Zdecydowanie popieram, co do fajnych manuali, niestety już niezbyt tanich, wymieniłbym Nikkora 135 (czy 105?) z możliwością zmiany charakteru rozmycia, no i Zeissy. Od jakiegoś czasu choruję na cajsowe 35/2, 50/1,4 i 85/1,4 ...
    N135/2 DC i N105/2 DC to AF-y. Starsza technologia, ale AF. Ze 135 zrobił mi się MF jak go założyłem do 5D :grin: Bardzo zacny słoik.
    CZ 32/2 też mogę z czystym sercem polecić. CZ 50/1.4 i 85 nie miałem nigdy w rękach. Ponoć pierwszy jest dosyć przeciętny, natomiast drugi uchodzi za całkiem miodny.

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    pawel92,
    efekty zabawy z nim rozczarowały mocno, może za krotko go mialem w rękach
    wiem, że to b. dobry i chwalony obiektyw
    Dzięki.

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ...Obiektyw z AF można przełączyć w tryb M.
    manuala w tryb Auto nie. ...
    Fakt, ale kręcenie pieścieniem ostrości w AF-ach rzadko można nazwać przyjemnym

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ...Cena jest tu chyba najistotniejsza przy wyborze.
    Pewnie bardzo często, ale nie zawsze.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    janmar a znasz jakiś obiektyw z AF, który ma normalnej wielkości pierścień od ustawiania ostrości? bo rozwiązania np. w 50/1.8 mnie nie zadowalają; innym absurdem są obiektywy zuiko z ustawianiem ostrości w trybie manual rozwiązanym w oparciu o silniczki AF
    Fakt faktem, obiektywy AF niespecjalnie nadają się do fotografowania w trybie manualnym. Niby w 135L mam spory pierścień, ale nadal, to nie to. Za mała skala ostrości, opór pierścienia i w w przypadku usm-ów, pierścień bez blokad na końcu skali.
    Co do wynalazku Zuiko, takie cudo jest w 85L, przez co nie dość, że przy manualnym kręceniu obiektyw jest do bani, to jeszcze cała konstrukcja sprawia wrażenie niespecjalnie solidnej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    N135/2 DC i N105/2 DC to AF-y. Starsza technologia, ale AF. Ze 135 zrobił mi się MF jak go założyłem do 5D :grin: Bardzo zacny słoik.
    Nawet nie wiedziałem. Wyglądają na bardzo zacne szkiełka, jakiś czas temu chciałem kupić, ale nie mogłem znaleźć oferty.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 04-12-2011 o 17:28 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Co do wynalazku Zuiko, takie cudo jest w 85L, przez co nie dość, że przy manualnym kręceniu obiektyw jest do bani, to jeszcze cała konstrukcja sprawia wrażenie niespecjalnie solidnej.
    Serio? Po mojemu to jeden z niewielu obiektywów AF, którym faktycznie można ostrzyć ręcznie.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    IMI, co to za szkiełko?
    A przepraszam, zapomniałem, że jak wyszukuję to nie znaczy, że po linku widać co

Carl Zeiss Jena 58/2 z 1947 roku

Ciekawe są wymiary: 47x47 mm ze szkłem o średnicy 28 mm, malutki a mimo to jasny.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Serio? Po mojemu to jeden z niewielu obiektywów AF, którym faktycznie można ostrzyć ręcznie.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Może bawiłem się zajechaną sztuką, czy co. W każdym razie o ile obrazek z tego szkła jest fajny, to mechanika kuleje, bardzo łatwo obrócić pierścień ostrości, praktycznie w ogóle nie ma oporu.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów